用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大, 係咪有機會被派到band 2?
   2    0    0    0

............

原帖由 khmama 於 11-10-14 15:30 發表
填陳瑞芝第二會有o的搏, 因為band1頭只得陳瑞芝冇聯繫, 可能會有唔少人放第一. 屯門上年band1/2/3既學額分佈幾平均, 分別係746, 831同738個. 最差應該都只係派去屯天同呂祥光. 你小朋友既成績唔錯. 如果第二填田家炳 ...

Dear Khmama

謝謝你的回覆,但陳瑞芝叩門要全級頭5名才可申請,恐怕有點難度...唯有完成第二次呈分試再算。再次多謝你的分析及無私奉獻!

回復 166# mchoy 的帖子

填陳瑞芝第二會有o的搏, 因為band1頭只得陳瑞芝冇聯繫, 可能會有唔少人放第一. 屯門上年band1/2/3既學額分佈幾平均, 分別係746, 831同738個. 最差應該都只係派去屯天同呂祥光. 你小朋友既成績唔錯. 如果第二填田家炳/馬可實你會唔會都諗住叩門?

回復 167# nc2000 的帖子

沙呂上年自行54個, 甲部9個, 乙部直屬/附屬位29個, 本區非保留學位70個, 供他區非保留學位8個. 其實比聯繫小學既學額唔多.

原帖由 BBHim 於 11-10-12 11:13 發表
khmama,

請問北區中學, b1 頭中尾是那幾間, 因有1兩間好似升了上來......謝 !

你可以先下載中學排位,
香港道教聯合會鄧顯紀念中學
英中北區1A
東華三院甲寅年總理中學
英中北區1A
風采中學(教育評議會主辦)
中中北區1B
東華三院李嘉誠中學
英中*北區1C
田家炳中學
英中*北區1C
聖公會陳融中學英中北區1C
保良局馬錦明中學
中中北區1C
粉嶺禮賢會中學
中中北區2A
基督教香港信義會心誠中學中中北區2A

回復 170# 峻謙媽咪 的帖子

剛剛上載咗上年抽獎既學校排位, 你可以下載睇睇.
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1#pid32197545

其實B1頭中尾B2B3應該有不一樣的策略,
中英文科的進步空間應該比數常小,而音樂視藝比分是掌握在學校,老師主導分數及反差有多少.
大家可以從不同level學生角度制定策略

同意你的讲法. 而且会失却了中英数应有的重要性.  为什么不是拿raw scores * weighting factor = total scores 简单按这个total scores来做ranking?

原帖由 kls12 於 11-10-13 22:27 發表

若真是用「比重標準分總和」,就很大問題:
比HY412的例子點醒-音樂科幾乎人人取滿分,一個很小的sd就出事了。

假設有一間學校有一百個小六學生,他們的音樂很好,全部的樂器已是八級,所以老師都會比滿分。
但有一個學生考試 ...

原帖由 天瑜 於 11-10-13 15:02 發表
請看看P.25 至 P.30 有呈分試計法INFO.  (這個版本適用於今年小六學生)

http://www.docin.com/p-70075710.html

Dear kls12,

我都係打去以下部門問的,試下幫唔幫到手!

教育局學位分配組
地址:灣仔皇后大道東269號呂 ...

若真是用「比重標準分總和」,就很大問題:
比HY412的例子點醒-音樂科幾乎人人取滿分,一個很小的sd就出事了。

假設有一間學校有一百個小六學生,他們的音樂很好,全部的樂器已是八級,所以老師都會比滿分。
但有一個學生考試當天不舒服,老師減了一分,得九十九分,

Music Score99
Mean (100*99+99)/10099.99
SD0.0995
Weighted Standard Score-19.9

一科中文科的約是10分,現在是它的兩倍,怎樣追?

我會試用email向EDB 取一個black and white。

回復 6# 天瑜 的帖子

唔該晒天瑜, 而家都知道咩係標準化, 唔會只得1/3桶水明白了, 雖然自己唔可能計到呢個數出黎, 但都起碼大概知係咩黎, 喺邊到計出黎! many thx

回復 169# rainwong 的帖子

理解冇錯, 但要等埋升中人數, 先知band1最差搵邊間band2包底.

回復 178# Wendy212 的帖子

份文件係教育局既, 唔見佢有update, 所以對校長講法有o的保留.

這是我在這標題的最後回應, 一切隨緣!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2332557&extra=page%3D3&page=3

醒目開學勳章

回復 1# redkoni 的帖子

原帖由 nc2000 於 11-10-13 18:11 發表
睇完skh小學既標準化計法後, 真係明好多, thx  但公式內其中的標準差係點得出?

其實家長如果唔明SD, 也毋須自己去計算, 你知道用標準分排名是有分別咪得囉! 嘥時間嘅嘢我都幫你地做晒例子出嚟俾你地睇, 唉! 真係嘥氣, 嘥我心機, 祝你好運喇! 拜拜!

醒目開學勳章

醒目開學勳章

回復 2# redkoni 的帖子

回復 2# 天瑜 的帖子

睇完skh小學既標準化計法後, 真係明好多, thx  但公式內其中的標準差係點得出?

原帖由 天瑜 於 11-10-13 15:33 發表
今次王愛明呢張相係邊套粵語長片的造型?  不是"天下可憐父母心"?

天瑜姐你誤會了, 這是我偶像影迷公主在《雨過天青》For better, For worse的劇照, 導演岳楓一向擅長拍攝家庭倫理的題材, 描寫男主角張揚因失業而性情大變, 細膩獨到, 層次分明. 一向慣演都會時髦女子的李湄也洗盡鉛華, 飾演堅忍而有主見的賢妻良母, 居然粗服亂頭, 更增嫵媚. 童年陳寶珠飾演孝順懂事的女兒, 非常討好, 更難得一聽她一口流利的國語.  唉! 新一代的人對住阿Bow-tie的賣大包福利政策仍然諸多不滿, 好似個天欠咗佢地...
‹ 上一主題|下一主題