用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

ak25, 唔該晒.

carayan, 成績表右上角的鉛筆字應該就係班的名次, 因為上學期見老師時佢都係咁講, 今次都應該係一樣. 仲有每班老師習慣唔同, 有d會寫在背面. 咁你個仔各科都有進步, 考得幾好啦! 可以鬆一口氣.

joyhc, 無錯呀, 我都聽過校長講話民生無精英班.

我個仔編左2B班, 都係同佢d好朋友分開晒, 不知是不是老師刻意的安排. 同埋都係唔平均分班, 有d班編4個, 有d班編9個.

想問問上學期的課本中, 常識書係咪未派齊? 只派了一本書和三本作業. (我而家先

點解打完一輪post 出來後會無左架? 都唔係第一次係咁, 係我問題定係咩問題, 你地有無試過?
又要我打過.....
我係想同大家say Hello! 咁耐無上黎, 開學都差不多一個月, 睇黎都已經回復正常了, 大家都多左上黎啦! 希望新學期新開始, 大家一切順利.
joyhc, 我在中秋節那天都收到班主任電話, 話我個仔做o野太慢, 叫我要好好訓練佢, 哎! 由幼稚園到小一的老師都有同一個comment, 我已經成日話住佢, 真係日日做"嫦娥", 佢都係咁慢條斯理, no way.  仲有我個仔都係鍾意說話的人, 老師話佢會上堂傾計, 我以為女仔會少d添, 上堂傾計係唔啱架喇!  不過諗深d, 要一個鍾意說話的人唔說話都係幾難, 何況佢地只係小朋友, 克制能力有限, 我都係循循善誘咁解俾佢聽, 希望佢再大d, 控制能力好d, 會慢慢有改善啦!

再打過之後, 之前唔見左那段又出現番???

[ 本文章最後由 hoho1230 於 07-9-28 08:54 編輯 ]

我今晚都係同亞仔搏鬥完英文, 諗住同佢作最後衝刺, 重溫下囉! 點知佢一路溫一路 , 真係唔知佢聽到幾多, 唯有都係提下佢睇清楚題目, 唔好慢吞吞做, 無謂失左冤枉分.

測完驗都算可以鬆一口氣,但真係好快又要再搏鬥過,我都唔明點解又要同一日英默和SR test,真係玩死我:tongue:
carayan, 你個仔都好叻喎,好羨慕你可以有咁多時間陪個仔,所以話全職媽咪d仔女成績係會好d,無得傾.我同joyhc一樣呀,返工好鬼忙,又要OT,真係好少時間同亞仔溫習,我個仔又唔會主動呢, 所以亞仔今次測驗成績麻麻,中英文都退步了,好多都係唔小心,可能係唔夠熟練,因為都溫得好求其,但其實係意料之內囉,希望下次好d啦!漫漫長路....

NKW,
妳12月生bb呀?  恭喜晒!  亞女就快有細佬妹開心嗎?  我個仔成日叫我俾個細佬妹佢,但我很忙,真係要再考慮下先.
乜派了常識測驗咩?我未見有,妳唔好唔開心,小朋友就係咁,成日好大意,睇怕我個仔都難以避免.
如果SR test改期都好,唔駛迫埋同一日,好辛苦.不過講開英默就激c,星期三派了dictation 範圍,但我個仔唔知點樣整唔見左,叫佢第二日回去問老師,佢又唔敢,終於這個星期無得溫,死未,

Hello! 各位好,Happy New Year! 祝大家新的一年健康快樂,事事稱心滿意.

NKW, 你的baby肯出來未呀?希望一切順利,到時記得通知大家呀!講開在高小那邊的留言,你有問過老師關於派試卷問題嗎?如只可以再給學生看,咁就嘥氣,我個仔係一舊雲,仲係問乜都唔知,你話我幾咁嘔血

NKW, 恭喜恭喜!希望BB健康活潑,亞女一定很開心了.你只痛了一個鐘就生, .而家坐月有人幫手嗎?天氣涼了就要格外小心,好彩學校考完試你才生,唔駛掛心,不過你個女咁乖,都無咁麻煩.星期六你會親自回校見老師嗎?我個仔就乜都唔識驚,放完聖誕假仲懶散左,頭痕兼勞氣 ,見家長時就有野聽了.:(

想問下你地做唔做到英文網上功課呀?我開出來的只係一頁紙10條問題,應該要看一篇文章才能做喎!個doc.內找不到 "Watch out for the Wicked Witch!"  

回覆 #1 HELLOPET 的文章

Oic, 原來係GR書,謝謝 HELLOPET, 我真大懵.

係啦!見到本英文的數學練習,我都抓晒頭 ,究竟計唔計分架?

原帖由 carayan 於 08-9-9 23:30 發表
Hello !
  我囝囝係3D班,聽講班主任好好人喎!我同佢傾過電話都幾nice?你哋呢?今年數學特然派咗本英文補充,但民生唔係到小五先有英數嗎?你哋知道嗎? ...

Hi! 有無人知P.3 SR test係唔係仍然open book呢?      
‹ 上一主題|下一主題