用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-11-30 12:05
你女知你咁做嗎?佢無所謂?
我仔其實好低B,佢只係鐘意B1A少功課少補課,B1B/C好多功課,又要提前暑假補課 ...

B1A 少功課?  Are you sure?  就算少功課,要求也高過其他學校,即。。。你自己攪掂,咁係未易讀?

你仔唔知呢樣野,家長有責任分析比佢聽。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-11-30 12:07
就係操小心囉!我仔仲有一個問題係慢,而且諗野刁鑽,所以操速度和迫佢用唔係佢自己既方法。
講真,你以前 ...

諗野刁讚,即係好多人無諗既佢諗到。

而家為左效率,迫佢用固定既思維去諗,咁算唔算壞腦?

little_yolky 發表於 17-11-30 12:07
因為我揀果間佢係第二鐘意。阿大覺得B1A果間成績好, 佢神經的, 鐘意向高處望。我覺得合適就好。 ...

寧欺白鬚公。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-30 11:18
太聰明,諗歪左,讀少書,係未似 Bill Gate, Steve Jobs 咁?

咁唔使讀咁多書喇,一樣會生活得好。

呀標都係好實在既人。跟教主唔係同類。

香港地要發達,唔駛讀幾多書。

好似D做地產既後生仔,早十年八年九成按揭夠膽搏上會,而家唔少係幾層樓揸手。

我哋係咪要子女走呢種路線?

MrBeast 發表於 17-11-30 12:45
Eca 不是 necessity ma,不過若投資了很時間和$,要停又好可惜,不過我有個fd 打乒乓球,去到區冠軍,上了 ...

無何一樣,唔 hea 要有機會赢學界比賽,便要操好多。一星期五六次練習走唔甩。

shadeslayer 發表於 17-11-30 12:50
B1A 少功課?  Are you sure?  就算少功課,要求也高過其他學校,即。。。你自己攪掂,咁係未易讀?

你仔 ...

係少功課,少到我见親佢地就係煲片,眼寃!(-个1A直资,-个地区1A)要求高过其他学校,学生能力又相对高d啫,成正比~

retriever 發表於 17-11-30 12:51
諗野刁讚,即係好多人無諗既佢諗到。

而家為左效率,迫佢用固定既思維去諗,咁算唔算壞腦?

that is what I called "despite the education".

MrBeast 發表於 17-11-30 12:45
Eca 不是 necessity ma,不過若投資了很時間和$,要停又好可惜,不過我有個fd 打乒乓球,去到區冠軍,上了 ...
我哋操ECA時間多過溫書。

YanKanMom 發表於 17-11-30 12:43
我兩個細路,一個怎操也不會變尖子,一個操可能有少少機會。有少少機會那個也要他好想及願意配合才可能成事 ...
我阿女同IloveJJ個仔都係主動話要去補, 佢阿仔好開心咁去補習, 我阿女補完數個心踏實咗好多, 其實就好似安慰劑一樣, 有無效唔知, 但佢哋覺得好咗, 有信心咗, 都係一件好事。

retriever 發表於 17-11-30 12:57
呀標都係好實在既人。跟教主唔係同類。

香港地要發達,唔駛讀幾多書。

Bill 同 Steve, 你用地產代理比?

B&S之流,叻到大學教唔到佢地以後賴以成功的知識,叻到讀大學是浪費時間。

重點不是唔讀揾唔揾到錢。

IloveJJ 發表於 17-11-30 12:55
算呀!所以咪矛盾囉!

矛乜盾?  係人都想十全十美。但魚與熊掌,便要問自己,分重要定阿仔潛能重要。

shadeslayer 發表於 17-11-30 12:50

你仔 ...
拿, 我講咗佢聽架, 唔關我事架, 係佢自己話成績好所以想入咋。我講咗入到去可能會讀得好辛苦架啦。

Yanamami 發表於 17-11-30 13:00
係少功課,少到我见親佢地就係煲片,眼寃!(-个1A直资,-个地区1A)要求高过其他学校,学生能力又相对高d ...

佢地無乜私補?  真的嗎?

Second half 的學生點算?

而且B1A也是咁樣?

little_yolky 發表於 17-11-30 13:12
拿, 我講咗佢聽架, 唔關我事架, 係佢自己話成績好所以想入咋。我講咗入到去可能會讀得好辛苦架啦。 ...

有心理準備,又肯努力,我覺得比機會細路好D,真係唔得B1A轉出來也不是大問題。

同一個人,讀B1A一定辛苦過讀其他學校,如果以為B1A少功課便易讀輕鬆D,只是誤會,家長分析给孩子聽。

shadeslayer 發表於 17-11-30 13:13

應該大部份B1A都係咁, 尤其傳統名校, 唔係後起之秀, 因為佢哋學生本身底好, 學習能力高, 自己會學習, 唔駛麻煩老師俾功課, 老師只係需要教深入既嘢。

話返轉頭, 阿女班主任係常識科主任, 阿女成日投訴話佢上堂唔教書, 成日教埋D鬼咁深既嘢。我就同佢講, 書入面既嘢同學自己預習睇咗就得, 預習咗上堂, 老師就講D更高層次既嘢, 你哋就可以學多D。佢諗諗下就明白咗了。

shadeslayer 發表於 17-11-30 13:13

高中全民皆補(到天昏地暗啦),唔关乜Band1 A/B/C或Band2/3事咯~補習係一回事,多功課測考又另-回事……諗下既要補习又-大叠功課要趕都幾惨,補完習番屋企煲劇又唔同境况……况且補习唔代表唔掂先去補,掂既想更掂而補亦大有人在,band1/2/3都無分别~

shadeslayer 發表於 17-11-30 13:20
有心理準備,又肯努力,我覺得比機會細路好D,真係唔得B1A轉出來也不是大問題。

同一個人,讀B1A一定辛苦 ...
我無話唔俾機會佢, 我俾自一佢, 如果學校D老師鬼 um 眼唔小心收咗佢, 就當佢哋唔好彩, 收件咁既嘢入去。不過, 大抽奬就唔好玩D咁既嘢, 安全D好。

little_yolky 發表於 17-11-30 13:21
應該大部份B1A都係咁, 尤其傳統名校, 唔係後起之秀, 因為佢哋學生本身底好, 學習能力高, 自己會學習, 唔駛 ...

其實重點不在功課量,係同一個細路,讀B1A,一定辛苦過其他學校,無論功課多少,因為B1A之要求一定比較高。
‹ 上一主題|下一主題