用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 anfield報名一問
go

anfield報名一問 [複製鏈接]

回復 minirat 的帖子

I share your views.
好多香港家長真係比d所謂名牌幼稚園洗左腦.果d所謂interview,見得小朋友幾分鐘,真係可以睇到邊個係龍係鳳!? 除非特別優資,我從來唔覺得有朋友會特別叻. 從來只有得到合適的培育 (家庭加上學校)才會較為優勝.

我小朋友係anfield kln tong讀,我所見的小朋友都是有禮純品的. 這絕對是學校的功勞. 上年christmas concert,最讓感動的是有幾個有缺憾的小朋友可在teaching assistant協助下可與其他小朋友一起上台表演, 這是anfield與大部分國際學校的共融政策, 亦是一般所謂名牌幼稚園沒有的胸襟 (不過可能在很多家長心目中這就是良莠不齊:;pppp:).

抱歉有d激動,但我總不明為何仍有家長會認為沒有interview就代表不好,易入. 難怪現在有幼稚園要有 second in, thrid in, 這其實亦是迎合家長的需要. 遲下可能會有written test.

JYFC    發表於 13-6-19 15:20
C-Line1127  can not agree more! ^~^  發表於 13-5-25 19:51

回復 minirat 的帖子

Haha,真係巧遇知音.

「小時了了大未必佳」我十分認同. 身邊真係有唔少這種例子. 有的小學被阿媽迫讀書,少時名列前茅,但可惜失去學習興趣及不懂自我尋找讀書方法,會考時連升中六都沒有資格. 有的一向讀書不錯,入四大,可惜一生只活在父母的蔭下,畢業十多年冇份工做得長,連一份正式的長工都沒有.

與你一樣,我都覺得學術好重要 (等同品德),但冇必要幼稚園就開始谷學術.我亦從來唔會羨慕人地話有小朋友幾多歲識d,或擔心自己小朋友落後於人. 上天是公平的,就算是優資,於某一樣地方超前,總有另一樣野落後. 我有朋友好為兒子學術能力超前而自豪 (佢讀某名幼,佢話連老師都讚小朋友學術好),但在我來看,這小孩的同理心及情緒控制能力卻遠遠落後於同齡. 不過這可能是一般家長及學校不重視的. 而我自己則覺得均衡發展更為重要.

同埋,我都是從來唔介意小朋友同邊一類人做朋友,這亦是學習與人相處的一部分. 依家有多人話有大學畢業生不懂與人相處,正正是因為少時被父母拑制,只可以與父母心目中 "志同道同"的人做朋友. 到出來社會工作後,才驚覺原來世界有不同類型的人, 且天外有天, 人外有人.

有朋友的兒子讀名幼k1, 個個月輪流開生日party,你做公主我搵魔術師. 家長間的話題是比較學術成績及老師評語. 我絕對不希望我的小朋友在這種氛圍下成長.

fanfanbb  Well said. I am learning and adjusting myself.  發表於 13-7-7 11:50
minirat  I couldn't agree more!!  發表於 13-5-24 17:51
‹ 上一主題|下一主題