用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

原帖由 Avis@amy 於 11-11-21 11:40 發表
Hi all,

大家自行分配結果如何呀?? 我就衰左lor
明天我就會去嶺小註冊啦...好開心啊

哈哈, 衰左都咁開心, 真係第一次見
歡迎呢位同學仔呀!!

原帖由 gigiic 於 11-11-21 12:39 發表
阿仔都係 on waiting list ...... 等無人要先至call我

咁嶺小DEADLINE係幾時? 可以等埋waiting list 通知嗎?

原帖由 chanwendy 於 11-11-21 13:39 發表
我叫咗老公收工去睇, 不過就算得咗都唔會去喇.

咁大家咪係同學囉!
睇黎小一50人, 我地可能係度未番學已識左1/5喎

原帖由 siuhuen 於 11-11-21 14:38 發表
Do u know is there any school bus to Tsuen Wan and what is the approximate pick up time?

我有無記錯你個網名呢? 你係咪我FB FD呀??

原帖由 MonBaBa 於 11-11-21 18:04 發表
咁而家我地傾計的家長, 有幾多個已經註冊左, 又報左12月9日的課程簡介呢?
聽講可以帶埋小朋友去, 佢地可以上課室玩, 家長就聽課程簡介, 多唔多家長會帶埋小朋友去呢?
如果帶, 佢地就可以更早認識大家做同學仔啦~~ ...

水唔水整個LIST先?

1. ricebb
2. monbaba
3. 毒菌妹妹

原帖由 毒菌妹妹 於 11-11-21 18:57 發表
hi!我後日先得閒去註冊,12月9日我都同埋小朋友比佢地一齊玩下做定朋友仔先^^

yeah!! 又一位嶺小同學仔/女!!

回復 5# ricebb 的帖子

26日 deadline

係喎, 係喎 ! 11月份既親子便利,介紹嶺小係直資top 10之一呀 (真的嗎?? ), 大家有興趣可以睇下

仲有我呀!

原帖由 ricebb 於 11-11-21 20:16 發表

水唔水整個LIST先?

1. ricebb
2. monbaba
3. 毒菌妹妹

4. cmpctlr0920

重有我

5. codymimi531

原帖由 MonBaBa 於 11-11-21 18:04 發表
咁而家我地傾計的家長, 有幾多個已經註冊左, 又報左12月9日的課程簡介呢?
聽講可以帶埋小朋友去, 佢地可以上課室玩, 家長就聽課程簡介, 多唔多家長會帶埋小朋友去呢?
如果帶, 佢地就可以更早認識大家做同學仔啦~~ ...

想請問各位是幾時開始交form報名的呢? 呢間學校好似好早就開始收生了
我個小朋友是2013-2014入學的,我都有留位參加簡介會。
另外,是不是可以帶埋小朋友去呢? Thanks

補充一下﹕
交form報名的意思是指交入學申請表。雖然我個囡囡現在才n3,但呢間學校好似比其他直資早offer學位,所以一問。
其實我心目中沒有多少間心儀直資學校,所以我怕錯過了報名時間。謝謝!

我星期六先得閒去註冊呀, 註咗冊的, 請問要搞幾耐架.  我諗住到時先報名簡介會.

原帖由 ami607 於 11-11-22 11:19 發表

想請問各位是幾時開始交form報名的呢? 呢間學校好似好早就開始收生了…
我個小朋友是2013-2014入學的,我都有留位參加簡介會。

補充一下﹕
交form報名的意思是指交入學申請表。 ...

出年 5 月同 9 月都會有簡介會, 係 FOR 2013-2014 的, 你聽完是但一次先交 FORM 啦.

回復 213# chanwendy 的帖子

謝謝回覆。

好開心呀, 暫時我地有5個同學仔會在開學前識左先. 有無人加入呀, 多多歡迎

不如又睇下大家的同學仔係囝囝定囡囡丫

1. ricebb
2. monbaba (囝囝 : 希希)
3. 毒菌妹妹
4. cmpctlr0920
5. codymimi531

回覆 208# ricebb 的文章

多謝妳話比我聽呀, 我買左喇 !! 不過唔知岩唔岩喎. 佢講面試形式同我考的唔同.  佢咁寫架"學校每年8月擧行面試招生, 面試模式分2部份舉行. 第一部份是家長帶同子女到學校, 先填寫一份家庭狀況報告, 然後由一兩位老師跟家長面談, 內容主要是按報告內的家庭狀況而發問, 包括報讀原因, 教育子女的方法, 時間和理念等, 藉以了解家長與校方的教育理念是否配合. 第二部份面試於11月舉行, 學校會以小組遊戲形式, 觀察孩子的社交能力, 例如有沒有禮貌, 守規矩及尊重別人等, 校方並不會與孩子有任何交談"

有呀 有呀 ,仲 有我,
no 6 . sandytaitai (囝囝 : Axxton )

仲有我呀
7. [email=Avis@amy]Avis@amy[/email] (仔仔/Avis)

我禽日去交註冊費時, 我交完之後, 佢就o係個表度"tick"名, 我見佢個表度有好多名, 一定多過一年級的名額, 可能佢真係怕有人有offer但最終唔去註冊或註冊左到九月又唔去讀..

我又問過課程簡介會o個日的安排, 小朋友可以上課室睇下戲, 畫下畫, 到時小朋友佢地可以大家互相認識左先啦

我地到時又點樣相認好呢??

原帖由 MonBaBa 於 11-11-22 18:25 發表
多謝妳話比我聽呀, 我買左喇 !! 不過唔知岩唔岩喎. 佢講面試形式同我考的唔同.  佢咁寫架"學校每年8月擧行面試招生, 面試模式分2部份舉行. 第一部份是家長帶同子女到學校, 先填寫一份家庭狀況報告, 然後由一兩位老師 ...

我都買左來睇呀, 我都發覺到面試o個part 有d出入.. 同埋佢o既top 10 係用咩來釐定呢??

同埋有一頁有個家長去信話嶺南課程淺 , 我又唔覺lor..

原帖由 ami607 於 11-11-22 11:19 發表

想請問各位是幾時開始交form報名的呢? 呢間學校好似好早就開始收生了…

補充一下﹕
交form報名的意思是指交入學申請表。 ...

我係7月尾交FORM, 8月尾in的
‹ 上一主題|下一主題