用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 ...
發新帖回覆
樓主: Arabellahk
go

八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 [複製鏈接]

我住宿舍已是30年前,基本設施同今日嘅差唔多,現在多咗冷氣而矣。
提出6人大房的網友,住過大學宿舍未?我當年住過較少的三人房,一張單人床,另外一張碌架床;不過仍然要有三個衣櫃、三張書枱,而房內的空間也會按比例較雙人房大。
至於pantry 、洗手間、浴室、洗衣房、晾衫位置、宿舍大廳等當然共用,如果每間房都由雙人變三人,其實一濶三大。
宿舍也要平衡讀書與生活的需要,好難想像6人房的作息時間如何互相遷就和尊重;6個人唔係話宿營玩一陣就走,凈係你要上早堂早起梳洗換衫食嘢已經可能累埋另外5個陪你早起啦。
大學生活唔係話一定要有宿舍才可以享受,大學生也不是你想像咁唔在乎私人空間;要認真諗點解幾十年來會咁樣規劃,千祈唔好想當然。

beastiebistro    發表於 23-9-11 15:39

Arabellahk 發表於 23-9-11 10:18
所講的豪華不是真正的豪華,只是相對於過去那些4人間、6人間、甚至8人間。為什麼大學不能先保證數量,再改 ...

「相對於過去那些4人間、6人間,甚至8人間」是指什麼年份呢?是大學宿舍?

反而大房型的宿舍在中學/小學宿舍;又或者青年旅舍、渡假屋、營地等就見過。

前者的學生是必須在同一時間起床、梳洗、到飯堂吃早餐,然後上課;就連晚上10點熄燈也是有規律的。而後者就是for 短期活動,也是按特別作息時間表而集體行動。

時代在變,今日的大學生需要什麼?當然可以問下佢哋,我都只是講吓我嘅經驗啫。

其實冇宿舍住嘅大學生仲鍾意夾份租單位住;好似中大附近有條村,就租咗比唔少學生嘞。

可彩睇番啲post, 大部分家長都唔同意香港嘅大學宿舍要改為6人或8人間格啫。

Yanamami 發表於 23-9-16 08:36
咁有錢,幾個學生合租沙田私樓啦。

合租村屋也可以。

Arabellahk 發表於 23-9-16 08:58
我是前段時期聽聞香港本地生申請宿位非常慘烈,才有感而發提出香港的宿舍問題。某中學有一個班有多名學生考 ...

你可以話係冰山一角的故事,不過也可能是網上誇張的傳聞。

本地生申請宿舍不會是「非常慘烈」,真正有住屋需求的本地生,如住劏房嘅,舍堂樂意提供「友善安排」的。而一啲非緊急需要嘅,就按舍堂規矩啦。

三人房早在30年前都無乜巿場(我都只申請左住一年,第二、三、四年班已經搵人申請返住二人房);更何況是4人房在今時今日的香港呢!

如果你話將宿舍變成四人套房嘅apartment,即每人有獨立房間,但共用廚房、浴室和客廳,咁又唔同,實大把人爭。

barque 發表於 23-9-16 09:33
按你嘅提議是把現在已經「豪華」嘅宿舍,再豪華化(emoji)

Hehe, 學陳sir話齋,多元討論啫。

英美大學都有呢種宿舍單位,有啲在房內仲有私家厠浴添,我無住過,不過阿媽教我凡事要向好嘅學習,所以我都係講下之嘛。

Yanamami 發表於 23-9-16 11:47
我有個同學個女去UK讀,單人房宿舍,住了一年喊住同阿媽講唔掂,要共用廁所頂唔順,要改租貴啲既ensuite.:j ...

英國果班因為有好多en-suite 嘅宿舍單位提供,所以我識嘅大部份同學都係住呢種單位。反而美國有好多雙人房同香港一樣,所以冇比較冇要求。當然Y2之後可以出嚟租屋,佢哋會選擇出嚟搵地方住,平過campus housing

Yanamami 發表於 23-9-16 17:27
大家起宿舍,關唔關大學排名“設施”計分一項?吸引大陸學生黎,又可以“國際化”一項加分?我求其噏,唔知 ...

的確是為了吸引「國際生」。

Arabellahk 發表於 23-9-17 15:13
大學宿舍主要有2種模式,一種是全宿製,學校保證所有學生在學期間有宿舍住,如中國、俄羅斯的大學。另一種 ...

澄清一下,美國的大學宿舍,沒有「申請競爭」;普遍是要求freshman 一定要住一年宿舍。朋友全家住麻省,孩子在in-state唸大學,距離屋企好近,但都要入住大學宿舍。我估係為咗讓已建成的宿舍有人住,不會丟空。

至於二年班之後,就各自精彩。有些同學是全費奬学金連住宿,又或者唔想麻煩,就會選campus housing;有些追求自己生活的、又或貪便宜一點,就會搬去租apartment/house.

另外認識一些後輩在澳洲Sydney 唸書,campus housing也是不足夠的,所以市場上會有私營的學生公寓,在大學附近,全幢大廈有不同隔格的單位,按價錢選擇。英國倫敦也有不少這種住宿安排,朋友們的子女都是這樣租住單位。

Arabellahk    發表於 23-9-17 16:56

Ella01 發表於 23-9-23 11:58
個人覺得:大學宿舍,3-4人一間更加合理。
朋友個女係本地大學讀書(四大之一),住係兩人間,里面有兩張床 ...

呢啲情況,其實係你朋友個女及佢同房根本唔應該住宿舍,放番間房出嚟俾其他學生住。

如果為嚇阻公主/王子去申請大學宿舍而將房間變成4人間,對嗎?

當年我有幸可以在2人間的宿舍享受讀書生活,無理由在30年後行倒車。

Ella01 發表於 23-9-24 20:32
佢哋唔係唔住,係住得少,既然有正常交宿位費,而且學校同意,所以唔好話人哋霸住間房。若問點解佢哋住得 ...

按公共資源來看,都算是「霸」,交咗宿舍費但沒有善用,唔止係佢自己嘥錢,也是浪費了大學資源和資助。
我認識的學生,入咗宿發現唔適合自己,係會立時退宿的,雖然已交了一個學期的宿費。至少讓舍監可以再作安排。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊