用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 07-08樂基(駿景園)2 歲 nursery 班家長請進
樓主: lmak
go

07-08樂基(駿景園)2 歲 nursery 班家長請進 [複製鏈接]

想問問:

今年2 yrs old class am/pm full 唔full 呀???

醒目開學勳章

原文章由 Dr.Mickey 於 07-10-30 09:48 硐表
想問問:

今年2 yrs old class am/pm full 唔full 呀???

P1 - full 30人

原文章由 卓衡父母 於 07-10-30 22:01 硐表

P1 - full 30人

我想比我個仔插班都話冇位了

唔好意思,我有D打擾。

我想要樂基幼稚園(駿景園) Pre-nursery申請表, 我以為由上星期六開始有表派,但原來只得上星期六上午9:00am to 1:00pm有表派。打了多次到學校,答案都是唔再派。

請問各家長有冇多一份表(我住駿景園,可約在學校門口等),若你有download 的 application form請 send 一份給我
[email protected]
多謝幫忙!!

急急急!!!樂基冬季校裙的問題???

請問各媽媽, 有沒有這個問題: 原先size 4 just fit 而且偏短, 今天試了size 6 條腰勁勁鬆. 及膝.  點解一個size會分別咁大? 其實知唔知條裙的design 是否應該短的? 如果要size 4, 冬季時如有厚綿底衫, 小朋友會否唔舒服呢?  我唔知點攪???? 急急急!!! 如果決定唔要, 明天要換呢. thanks

Rigang
響網上download既form係有號碼架,所以除非有人多手download多一,兩張,如果唔係就好難俾到你啦.
我份form係直接響學校攞既,亦係有號碼.我會聽日先交表(9號之前要交),如果你問過學校影印既,冇號碼既都有用,咁我都可以將填左果份油左d填好既野send俾你既.如果你有需要既,請響呢兩個鐘頭之內留言啦,咪我都做唔到啦.

原文章由 rigang 於 07-11-6 15:44 硐表
唔好意思,我有D打擾。

我想要樂基幼稚園(駿景園) Pre-nursery申請表, 我以為由上星期六開始有表派,但原來只得上星期六上午9:00am to 1:00pm有表派。打了多次到學校,答案都是唔再派。

請問各家長有冇多一份表(我住駿景 ...

卓衡父母 & Shirley,

你們的小朋友面試ok嗎?亞仔就so far so good。不過答得很細聲及時常四處張望?我諗chance都唔係咁大。

不過兩間的安排都非常好,用了15分鐘就攪點哂。

請問各位知不合道, 今年  N1 有沒有人退學呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

醒目開學勳章

原文章由 lmak 於 07-11-12 13:53 硐表

你們的小朋友面試ok嗎?亞仔就so far so good。不過答得很細聲及時常四處張望?我諗chance都唔係咁大。

不過兩間的安排都非常好,用了15分鐘就攪點哂。 ...

我個仔都係四圍張望,答得很細聲 / 唔答。:-| Overall, the performance is not very good.

原文章由 lmak 於 07-11-12 13:53 硐表

不過兩間的安排都非常好,用了15分鐘就攪點哂。 ...

係咪見九龍塘那兩間呀,上年我個囡都係,時間好配合,我囡囡見的時間其實都好好,分組玩時都不錯,但都係唔收,而一些唔答,喊,那一些就收左,所以好難講,但我識的人,係男仔的都收,祝大家好運

醒目開學勳章

May123

你個囡是否仍在hkpsk1,是國際班定中英班,你覺得如何?因我仍然未決定比唔比阿囝在hkpsk1,想問多d意見。謝謝!

簽名被屏蔽

Imak,

我個女就普普通通啦,講野好細聲(其實佢講野未係好清楚),KV要佢唱歌,佢點都唔肯唱。Anyway, 隨遇而安啦,so far HKPS 都唔差。

其實interview後我都有問自己其實想唔想佢讀呢兩間學校,主要是見到有d 家長d態度, 令我覺得我想唔想個女同佢地D 仔女做同學,例如:
1) St. Cat interview time 係8:45am, 因為係Friday, 怕traffic jam,所以8:10am 就到左,但學校8:25am先開門,就o係門口排隊,大約10分鐘後,條隊就已經好長。差唔多到開門時候,有個男人同佢個仔剛到,見到條龍就話:我8:45見都要排隊?(我係排的2),我就話:呢度所有人都係8:45 wo.

2) 我husband 在外面等我地時,佢見到有個daddy interview 後出o黎,好angry,立即將個仔塞左比個工人,然後指住個仔o黎鬧.

3) KV interview 時,有個家長(女人)個女唔肯入去操場排隊,then 佢打個女!

4) KV D mammy 好多都好cool,唔會笑。

另外,我會試下宣道,協恩。

回覆 #8 Era 的文章

why everybody said there is number on the form downloaded? but mine don have?? i download the form at 0910 (the website only be  updated by that time.. i kept refresh and refresh that morning... like a crazy mother) in word version not acrobat version at the website ga wow (Ascot)...

anyway... i  was arranged to have an interview on 24th... just noted the number of interview card is terrrible.... 0759x... really donno how many applicants are there this year...
besides... i have applied the international class for my daughter...a bit worried... coz we seldom speak in English with her, i and my husband  'tested' her recent few days... she doesnt follow the instructions while it is in English... ai...

What would be asked in the interview for the international classes??

其實我都無諗住一定會轉學校,只不過想check吓亞仔的interview時的表現,咁對呢兩次表現都俾我預期中好。但唔代表佢真係表現出色。

我深信好多家長都好緊張,所以會有這些表現。但我認為就算小朋友面試時的表現不理想,亦唔好鬧佢地,會影響日後面試時的心情。兩日面試完我就買了架車仔俾亞仔同佢講你真係好叻仔,老師叫你做你都肯做,但記得下次答問題要有禮貌望住老師。

醒目開學勳章

你們覺唔覺d校服布料好差,好容易起毛粒,夏天件運動衫和紅色件jacket都是,我己用手洗。有無方法解決。

KV 取錄信 ???

卓衡父母,

我係倬軒媽咪呀, 唔知你記唔記得我呢 ?
個次 st. cat interview 係門口撞到嗰個呢,
點呀你個囝囝收到 kv 取錄信未呀 , 結果係點呀 ?
我個囝就係 waiting list , 真係有啲唔開心
唔知係咪因為我 interview 嘅時候個老師問我如果 am 冇位咁會唔會考慮 pm , 但我好決絕地回答 " 唔會考慮 " , 唔知係咪咁嘅原因所以 waiting 呢 .....

各位家長,
你地又有冇消息呀 ???

[ 本文章最後由 Mattb 於 07-11-25 01:09 編輯 ]

原文章由 卓衡父母 於 07-11-20 12:17 硐表
你們覺唔覺d校服布料好差,好容易起毛粒,夏天件運動衫和紅色件jacket都是,我己用手洗。有無方法解決。

唔太覺,因我個人好是但

醒目開學勳章

原文章由 Mattb 於 07-11-25 01:07 硐表
卓衡父母,

我係倬軒媽咪呀, 唔知你記唔記得我呢 ?
個次 st. cat interview 係門口撞到嗰個呢,
點呀你個囝囝收到 kv 取錄信未呀 , 結果係點呀 ?
我個囝就係 waiting list , 真係有啲唔開心
唔知係咪因為我 inte ...

記得,終於有一個同班的家長,在此交流,唔洗 我個仔都係waiting list,因為我都覺得他in得不好,我in 3:45pm,他 了一陣,就叫醒他去interview,呆呆地不願答。

[ 本文章最後由 卓衡父母 於 07-11-25 22:56 編輯 ]

Kentville 收o左我個女,不過係下午班,interview 個陣老師問我如果上午班full,會唔會考慮下午班,我就問K2, K3係上午定下午,我唔記佢個回覆,但總之一定唔係2級都有上午班,如期都會係年年唔同,我就話無所謂。

我個女9月中出世,都預o左佢會編去下午班,同d細仔一齊。

原文章由 卓衡父母 於 07-11-25 22:55 硐表

記得,終於有一個同班的家長,在此交流,唔洗 我個仔都係waiting list,因為我都覺得他in得不好,我in 3:45pm,他 了一陣,就叫醒他去interview,呆呆地不願答。 ...
‹ 上一主題|下一主題