用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 07-08樂基(駿景園)2 歲 nursery 班家長請進
go

07-08樂基(駿景園)2 歲 nursery 班家長請進 [複製鏈接]

開學已四天,你們的小朋友返學點呀?

我個仔係下午p2班,佢返學都開心只不過唔鍾意著校服,每天著校服好似打架咁!

三個班主任都幾nice,全班約30人,唔知30個小朋友返齊哂會唔會好迫呢?我見昨天15位小朋友唱歌圍圓圈時都唔係有好多位。

我亞仔個班有個女仔成個鐘都無坐過係張椅到,個亞媽或工人都無叫個女乖乖坐定,個外藉miss都有好細聲講sit down please,但個女仔都無理,個亞媽同工人都無出聲,我個老公都有對個女仔講,你乖乖坐定啦!佢個家長簡直當聽唔到。外藉miss後期都有捉住個女仔叫佢坐定,但個女仔發難推開個miss。食完茶點後我個仔攞番隻碟俾miss時仲俾佢撞到個頭添,個女仔真係好影響其他同學。我時常同個仔講呢個同學咁是好唔啱。放學時我都忍唔住同個中國人miss講,問佢地到無家長陪返學時、會否對他們嚴些。點解有咁既家長唔理小朋友的discipline呢????

[ 本文章最後由 lmak 於 07-9-6 15:21 編輯 ]
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原文章由 lmak 於 07-9-6 15:18 硐表
開學已四天,你們的小朋友返學點呀?

我個仔係下午p2班,佢返學都開心只不過唔鍾意著校服,每天著校服好似打架咁!

三個班主任都幾nice,全班約30人,唔知30個小朋友返齊哂會唔會好迫呢?我見昨天15位小朋友唱歌圍圓圈時都唔係有好 ...

Hi Imak,

Would u mind sharing which class (int'l class or "chinese-english" class) is your son going? Apart from the rather crowded classroom, would u mind also sharing the other observation of the school?

Thank you very much :)

Joeykcwu,
I understand that you are v. familar w/ the school (I have read the other threads about this school before and u really contributed a lot :) ). I read from the school website that the school is using part of the Montessori's theory. would u mind advising how teachers in this school normally addressing the situation mentioned by Imak above?

Separately, I would be grateful if you would advise how or in what aspect/are does the school implement Montessori's theory. Becoz I seldom read from the posts of the parents in this school mentioned the Montessori's learning in this school.

Thanks in advanced for your advice as we are thinking of finding a Montessori's nursery for the baby :)

lmak

,我個囡上年都係下午p2班.係Miss Shum 同Miss Tam做佢班主任.唔知今年下午班係邊個做班主任呢

一班成三十個小朋友,一定有一些是活躍些,我相信老師在一些同學做錯時會作出懲罰的:D :D .講真,一班成三十人,照顧一定唔會太好的,不過整體上,我個囡係上一年都好開心,.好鐘意返學

簽名被屏蔽

joeykcwu,

其實我都有再與班主任聯絡,她說當無家長在場時,佢地知道應該點處理這些學生。她說每年都有些咁既學生所以佢地知道點處理。

希望各同學都相處得開心,又鍾意返學啦!

你的小朋友仲係唔係樂基返學呢?

bakusensei,

佢係讀中英文班。現在所觀察學校及老師都幾好,但要觀察耐些才能知道整體怎樣。

原文章由 joeykcwu 於 07-9-7 11:04 硐表

唔駛咁緊張o既!好多小朋友都係咁,因為嚮屋企時自由慣,不過學校會教,慢慢黎!仲有,家長冇得陪之後兩星期都係喊喊日!d喊聲仲犀利過嚮機場!最好就儘快甩開個小朋友俾佢入去,如果唔係就大人細路都唔捨得!好快適應o架喇!我個女有個同 ...

[ 本文章最後由 lmak 於 07-9-11 14:49 編輯 ]

may123 ,

亞仔班主任係miss shum, miss chow and miss tammy。

佢昨天同今天返到學校門口喊了一陣,應該入到課室一陣已經收聲。佢都好鍾意3個班主任,係屋企問佢miss叫咩名,佢都已經能夠講出3 個miss名。問佢開唔開心,佢就話開心。

我想問吓snack time的麵包如果他食唔哂、可唔可以叫miss幫佢放落書包到,因為他一放學都話要食包包,我覺得佢係snack time時間係食唔哂個包,如果將個包掉咗會好浪費食物。你的經驗如何?

你個囡是否返緊樂基下午班呢?

原文章由 may123 於 07-9-9 19:48 硐表
lmak

,我個囡上年都係下午p2班.係Miss Shum 同Miss Tam做佢班主任.唔知今年下午班係邊個做班主任呢

一班成三十個小朋友,一定有一些是活躍些,我相信老師在一些同學做錯時會作出懲罰的:D :D .講真,一 ...

[ 本文章最後由 lmak 於 07-9-11 14:46 編輯 ]

原文章由 lmak 於 07-9-11 14:45 硐表
may123 ,

亞仔班主任係miss shum, miss chow and miss tammy。

佢昨天同今天返到學校門口喊了一陣,應該入到課室一陣已經收聲。佢都好鍾意3個班主任,係屋企問佢miss叫咩名,佢都已經能夠講出3 個miss名。問佢開唔開心,佢 ...

焮焮都好鐘意上年三個的班主任,到而家,成日都會提住佢之前三位老師,我個囡而家轉左上午國際班,仲係適應中因我們較夜訓,要調較佢返早真係有難度
至於你話食野時間,我又沒有諗過佢食唔食晒的問題,你可以問下老師的意見

簽名被屏蔽

may123,

K1國際班有上午班? 其實k1共有多班呢?2歲班好似係咪上午1班中英文,下午就各有1班呢?

我睇手冊上日曆寫有個星期六係picnic day,你知唔知道2歲班有無得去架?仲有係家教會個活動表上的活動2歲班有無得去呢?請指教。

我個仔都唔係早訓,所以我選了下午班。你囡囡讀咗一年咁你對樂基點睇法呢?其實佢地k3的學生派位派得好唔好呀?

原文章由 may123 於 07-9-11 15:22 硐表

焮焮都好鐘意上年三個的班主任,到而家,成日都會提住佢之前三位老師,我個囡而家轉左上午國際班,仲係適應中因我們較夜訓,要調較佢返早真係有難度
至於你話食野時間,我又沒有諗過佢食唔食晒的問題,你可以問下老師的意 ...

簽名被屏蔽

原文章由 lmak 於 07-9-14 10:47 硐表
may123,

K1國際班有上午班? 其實k1共有多班呢?2歲班好似係咪上午1班中英文,下午就各有1班呢?

我睇手冊上日曆寫有個星期六係picnic day,你知唔知道2歲班有無得去架?仲有係家教會個活動表上的活動2歲班有無得去呢?請指教 ...

我個囡都係超級夜訓,我又係超級夜的,我都好困擾她讀唔讀到上午,但係只係用左幾日時間,焮焮漸入佳境,而家十點半訓,第二朝起床都好易,今日仲自己起, 仲有呀,佢讀上晏班,訓一塲覺之後又可以去學野,我覺得幾好,所以而家都唔會諗佢讀下晏了

旅行,有得去的,上年好似攪得唔多好,我沒有去,我老公去的,佢話唔好玩

家教會多數活動都係比所有的家長參加的,上年攪得好好,只是有一個溜冰活動要三歲以上先參加的,咁我個囡就沒有得去,同埋一些活動要抽簽

讀左呢度一年,我個人,係個人覺得學校不太開放,唔多知佢做過咩,家長與老師溝通不多,

joeykcwu,

多謝你的意見。2歲班學校是否沒有提供任何興趣班?

原文章由 joeykcwu 於 07-9-14 11:40 硐表

Hi Imak,

等我多口答左先啦!學校其實係 nursury class (K1) 同 lower class (K2) 主力嚮上午,playgroup 同 upper class (K3) 就主力下午。upper class 就應該冇上午班。不過就會按照實際人數去加減班數。

picnic da ...

may123,

我個仔暫時要11:00-11:30才肯去訓。

你會俾亞囡去學甚麼呢?2歲班學校係咪無提供任何興趣班呢?

我暫時都覺得老師同家長的溝通唔夠,請問當學生返了3個鐘時,老師會否打電話給家長同佢講吓個學生返學的情形呢?我見第2間幼稚園學生自己返了2個鐘,放學後老師都會打俾家長。

原文章由 may123 於 07-9-14 12:25 硐表

我個囡都係超級夜訓,我又係超級夜的,我都好困擾她讀唔讀到上午,但係只係用左幾日時間,焮焮漸入佳境,而家十點半訓,第二朝起床都好易,今日仲自己起, 仲有呀,佢讀上晏班,訓一塲覺之後又 ...

簽名被屏蔽

原文章由 lmak 於 07-9-14 16:30 硐表
may123,

我個仔暫時要11:00-11:30才肯去訓。

你會俾亞囡去學甚麼呢?2歲班學校係咪無提供任何興趣班呢?

我暫時都覺得老師同家長的溝通唔夠,請問當學生返了3個鐘時,老師會否打電話給家長同佢講吓個學生返學的情形呢?我見 ...

焮焮讀左一年,要話由老師打電話同家長溝通,我諗五次內

我個囡學武 同學舞

我個囡囡都係讀p2 class. 但因為佢9月17日出世,所以今個星期先可正式上學, 不過因為老師之前比錯info, 所以9月7日and 9月14日(生日會)都有比佢返學, 囡囡一個人上堂都冇喊, separation 冇問題.  不過, 以為今個星期可以正式返學, 點知呢兩日傷風, 所以同佢請o左假, 費事傳染比其他小朋友.

好想佢快D 返學, 因佢未識講野, 希望返學後可以快D pick up and 戒片.

原文章由 shirley_chan 於 07-9-18 15:40 硐表
我個囡囡都係讀p2 class. 但因為佢9月17日出世,所以今個星期先可正式上學, 不過因為老師之前比錯info, 所以9月7日and 9月14日(生日會)都有比佢返學, 囡囡一個人上堂都冇喊, separation 冇問題.  不過, 以為今個星期 ...

焮焮上年返學,足足半年,總返學日數加埋唔夠一個月

簽名被屏蔽

shirley_chan ,

好開心有個同學仔係同我個仔一班,你知唔知你個囡係跟邊個班主任呢?我個仔係跟tammy。今個星期tammy打電話給我講了亞仔返學的情形及表現,好彩so far so good。咁你有無去上個星期六的家長會呀?

原文章由 shirley_chan 於 07-9-18 15:40 硐表
我個囡囡都係讀p2 class. 但因為佢9月17日出世,所以今個星期先可正式上學, 不過因為老師之前比錯info, 所以9月7日and 9月14日(生日會)都有比佢返學, 囡囡一個人上堂都冇喊, separation 冇問題.  不過, 以為今個星期 ...
‹ 上一主題|下一主題