用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

所謂愉快學習,學生讀書的推動力在那裡?升班壓力?升中壓力?還是享受讀書,享受上課,享受遊戲中的比試?設計一些遊戲鼓勵學生比課程要求學多一些,付出多一些,得分數爭冠軍,成功有榮耀,失敗無責罰,何樂不為。

英華有一條龍中學,中學質素不差,又著重英文,既吸引一批家長,又減少學生升學困擾。小學直資自選收生下同學差異較少,又減低部分學生追不上程度的問題。在這樣條件下,愉快學習便有機會實行。

回覆 21# Kanba 的文章

agree, why would they need to put on shows so often? in the old days they don't need to. one reason is the competition from other types of schools. those who could afford might be their potential customer but these people run away.

原帖由 彥彥媽咪 於 10-3-17 10:39 發表
聽到大家所講既, 討論既, 就令我好努力咁係樹諗....究竟吸引家長既係英華小學既名氣, 定係因為學校有直升既制度, 有好多既資源, 定係林校長本人呢? 邊樣先係 priority? 邊樣係主, 邊樣係副?

因為咁, 我見大家提及鮮 ...

「男人不壞,女人不愛。」好男人永遠都唔會係女人的首選。

梁校長是公認的好校長,但BK家長又唔會送他們的子女去鮮魚行;林校長雖則被批評高調,但話唔定BK家長鬧完之後,轉頭又去排隊交表。

女人需要(其實男人都一樣)滿足感、安全感,最好加上少少虛榮,鮮魚行在這幾方面完全欠奉。

Tommy

我都有同感
原帖由 overview 於 10-3-17 11:30 發表
當然d家長會以名氣行先, 而且又係一條龍, 所以鮮魚行校長幾有heart, 都唔會有bk mami去揀, even係免費, 同樣地, 如果snoopy校長去鮮魚行or一般津校 都唔會收得好多學生.  其實, 好多沒有名氣既津校校長和老師都好有h ...

其實我們並不需要去比較學校與學校,校長與校長,作無謂的假設,我們只需要去欣賞,讚揚好人好事,有很多人在他們自己的崗位上盡心盡力,讓別人知道教育界仍然有很多熱心人,有心人便可!

回覆 65# overview 的文章

同意.....同意........這就是事情的重點........
一個劇團是需要全體配合才演得好的......

當然d家長會以名氣行先, 而且又係一條龍, 所以鮮魚行校長幾有heart, 都唔會有bk mami去揀, even係免費, 同樣地, 如果snoopy校長去鮮魚行or一般津校 都唔會收得好多學生.  其實, 好多沒有名氣既津校校長和老師都好有heart, 一來怕學校收唔夠學生要摺埋, 二來有好多學生又跟唔上, 家境又唔容許去補習, 學校好多都提供放學補底班, 又或者老師送埋去樓下..., 有獎學金....學校都做多好多嘢...佢地更係小班教學, 但一樣冇人吼.

原帖由 彥彥媽咪 於 10-3-17 10:39 發表
聽到大家所講既, 討論既, 就令我好努力咁係樹諗....究竟吸引家長既係英華小學既名氣, 定係因為學校有直升既制度, 有好多既資源, 定係林校長本人呢? 邊樣先係 priority? 邊樣係主, 邊樣係副?

因為咁, 我見大家提及鮮 ...

因為咁, 我見大家提及鮮魚行既梁校長...我就諗下, 假若林校長依家唔係係英華, 而係在鮮魚行, 咁即使佢可以做番同樣既野, 家長係唔係都會因為咁而去報名呢...

又, 咁若然又換左梁校長去英華樹, 咁佢係唔係唔駛大送罐頭, 都已經會有一大班人去報名, 唔駛年年為驚殺校而苦惱呢...

大抵每個人既決定除左係揀校長外, 應還有更多其他野既 priority 會更高吧..??

看過節目後,我會覺得校長是一個充滿愛心的人,亦懂得與孩子相處之道。學校希望走愉快學習的路綫,但要做到真正的愉快學習,所需的包容性是很大的,希望她能真正做到。

原帖由 小謙伯伯 於 10-3-17 09:53 發表
都說 Don't argue with success. 如果市場上有咁多人buy, 必然有他的客路,所以無謂吹縐一池春水。

但看完節目,於我心有戚戚然。

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友 ...

說得好!

都說 Don't argue with success. 如果市場上有咁多人buy, 必然有他的客路,所以無謂吹縐一池春水。

但看完節目,於我心有戚戚然。

我想不喜歡開派對,不喜歡狄士尼的孩子,在英華林校長這開足六年派對,上至校長教師,下至工友叔叔嬸嬸,無時無刻不在角式扮演的地方讀書,簡直是活受罪。

所謂教學理念,不過是圍繞著主事者個人的心障團團轉。

一定要提點謙爸謙媽,無必要湊熱鬧,避之則吉。

如得其情,則哀矜而勿喜。

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表
但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

原帖由 臻媽 於 10-3-17 04:32 發表
但亦有好多學校做咗好多野+好有心, 可惜仍收生不足, 搞到面臨殺校, 就好似早兩年的鮮魚行, 來年net 11的上環新會商會學校.....等!!!

鮮魚行校長比起英華校長
更令人敬佩!

醒目開學勳章

原帖由 October. 於 10-3-16 22:36 發表
我相信鏡頭裏,學生們活潑開朗的笑容是真的,校長落手落腳做咁多野.睇得出有心搞好間學校.好過有D校長,默守陳規乜都唔做,搞到要殺校.

我相信鏡頭裏,學生們活潑開朗的笑容是真的,校長落手落腳做咁多野.睇得出有心搞好間學校.好過有D校長,默守陳規乜都唔做,搞到要殺校.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小曳人 於 10-3-16 14:54 發表

我諗.. depends on 佢係咪校長揀過嗰批小朋友
我聽親戚講, 佢個仔P2, 有時學校要post d相, 會有佢份.. 校長讚過佢好可愛.. 會follow up 佢嘅近怳

我啱啱上網睇返..
好surprise~ 一開始就聽到熟悉嘅聲音, 然後係熟悉嘅樣!
睇嚟校長真係幾鍾意呢個小朋友~

咁佢阿媽都無作大~

希望阿仔可以第時同uncle做校友啦~

我個囡既幼稚園同學因為成績唔好又唔夠專心被勸喻轉校, 所以我諗包容性並唔係表面上睇到咁.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-3-15 14:28 發表

其實我都好想知佢係學校係咪真係言行一致. 佢每次訪問或者講talk 都好有感染力. 如果佢講同做既係一致, 作為佢既學生, 尢其係非傳統聽教聽話果種, 可能會好幸福, 因為佢既包容性好似好強.

我問亞女佢學校既校長係咪咁 ...

人怕出名豬怕肥.  校長出 show 使我想起 「志雲飯局」.

原帖由 mamimummy 於 10-3-16 14:58 發表
問題就是實幹實事, 默默努力. 學生的成績將來是有目共睹的. 讓學生用自己的成績去證明學校,校長,老師及自己的努力才是值得欣賞的. 辦學及理念都是長時間的工作, 決不能急功, 所有學府都是講近要"幾"多年的計劃去實務 ...

It is difficult to get appreciation from everyone as different people have different opinions. When comparing to some elite schools such as DBS/St. Joseph, there are more news and PR activities about them recently. I have no particular affection or connection to Ying Wah, but I think it should still be one of the recognized schools in HK. Afterall, Ying Wah's future performance will tell by itself in the end.

原帖由 Era 於 10-3-16 15:02 發表
我唔係好清楚國際學校既運作,教學情況,學生係咪"真正愉快學習".只可以就我所知既講,就係我囝囝的確好愉快咁樣去返學,亦都好愉快咁樣做功課,溫書預備默書測考.咁樣我已經好滿足啦!

至於有默書測考既壓力, ...

again, 我個仔都係連2nd in都冇, 不過我覺得以學校依家既明氣, 根本不用再作此高調既宣傳; 就算校長係做戲, 都要佢係用時間同肯去做, 這總比一般學校的只坐在校長室, 高高在上的好. 就算只有一少數學生有此待遇, 總比一個都冇好 !
這純係個人經歷及感受, 我當日同亞女睇依個節目, 佢都話如果佢係男仔就好, 因為有機會考依間學校 ! 當時她的眼神是流露着既羨慕又失落的樣子, 作為家長就可知她心裹既感受吧 !
‹ 上一主題|下一主題