用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 “元朗區"小六升中交流區
樓主: bbq.
go

“元朗區"小六升中交流區   [複製鏈接]

ikenmak 發表於 19-6-2 10:11
你好!正當6月1日小一派位結果公佈後,好多家長談論叩門。
升中叩門將會在7月中開始(如派位不理想),溫馨 ...

想請問點解下年李兆基同青中會有好多叩門位?

謝謝

Missingyou0623 發表於 19-6-2 10:29
想請問點解下年李兆基同青中會有好多叩門位?

謝謝

純粹個人推測,可以不理。

我只想提醒今年元朗區家長別輕視最後考試啫,下年既事並非重點。

ikenmak 發表於 19-6-2 10:46

我只想提醒今年元朗區家長別輕視最後考試啫,下年既事並非重點。

其實放榜後,都有派了直資同學去其他津校或直資叩門,實有空位騰出,到時再call後備   
放榜後叫人唔好叩門,是否做勢?到時有冇例子是之前冇申請而叩門成功,就要等大家報料了

ikenmak 發表於 19-6-2 10:46

因為下年一早公報banding ?

MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

bpooh 發表於 19-6-2 13:41
因為下年一早公報banding ?

假設,只係假設:你子女來年報了李兆基,4月又收到消息自行已獲取鄉中/崇德/信義學位,你還會讀直資嗎?

天水圍直資校真係咁多B1生報讀?唔少係害怕抽獎先報啫。

我無固定答案,純粹個人觀點。否則又有人話我司馬昭之心。

想請教元朗區有那間B1 直資或津校之前沒有報過都可以叩門的?因之後會搬到元朗,對這區完全冇概念,元朗競爭好像很大,叩門是否每間都很難,thx

ikenmak 發表於 19-6-2 13:56
假設,只係假設:你子女來年報了李兆基,4月又收到消息自行已獲取鄉中/崇德/信義學位,你還會讀直資嗎?

...

唔醒起出年可能提早公布自己收生結果,咁我明白你嘅推測了。

李兆基如果收左, 但無去註冊, 佢封信講明叩門係唔再處理呢個申請

carmenlook 發表於 19-6-2 17:43
想請教元朗區有那間B1 直資或津校之前沒有報過都可以叩門的?因之後會搬到元朗,對這區完全冇概念,元朗競爭 ...

建議你還有一個月時間做一件事:“知己知彼”
知己:自己子女屬B1A/1B/1C
知彼:元天各學校屬B1A/1B/1C/2A

如你子女屬B1B,派到B1C校,你都要接受,因為元朗中學B1英中極不足,只佔B1生約75%。

如你子女派到B2A校,就建議向B1C校叩門,成功率頗高,但需要時間(八月中前通知)。

以上是個人觀點,可諮詢其他家長意見,希望幫到你。

回覆 ikenmak 的帖子

"如你子女派到B2A校,就建議向B1C校叩門,成功率頗高,但需要時間(八月中前通知)。"

呢句好有保留.......叩門時, 間間B1C都當自己係B1A咁款, 又玩WRITTEN TEST, 又再選人INTERVIEW, 除非你係B1A去B1C就機會大...你B1B, B1C去叩B1C, 真係睇對手了。。。。

ikenmak 發表於 19-6-2 10:11
你好!正當6月1日小一派位結果公佈後,好多家長談論叩門。
升中叩門將會在7月中開始(如派位不理想),溫馨 ...

師兄,您好。我諗住去叩噃。

ikenmak 發表於 19-6-3 14:57
建議你還有一個月時間做一件事:“知己知彼”
知己:自己子女屬B1A/1B/1C
知彼:元天各學校屬B1A/1B/1C/2A ...
玩叩門的確需要冷靜同耐性,結果可以出人意料

草原 發表於 19-6-3 22:41
師兄,您好。我諗住去叩噃。

你好!當然祝願你子女派位理想,不需叩門啦,不過元朗區始終英中學位太緊張,有不少B1生會派得不理想,所以提醒一下要俾心機考埋最後一次試,作叩門準備。

至於為何叫人不需去2間直資叩門,純粹個人看法。始終津校流出的叩門位一定比直資校高得多,叩門機會成功率相對大啲。

我也建議家長最多叩門2間好了,太多叩門會令孩子覺得自己犯了什麼錯?學校真的那麼差嗎?(如果叩太多不成會打擊他們自信)

所以我才講去一啲機會比較多的津校啫,當然家長有其他看法也很正常喔!

醒目開學勳章

ikenmak 發表於 19-6-3 23:00
你好!當然祝願你子女派位理想,不需叩門啦,不過元朗區始終英中學位太緊張,有不少B1生會派得不理想,所 ...

雖然我小朋友唔係今屆,但如果我小朋友係b1b派左b2a,應不會只叩兩間吧! 最起碼的,自行兩間會去叩。甘如果依兩間係b1b黎,係咪應叩多兩間b1c呢? 又,你有你叩,是否間間有得in?

ikenmak 發表於 19-6-2 13:56

...

我會選鄉,崇,信。

請問商中是否每年都沒有扣門位呢?

linda112 發表於 19-7-8 09:33
請問商中是否每年都沒有扣門位呢?

有的。
每年有十個留班位,但基本上是不會有學生留班的。還有五六個位收左學生,但學生轉校的位。

回覆 linda112 的帖子

商中有叩門位,小兒去年成功叩門。祝各位好運。

成績達標(好重要)識d鄉紳推薦,商會唔難入

臭BB妹妹 發表於 19-7-8 23:51
成績達標(好重要)識d鄉紳推薦,商會唔難入
同意成績係首要。我地無任何人事關係,自己行入去交表,唔夠兩個鐘校長打來通知面試,而且我兒自行及大抽獎乙部也沒有選過商中,或許咁啱合校長眼緣,又夠幸運吧。去年收了8個叩門生。
‹ 上一主題|下一主題