用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 “元朗區"小六升中交流區
go

“元朗區"小六升中交流區   [複製鏈接]

今年升小六,嚟緊還有呈二,呈三。升中派位。本來對升中遊戲一知半解,近排上得多EK,終於有了初步認識,不過重有好多野要學。
元朗區家長一齊傾吓,交流吓心得啦!
   113    0    0    1

回覆 bbq. 的帖子

我女岩岩9月升中一, 考到自行一崇德

妹妹頭 發表於 18-8-8 13:55
回覆 bbq. 的帖子

我女岩岩9月升中一, 考到自行一崇德

恭喜晒 聽講崇德對學生英文能力要求高,你囡囡英語一定唔錯,面試時係咪好着重英語?

回覆 bbq. 的帖子

當天面試完, 我有問阿女, 老師問左咩? 阿女答我, 比佢想像中容易, 只係小組面試, 一個課室係英文, 一個課室係中文, 同埋數學..

中文/英文都係問左一題, 唔難答, 我相信係要睇佢地既禮貌同應變多d, 數學就心算4題 (每題問完要即刻答, 答唔到就next), 阿女只答左2題, 但都係答錯

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

妹妹頭 發表於 18-8-8 14:08
回覆 bbq. 的帖子

當天面試完, 我有問阿女, 老師問左咩? 阿女答我, 比佢想像中容易, 只係小組面試, 一個課 ...

多謝分享     

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bbq. 發表於 18-8-8 13:52
今年升小六,嚟緊還有呈二,呈三。升中派位。本來對升中遊戲一知半解,近排上得多EK,終於有了初步認識,不 ...

大家一齊交流下,不過最重要了解自己小朋友的能力及需要。
我大仔升中二,細佬今年升小六,考完呈一,仲有呈2,3,面試s等緊佢地去應付。元朗區band 1學額不足,大抽獎填表都好難填。

回覆 banhung 的帖子

大仔讀邊間, 細佬都可以隨著阿哥去報, 適應會快些

banhung 發表於 18-8-8 15:44
我大仔升中二,細佬今年升小六,考完呈一,仲有 ...

歡迎

妹妹頭 發表於 18-8-8 15:50

大仔讀邊間, 細佬都可以隨著阿哥去報, 適應會快些

哥哥讀緊陳瑞芝,要自行跨區,今年升中人數增加,細佬唔知可否跟哥哥

bbq. 發表於 18-8-8 22:00
介唔介意講吓大仔當時的選校策略?最後滿意派位嗎?

哥哥上年選自一陳瑞芝,自二甲一乙一崇德,因為他比較滿意崇德面試表現,最後入了陳中,填乙部抽獎時,填了乙一崇德,乙二商中,乙三已經要填1c或2a了,第五選擇後很難填,2中2尾 3頭,到死線交表前,10後都是亂填

我因為唔係元朗網, 但住元朗, 所以只可以自行一揀崇德, 大抽獎填唔到元朗學校, 好彩自一入左...

banhung 發表於 18-8-9 00:12
哥哥上年選自一陳瑞芝,自二甲一乙一崇德,因為他比較滿意崇德面試表現,最後入了陳中,填乙部抽獎時,填 ...

太好了, 卒之聽到有人讀陳瑞芝了, 讀成點呀??

我囡都係今年升陳中, 都係元朗誇區入的, 今年陳中校長好開心, 佢話今年男女生比率卒之都平均喇.

banhung 發表於 18-8-9 00:12
哥哥上年選自一陳瑞芝,自二甲一乙一崇德,因為他比較滿意崇德面試表現,最後入了陳中,填乙部抽獎時,填 ...

多謝分享

29XX86 發表於 18-8-9 10:35
太好了, 卒之聽到有人讀陳瑞芝了, 讀成點呀??

我囡都係今年升陳中, 都係元朗誇區入的, 今年陳中校長好開 ...

陳中一向都是女多男少,男仔語言發展較女仔慢,面試會蝕底少少,哥哥中一班同學28人中只有10個男仔。
功課學習方面,陳中都是傳統中學的份量,傳統小學學生,應該可以應付,大仔因為是活動教學小學升到陳中, 他是慢條斯理的人,中一開始時比較忙去完成功課,之後都慢慢適應。
反而傳統小學的同學,開始時覺得輕鬆,但是中學與小學的學習模式不同,自主學習,管理自己更加重要,有些同學會經常欠交功課,學校措施是要當日留堂,完成才可離開。
再加上學校主張家長放手, 讓學生自己管理自己,中一時欠交情況都幾嚴重

妹妹頭 發表於 18-8-9 09:31

我因為唔係元朗網, 但住元朗, 所以只可以自行一揀崇德, 大抽獎填唔到元朗學校, 好彩 ...

恭喜晒呢!崇德來年,龔校長退休,新校長上任,應該會更多新景象,想問下新校長是否副校長接任?

我暫未知, 25/8會有家長日, 可能到時就會介紹
‹ 上一主題|下一主題