用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

抖下先啦!你哋咁勤力,有時都要抖一抖、鬆一鬆、攬幾攬。

下次同我哋分享下那些不快啦!

原文章由 branma 於 07-8-11 23:09 發表

Yes.......super tired!!!Sat走嚟走去學野、亜仔就放學後仲可以打NDS打波玩到無停手、但係今晩就可以好好睡眠囉、我就唔得啦、好累好累呀、因放學後都係返亜媽屋企晩飯、又無 ...
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

15分

阿仔上年在自行收生只是得15分入到石小,真好彩,除了靠分數外,攪珠是靠運氣啊。不是導人甚麽,阿仔頗有彿緣,我哋很誠心的向觀音菩薩許願保祐,還有文武廟啊。

聽過有些家長(大大聲說)只是為了多5分而洗禮入教,但還是希望那些父母真的是誠心入教才入教會啦,那才不失教會的義意呢。

我們還是跨區的,幸免了第二次的大攪珠啊!

如gigi2所說,可能今年會競爭力大D,尤其俾我們在此極力推介。

原文章由 simonkwong 於 07-8-11 20:29 發表
請問今年自行收生15分入到 石鐘山嗎?

信教

Agree !雖然也不太喜歡某些父母因為分數而洗禮,但如因此而真正虔誠的信教,是好機緣啊!

我們三姊弟均在中華基督教中小學畢業,但現今均未有意入教會,不同時期不同心態,隨緣吧,最主要是不想有枷鎖及背負了。

我相信世上有多種神明,但對宗教持有科學的探討,現在仍存有這想法:不排除有些神明會是擁有超高智慧及力量的外星人,Who knows,宇宙那麼大、眼見到的人類地球都那麼神奇,何况宇宙有些邊際的星球,人類迄今都未全部發現、科學仍未跨越到。

原文章由 gigi2 於 07-8-13 12:12 發表
我在二十年前已領洗,兩個囡出世七個月內亦受洗了。我不太喜歡某些父母因為分數而洗禮,但有次跟神父談,則說,雖然有些人最初的目的如此,若後來他們因這目的而歸於上主是蒙受恩寵的,姑勿論其能否抽中理想學校 ...

未來世界的發現

唔識點講呀!

原文章由 branma 於 07-8-13 16:33 發表

好玄呀!!

我及阿仔對宇宙與所有生物的形成,很有好奇及期待更大發現。

gigi2, 你是有知慧的理智型,相信你所見。

我對鬼及UFO是用科學角度去想的,不相信人型完整的鬼、但相信有鬼魂(靈魂)、而且世上有神明有魔鬼,因我見過體驗過;85年(?)渡假屋玄妙玩銀仙撞正某一善良鬼魂並與白色一疊的"他"回家的事仍歷歷在目;89年(?)的蘭桂坊事件,是鬼魂與神明交錯發生在我身上,我脫險得有些玄妙;03年的其中一事更是出現魔鬼與天使現在真人上,勉強捱過;雖經過三樁很玄而解釋不到的事件,但仍好存在,感謝上天,暫未有好貼服的神明,而相信神在另一空間(用科學角度去想的)。

提起空間,不止想起幾度幾維,而是推介Nicole Kitman(?)妮歌潔曼主演的好戲,好好睇,尤其身為人母及好奇另一度空間的世界,有所領悟。

P.S.:拜神與佛教是不同啊,佛祖與菩薩沒有提議過、要求過,反而是反對信奉者去上香燒衣及不理解教義的啊,兩者很不同啊,普遍人及別教徒都會有所誤解,很不值呢。

原文章由 gigi2 於 07-8-13 23:01 發表
HI EVERYBODY!

我終於飛身返埋lai喇!今日比較繁忙,上午同大囡到眼科覆診。(她上年做了眼睫毛倒生的小手術 )下午又和她們出外見朋友玩玩,晚上剛上完健康nutritionals products 講座,到了差不多九 ...

Agree, Agree!

兩樣都和應!

原文章由 gigi2 於 07-8-14 11:33 發表
simonkwong,

No worry!  But you have to select SCS as 1st choice all the time!

Branma,

Brandon is very smart.  Don't waste his talents and be ready to spend money on him la!
...

Quote格式

branma,

妳最新的兩個Post,無咗原本Quote格式,怪怪哋,妳睇下。

原來係咁樣!

睇完本書,攞D精華分享下喎。

原文章由 branma 於 07-8-14 12:50 發表

因為GIGI2個topic有reply其他message,我咪cut左人D地野、另─個佛教topic又太長、我自己cut左貼落嚟回覆你囉,怪怪地!!唔緊要啦!!

另外我家姐借左本會笑的媽媽本書給我看!!! so good !!

See U soon !

有事做呀,離線啦!

"The Others"好好睇

那時十多歲,在年輕反叛惘然的年代,與一大班讀design的同學去宿營,午夜,不憤那三位玩到不知所謂好搞笑的同學而被邀Join了入去,之後就好離奇,不提了,我一個人在家咋。 之後到現在都不會夠膽接觸靈界了,放心。

唉呀,原來忘了提戲名啊,叫"The Others",幾年前的戲啦,無論故事流程到結局、導演、女主角到小朋友,都好好表現,緊張刺激(啱細妳及大囡一齊睇),感受到好多嘢,不過提及死亡的,可能太細睇未必體會到,都係不要俾小朋友睇啦,幾傷感的。你話個部the recent one 叫 “無恐不入”,遲D會買VCD睇。

原文章由 gigi2 於 07-8-14 14:35 發表
Irene,

I like the films casting by Nicole Kitman.  Is it the recent one 叫 “無恐不入”?

再者,你的經歷真有點令我感到毛骨悚然。甚麼‘仙’的玩意最好別玩吧,那是和一些靈異界打交道的。:veryco ...

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-8-14 16:02 編輯 ]

Florian要返學

佢要返學嘛,T8後上星期五返去幼稚園上"小一模擬",平日4:30pm後奶奶接佢放學,晚飯後接佢回家,佢愈來愈抗拒到嫲嫲家:→ 睇電視 → 做功課 → 吃晚飯→好悶喎,我仍考慮緊之後的情況。

佢一同我一切就好依賴好激心,幾乎次次都不聽我話,但要我聽晒佢話,佢話點解要小朋友聽大人話,好多辯駁,好勞氣解決。佢對住嫲嫲只會無癮做以上三件事,但困住又局限了很多發展,見步行步先。

原文章由 branma 於 07-8-14 15:39 發表

Irene:

Where is your son ???

Florian與爸爸及爺爺三代都是獨子啊!爺爺去年冬至離世了,大細佬及其ABC三子女都在New York啊,所以佢見到D同學及朋友就好High,整親佢就好小氣,但無事就對D(尤其細個D)人好好,好就住玩,人High佢又High,不牛精。

原文章由 branma 於 07-8-14 16:36 發表
Florian又真係悶左D,仲有無其他人陪呀,Brandon就好小小,有婆婆表妹工人姐姐,我D家姐仲有外甥,都日日上婆婆屋企大約兩小時啦、咁熱鬧就好開心 !!

如Florian只有麻麻陪就會好悶、小朋友仲細、我地真係要加強自 ...

今晚10:35pm明珠台"Heroes"

gigi2,
今晚第二集,記住提你大囡睇,唔好睇唔好賴Auntie呀,因裡邊有好多主角,有多線發展,也不是典型的超人打怪獸,但鍾意Harry Potter的應啱睇啩。

蛇頭/大仔

係呀,Florian係大仔、係蛇頭仔(01年頭),但有時幾情緒化。始終返了學好D,佢一至兩歲時超級敏感,好自我不合群,一瞄到十個BB入面有一個唔識,就要唔落地玩,繼續要媽咪抱住,要經常輔導佢。

原文章由 branma 於 07-8-14 16:55 發表

Florian─定好受小朋友歡迎呀!!Brandon都係─時時咋、可能係細仔始終無大組D小朋友咁成熟, so,..........6歳都未到!!

希望Florian同 Brandon都可以做個好朋友!!

電影電視劇

branma, 午安啊!hktmm幾時又現下身傾下啊?

gigi2,

"Heroes"不是太似Harry Potter的,但我估是有劇情又緊張的超人片,不是典型的英雄片。

那套自己好鍾意的""The Others"是由Nichole Kitman主演的啊,我有VCD,自此就開始鍾意看她的戲,發覺她演得很好而且識揀戲做,又因鍾意Tom Cruise的關係,以前對她不予好感。

但Jodie Foster也是我喜愛的女演員的第一位,從"暴劫梨花"開始,記憶中佢有兩部是做人阿媽,一部是在飛機上不見了女兒,另一部是在新屋小室中與劫匪鬥智,佢專揀鬥智片拍的。

佢亦有部"Contact"是做天文宇宙專家,之後她乘坐非常昂貴的穿梭機到了另一空間,與已離世的父親短敘,我深信那裡是科學角度的天堂!?所以我認為神明、靈魂(鬼魂)、科學、空間、磁場等等是可以拉埋講的。

以妳大囡的體驗,可以看"Contact"有所深入體會,幫助思考,但部戲開頭都有D悶。

Florian在一歲多左右,在山頂纜車登車總站處,在出發及回程之時,都先後兩次指住外面無人的登車處說有婆婆、另一次說有姐姐,他平日從沒胡亂指說的(除了5歲起間中搞笑無正經),那就無從稽考啊。

對你們的體驗好興奮啊!妳在哪處地方看見的UFO啊?香港嘛?那時間?今日蘋果日報國際新聞有提youtube播出好真的UFO片段,與妳看見的差不多嗎?而家我去睇下:

www.youtube.com/watch?v=up5jmbSjWkw

原文章由 gigi2 於 07-8-14 19:27 發表
irene,

似Harry Potter!?  我鍾意呀!今晚一定無放過!你話個套我有小小印象但又似是Jodie Foster 做——她也是我喜愛的女演員之一。關於死亡的情節大囡無問題的,前年公公病逝,她相信他已在天國了!最好笑 ...

睇戲減壓

我在未大肚前幾乎每星期六看午夜場減壓,試過無戲睇,衰到連成龍的"Who Am I":tongue: 及"龍珠"(好過睇港產無聊片)都睇過,也試過一個人睇兩次"Seven"。

而家一年入過戲院大約兩三次咋,價值觀及習慣喜好問題改了,阿仔排第一位。

原文章由 branma 於 07-8-15 15:41 發表

我自己好少睇戲、─年四次啦(x'mas, summer holiday......new year !!)、今年都無人陪我睇Harry Potter !!

睇戲

Agree.

原文章由 branma 於 07-8-15 15:57 發表

Me too, 我以前拍拖星期六例牌到尖沙咀睇戲!!
Now, randon想睇先睇、仲要係卡通喎、可能上小學會好D,

珠心算戓公文數

想學珠心算,經常夾不到時間,等入咗小學先,Florian對數學有多D興趣;公文數應不會了,好視乎師資,又要自理,教學理念不太Buy呀。

原文章由 branma 於 07-8-15 16:28 發表
請問Florian & Adrey有無學過珠心算戓公文數呀??

Youtube vs UFO

Youtube 的UFO片段真的有D太實際亦有D假,他們嘩的一聲令人好覺有些刻意。

原文章由 gigi2 於 07-8-15 16:53 發表
我又終於返來lu!電髮囉!咁都要成4個鐘……

Contact我有看啊!好好睇唔覺悶!大囡唔知明不明呢?Jodie跟逝世的父親交談那幕令我很感動。Jodie很多戲我也會想看的,除了那套 'The Emperor and I' 發哥 versio ...

課外活動

我都心大心細,因前幾日遇見"同座的阿仔未來師兄的媽咪",佢個仔在石小升小三,之前又話石小多活動,搞到佢(媽咪)都好忙,而家佢話佢個仔是小童軍只兩星期才一次校內活動、一年才一次外出活動,聽落D時間都OK、不太緊湊,所以考慮緊小童軍。

gigi2,

乜石小可有權唔俾學生不可參加某些活動嗎?點解不會俾Audrey參加?是驚佢不太服從性?不會吧。

反叛不服從的孩子,創意及思考層面更大啊!希望石小的老師個個都開明包容性大啦!
‹ 上一主題|下一主題