用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Joanna

我個仔曾經都怕過沙, 同埋小艾比一樣, 唔知幾時突然間又唔驚.

你今日去有無帶地x鋪係沙上面, 有無帶玩沙玩具呀? 你試下抱實佢坐係地x上面, 跟住同埋姐姐daddy一齊食下野先, 等佢無咁驚時先嘗試放底佢自己坐, 之後再有機會先俾佢試下玩下沙.

慢慢再試吧.

mamee

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

JOANNA722

我亞仔未怕過沙~~~~ 佢d感知真係麻麻~~今朝行行下pk 隻手磨晒薑都唔識喊~~ 好似怕都係好事嘛!

陸美媽

仔仔叻叻喇~~ 八塊~~勁!

hinhinmummy

咁杜左牙根~~ 要去幾多次呀??

陸美爸, 您好!

謝謝您的回覆,我住新界,
我想問一下, 您BB17個己評估, 排早期要一年?

小朋友杜牙根兩次已經ok架啦

joanna

你下次帶佢去hk park, 果度有個沙地, 比佢實習下先
軒軒都ok

joanna722
唉,我個女反而係怕水唔怕沙,一落地就好似放狗仔咁跑去冇回頭   但一去到近水果邊就走都走唔切  

hinma
早晨,呵呵  

eeeeeeeeeeeeee, 你們班衰野, 學晒我呵呵

reginang 寫道:
請報名:

107 LUNCH老地方飲茶:
(1)HELEN
(2) caroleks
(3) 小艾比

1010 LUNCH 韓國燒烤:
(1)HELEN
(2) four44
(3) caroleks
(4) mamee
(5) siubchuma
(6) reginang  

多謝捧場!
仲有無人想黎呀

sorry 原來果日中午要去飲人結婚 lunch ~~

HelenMrs.Lau 寫道:
請報名:

(1)HELEN
(3) 小艾比

(1)HELEN
(3) mamee
(4) siubchuma
(5) reginang  

多謝捧場!
仲有無人想黎呀

calling 隊長 calling 隊長
我果日都嚟唔到,唔記得左要同阿女去覆診,sorry喇      

好左你提醒我呀    

請報名:

(1)HELEN
(3) 小艾比

(1)HELEN
(3) mamee
(4) siubchuma

多謝捧場!
仲有無人想黎呀

各位

好多謝大家意見, 今年可能太少同佢去玩沙, 攪到佢咁癲, 我果日去大清水, 一行條樓梯落到去, 佢已經要抱住, 大喊到成個灘都聽到佢把聲, 我就抱住佢坐係舊大石上, 成舊望夫石咁一個鍾, 佢份人又怕污joe, 又怕沙, 我想強行擺佢落地, 但我把驚嚇親佢, 而且佢對腳lock住左我, 跟本就..........今年我同佢去過泳池一次, 情況都係差不多, 實在令我好沮喪..
明明諗住係一個好愉快的節目, 點知.....
hinhinmummy
唔好笑我, 請問hk park, 係咪金鍾果個     
各位
我想同啊仔去動物園, 邊樹有    動物會唔會躲在很入見唔到架!  因我印象中, 很多動物園d動物唔係躲在一邊就訓晒覺, 我唔上山長水遠去到, 嘜都見唔到!

JOANNA722,

係咁o架~~我個仔如果有一段時間唔去沙灘,隔咗一段時間再去,又會喊到收唔到聲o架~~!可能你o個個同承少一樣,都係屬於'觸覺過敏',所以少少刺激對佢嚟講,已經係好大o既刺激.
有一個方法(有朋友教)可以幫佢減低d佢o既觸覺過敏,就係去買個鮑魚刷,每日同佢刷吓腳,腳底,手,背,頸呢d位置,俾佢習慣呢d刺激,又可以多d帶佢去沙灘,不過記得一定要帶吹泡泡,我個仔用呢招佢就會落地o架啦~~!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

JOANNA722

會為左睇動物番大陸冇? 如果會 番禺2個動物園都大把任睇比多5蚊 可以 喂埋長頸鹿添~~

各位

亞仔又病喇~~煩c 2晚都訓下喊下~~岩岩先好番一星期, 又0黎過~~都未趕得切去打流感針~~  

[size=x-large]有冇人想訂proEFA Junior 呀?  我缺貨喇, 有興趣訂ge 7/10 前PM 我啦~~

Joanna

試下同呀仔玩通心粉,搵個箱,裝滿唔同形狀既通粉,俾佢用手/腳感覺下呢
Hei媽

嘩, 就黎跌到第二板啦, UP UP去啦

JOANNA

係呀, HK PARK就係金鐘果個啦, 呵呵

joanna,

諗返仔仔第一次去沙灘都係唔肯落地, 唯有抱住佢4圍行一輪, 然後襯佢唔覺我就坐係沙灘蓆上, 隨即拎出零食分散佢注意, 食食下再放佢坐係蓆度, 然後我就自己好開心咁玩沙.........慢慢佢就會走埋黎一齊玩呢.......

諗諗計吧.....呵呵......

陸美媽

仔仔呢排都有樣野好好笑.....

話說我屋企樓下有掘路工程, 咁側跟放了些雪糕筒圍住, 雪糕筒上有一個黃色閃燈.....每日出入都要經過的, 佢每次就到雪糕筒時就會問我拎一樣野....呵呵....

估下係乜?

陸美媽

Christmas hat?
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)
‹ 上一主題|下一主題