用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

Kiki,
Thanks for your info.

原帖由 kikiboy 於 09-9-16 21:37 發表

唔好意思冇講清楚, 講的係09年自行派位.
你好似講北循喎, 以下數據又係講09年.

學額     取錄人數       差額
北循上午     50       54               -4
北循下午     50       50      ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

Hi rowdywong, yes yes, 多謝提點, 我都考慮緊比個細路去考下cambridge, 真係要裝備好個小朋友先lor; 佢數學唔係太突出, 所以暫未必會在奧數發展.  cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-16 22:40 發表

有機會參加吓學校辨啲劍橋英語班和奥數班,對成績好有幫肋!入婦女會中學機會亦大。
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

hi kikiboy, 唔好意思可能我太蠢, 我唔係好識睇個表呀, 可唔可以簡單講解一下呀, 我想學下睇(驚理解錯左) ?!  係唔係自行派位所提供的"學額", 各學校都收曬甚至乎"爆左少少" coz of 世襲.  仲有一半的位就放在"統一攪珠"比教署攪呀 ?!  cincin

原帖由 kikiboy 於 09-9-16 21:25 發表

以下數據係講09年自行收生階段, 數據準確性/可信性有幾高就唔知喇, 就以下學校而言, 手頭上兩本書只有兩間學校有一個額的差別.

明德     60       60           ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

Hi rowdywong, 我諗都唔出奇啦, 我以前都聽講過d家長咁講返出黎, 想要迫d學生, 首要就係迫d家長lor, 唉......, 訓練出一班最"優秀"的考試top robot, 嘻嘻, 唔知d新基灣媽咪佢地同唔同意呢 ?! cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-16 22:46 發表

我聽人講話新基灣測驗/默書吾夠80分都會寫手冊提醒家長,吾知真定假呢?

hi PAMLAM, 唉!! 而家做家長真辛苦, 做小朋友仲辛苦, 80幾分都比人炳, 其實都OK啦, 不過想精益求精當然可以啦, 真係大家加油啦 ~~ p.s.  其實諗諗下, d小朋友通常犯的都是唔小心的小問題, 被扣埋曬d無辜辜分 !! cincin

原帖由 PAMLAM 於 09-9-16 23:13 發表
我有同事的小朋友就有少少退步, 會來電提醒, 不過佢認為可以接獲受及理解

原帖由 cincin 於 09-9-17 14:53 發表
hi kikiboy, 唔好意思可能我太蠢, 我唔係好識睇個表呀, 可唔可以簡單講解一下呀, 我想學下睇(驚理解錯左) ?!  係唔係自行派位所提供的"學額", 各學校都收曬甚至乎"爆左少少" coz of 世襲.  仲有一半的位就放在"統一 ...

不如攞兩間來講啦, (假如本書資料正確)

明德     60       60               0
柴米     60       64               -4

明德: 一共有120個學額, 自行派位就有60個 (當中有36個預留給世襲生, 24個給計分者), 佢差額係0即係自行階段收足60個學生, 但當中有可能世襲生36個+計分24個, 又有可能世襲生35個+計分25個, ..........), 當然留給統一派位就係剩返60個位.

柴米: 一共有120個學額, 自行派位就有60個 (當中有36個預留給世襲生, 24個預留給計分者), 由差額 -4 個可以睇出佢最終收咗世襲生40個+計分24個, 統一派位因為有4個位比咗世襲生, 所得剩返56個位大抽獎.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

想問自行無填柴米係埋第日連叩門都唔得?
我見呢度有家長分享話愛秩序基灣收明我畢業生多,頭六名係點計?點為之頭6名,幼稚園都有名次嗎?我見佢地好似有品學兼優,學業成績獎,操行獎,服務獎,一班每項獎各有三位,咁點為之頭6名啊?有無人可分享解釋下?品學兼優一定係第一,咁如果服務獎算第幾名啊?學業成績獎又算第幾名啊?估唔到幼稚園都有名次分.

唔該晒大家!

原帖由 kkll 於 09-7-16 12:48 發表
1) 請問小西灣屬於边一個校網?
2) 呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
pls help.

hi kikiboy, 多謝你的細心分析, 明好多了, 多謝多謝 !~!  那可以証明其實統一攪珠實際上可攪的位真的不多, 仲有個別學校又留返少少位比叩門生呢 ~~ cincin

原帖由 kikiboy 於 09-9-17 15:50 發表

不如攞兩間來講啦, (假如本書資料正確)

明德     60       60               0
柴米     60       64               -4

明德: 一共有120個學額, 自行派位就有60個 (當 ...

原帖由 cincin 於 09-9-17 16:32 發表
hi kikiboy, 多謝你的細心分析, 明好多了, 多謝多謝 !~!  那可以証明其實統一攪珠實際上可攪的位真的不多, 仲有個別學校又留返少少位比叩門生呢 ~~ cincin

...

叩門位唔係由統一派位度留學位架, 而係一班多收幾個學生, 大班最多33個, 小班最多27個.

hi kittymam, 某一些好top下的幼稚園(e.g.明我)校內都會名次排位, 一般的活動教學幼稚園就應該係無的, 你所提的只是幼稚園的"豬肉獎", 多數小朋友都有份的, 同名次係無關係的, 目的只是想鼓勵d小朋友積極學習啫 ~~  小小的意見希望幫到你啦 !! cincin

原帖由 kittymam 於 09-9-17 16:01 發表
想問自行無填柴米係埋第日連叩門都唔得?
我見呢度有家長分享話愛秩序基灣收明我畢業生多,頭六名係點計?點為之頭6名,幼稚園都有名次嗎?我見佢地好似有品學兼優,學業成績獎,操行獎,服務獎,一班每項獎各有三位,咁點為之 ...

原帖由 cincin 於 09-9-17 16:54 發表
一般的活動教學幼稚園就應該係無的

我個仔讀間幼稚園咪係咁囉, 連分數都冇架, 只係比個剔, 我個仔常日話做得好送個剔, 做得唔好送個 "X"

kikiboy, 你個仔讀邊間幼稚園架 ?!  cincin

原帖由 kikiboy 於 09-9-17 17:13 發表

我個仔讀間幼稚園咪係咁囉, 連分數都冇架, 只係比個剔, 我個仔常日話做得好送個剔, 做得唔好送個 "X"

原帖由 cincin 於 09-9-17 17:25 發表
kikiboy, 你個仔讀邊間幼稚園架 ?!  cincin

猜燈謎: 富欣花園全日制.

你都幾攪野wor, 猜燈謎, 好呀, 係迦南, right ?!  cincin

原帖由 kikiboy 於 09-9-17 17:28 發表

猜燈謎: 富欣花園全日制.

原帖由 cincin 於 09-9-17 17:37 發表
你都幾攪野wor, 猜燈謎, 好呀, 係迦南, right ?!  cincin

cincin,
你一定唔係住小西灣架啦.
迦南o係富怡呀.

明愛???

原帖由 kikiboy 於 09-9-17 17:46 發表

cincin,
迦南o係富怡呀.

原帖由 cincin 於 09-9-17 14:29 發表
Hi rowdywong, yes yes, 多謝提點, 我都考慮緊比個細路去考下cambridge, 真係要裝備好個小朋友先lor; 佢數學唔係太突出, 所以暫未必會在奧數發展.  cincin

Hi cincin,
有空可睇吓以下兩條link,都有提及東區小學升中:

港島東區(香港第三綱)家長派位分享
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138609&extra=page%3D4

港島東家長選校分享
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2124035&extra=page%3D2

hi rowdywong, thanks so much for your useful links, such the valuable experiences sharing folder !! 這是"過來人"才能比到的意見, THANKS ~~ cincin :loveliness:

原帖由 rowdywong 於 09-9-17 22:45 發表

Hi cincin,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138609&extra=page%3D4

港島東家長選校分享
http://forum.edu-kin ...

hi kikiboy, 乜唔係咩,原來係:  嘉琳中英文呀 ~~ 係嗎 ?! cincin

原帖由 kikiboy 於 09-9-17 17:46 發表

cincin,
迦南o係富怡呀.

hi rowdywong, 仲想樣野請教你呀, 就係 : 有一位媽咪我朝朝都見的, 佢話佢個女讀那間小學(費事講邊間啦) 於小六的系統性評估, 唔係要求每一個小六學生去考架wor, 那係唔係架 ?!  

另外, 請問小三的系統性評估考出的成績係唔係會影響自己小朋友的派中band幾呢 ? 而小六的系統性評估考出的成績就影響下一屇的學生呢 ?? 因為真係唔係太明, 想了解下呀, thanks~~ cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-17 22:45 發表

Hi cincin,

港島東家長選校分享
http://forum.edu-kin ...
‹ 上一主題|下一主題