用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 PAMLAM 於 09-9-16 19:02 發表
我都是住係柴米附近, 不過心郁郁想搏柴米, 又怕錯失有分機會, 畢竟有分兩間都係好學校.

其實柴米有40%以上 band 1生都吾差,但柴米由以往多過50%跌至現在低過50%,吾通真的由北角(net 14)搬到柴灣(net 16)的後遺証
聽聞東區小學Band 1 比率都好參差,好的可以50-60%, 差的可以低過20%

Hi 曲曲, 多謝分享, 那即是小六那個tsa會影響小朋友的來年派中一的評定, right ?!  那小三那個tsa又會for乜野架呢 ?!  請給意見, 謝 ~~ cincin

原帖由 曲曲 於 09-9-18 09:15 發表
小三、小六系統評估(tsa)係每個學生都有機會考
係用抽籤形式(no)
教育局有個名單幾多號考中文
幾多號考英文等等...

影響派位就係小六升中一的" 中一分班試 "

...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

我想問問升中派咗位後仲有次考試, 話會影響師弟妹嘅, 又係咩黎o架?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2153580&extra=page%3D2&frombbs=1

醒目開學勳章

這個係中一入學前測驗(PS1),係小六學生到已獲派中學考的編班試,數據成績係作小學之派BANDING%的分配(即有幾多%屬於BAND 1, 幾多屬於BAND 2.......。此數據會每2年UPDATE,TSA反而不著重!

原帖由 kikiboy 於 09-9-18 12:23 發表
我想問問升中派咗位後仲有次考試, 話會影響師弟妹嘅, 又係咩黎o架?

原帖由 cincin 於 09-9-18 11:56 發表
Hi 曲曲, 多謝分享, 那即是小六那個tsa會影響小朋友的來年派中一的評定, right ?!  那小三那個tsa又會for乜野架呢 ?!  請給意見, 謝 ~~ cincin

TSA不會影響來年派中一的評定,中一分班試才會影響!

hi rowdywong, 明白了 ~~ 那即是小三的TSA評分試就for小朋友自己的; 小六的TSA評分試就係派完中一知道派邊度之後才考的中一分班試, 亦會影響下一屇該小學的BANDING PERCENTAGE的一個試, 多謝資料 ~~ cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-18 22:51 發表

TSA不會影響來年派中一的評定,中一分班試才會影響!
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

新基灣和丘佐榮兩間都係大熱之選, 以兩間學校的教學形式/師生關係, 你地會揀邊間??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 09-9-19 12:04 發表
新基灣和丘佐榮兩間都係大熱之選, 以兩間學校的教學形式/師生關係, 你地會揀邊間??

教學形式: 新基灣較嚴厲,丘佐榮較漸進。
師生關係: 應該兩間都吾錯。
我覺得如果家長和小朋友應付得來,可試新基灣!反之就應考丘佐榮。

新基灣應該嚴多少少, 丘佐榮D班主任或老師會有人情味少少, 其實又係相對的, 齋論成績應該無得比, 一定新基灣贏曬, 頂得順就是了~~ 好睇個小朋友夾唔夾得lor. cincin

原帖由 paltiBB 於 09-9-19 12:04 發表

原帖由 cincin 於 09-9-19 23:56 發表
新基灣應該嚴多少少, 丘佐榮D班主任或老師會有人情味少少, 其實又係相對的, 齋論成績應該無得比, 一定新基灣贏曬, 頂得順就是了~~ 好睇個小朋友夾唔夾得lor. cincin

...

其實兩校各有其特色,但相信一定較多家長選擇新基灣,相對形成丘佐榮較易入!

hi 曲曲, 其實都可以理解的, 試諗下, 新基灣出名派banding好, 那都要一些配套配合先得架, 例如, 老師唔可以太soft(if not學生會唔聽話), 當然都係reasonable啦; 功課和練習多返少少, 熟能生巧, 是必然的; 另外, 嚴師出高徙, 都不是虛話......, anyway, 係有聽到有個別個案讀讀下轉校, 亦有些是讀得幾好之餘亦都開心的, 當然"勤力"一定唔少得啦 ~~ 都係那句啦 : 加油呀, 媽咪 !! cincin

原帖由 曲曲 於 09-9-20 15:22 發表
點解好多討論都係新基灣老師比較嚴又無人情味?

原帖由 cincin 於 09-9-20 19:57 發表
hi 曲曲, 其實都可以理解的, 試諗下, 新基灣出名派banding好, 那都要一些配套配合先得架, 例如, 老師唔可以太soft(if not學生會唔聽話), 當然都係reasonable啦; 功課和練習多返少少, 熟能生巧, 是必然的; 另外, 嚴師 ...

愛蝶灣基灣出哂名嚴兼填鴨式教法,筲箕灣區大多數家長都知,但咁吾代表老師無人情味!

仲有幾日就交表,試吓用往年升中的選校推算法,估計Net 16 綱家長在自行階段的選校比率。

如覺得有問題,請指教!

Net 16 今年約有1,500 個K3生:

1) 新基灣(愛蝶灣)------>約25%(375 人)

2) 舊基灣------>約20%(300 人)

3) 丘佐榮------>約15%(225 人)

4) 柴米------>約15%(225 人)

5) 其他小學(包括選Net 16 綱外小學)----->約25%(375 人)

原帖由 hkefai 於 09-9-21 21:13 發表
仲有幾日就交表,試吓用往年升中的選校推算法,估計Net 16 綱家長在自行階段的選校比率。

如覺得有問題,請指教!

Net 16 今年約有1,500 個K3生:

1) 新基灣(愛蝶灣)------>約25%(375 人)

2) 舊基灣------>約20%(300 ...

上年自行派位報讀人數 (本書唔係間間有資料, 我亦都唔知D資料準唔準確, 大家只可用作參考)

愛官 100人
培僑 129人
韋理夫人 82人

另外一本見到自行派位收不足額的, 自行分配已派學額:
信愛 23
慈幼 25
聖馬可 8
筲箕灣官立 41
中原 40

原帖由 kikiboy 於 09-9-21 22:05 發表

上年自行派位報讀人數 (本書唔係間間有資料, 我亦都唔知D資料準唔準確, 大家只可用作參考)

愛官 100人
培僑 129人
韋理夫人 82人

另外一本見到自行派位收不足額的, 自行分配已派學額:
信愛 23
慈幼 25
聖馬可 8
...

Hi kikiboy,
應該怎樣修訂呢?
Thanks!

原帖由 hkefai 於 09-9-21 22:31 發表

Hi kikiboy,
應該怎樣修訂呢?
Thanks!

我都唔知呀! 有幾間睇唔到數據喎.

kikiboy,
決定到1st round選邊間未?
好煩, 我仲未拿定主意!
原帖由 kikiboy 於 09-9-21 23:43 發表

我都唔知呀! 有幾間睇唔到數據喎.
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!
‹ 上一主題|下一主題