用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 收到信派I位,但面試後不合格~是否堅持呢 ...
go

收到信派I位,但面試後不合格~是否堅持呢 [複製鏈接]

今早到I位幼稚園第二次面試, 學校提出意見話小朋友去S位比較好,但會為我保留學位, 比1個星期我考慮, 這樣是否要我知難而退, 自動放棄, 小孩子9月4歲了, 協康都已經沒有這方面的私人教學(現在已經每個月5千元在協康上3天小姐訓練)暑假後小朋友將何去何從, S位...起碼要排到下年9月才有機會呢.......我又聽說政府縮小特殊學校的資源,但既然現在大遂份都覺得融合教育失敗......自閉症的小朋友愈來愈多...他們的路如何走..................
   0    0    0    0

是I位來的。學校沒權拒絕嗎?小朋友坐唔定,指令要聽幾次才做,唔比佢做想做既,佢會好抗拒。老師話最重要係擔心安全問題。認知,學野都ok

Idak thanks you

指示要重覆先有可能接受...也不是四圍走...早上已打電話去告知學校....小朋友真係需要呢個I位....校長話會和兼收老師再商量....

學校主要考慮是安全問題和沒有這麼多人手, 如果ok, 誰想去讀I位, 上年9月已經讀左K1喇, 今天再次和學校聯絡, 經過醫務社工的幫忙, 學校會考慮免強收, 但需要我們隨時支授, 開頭仲講要我們家長先陪1~2小時.但如果一陪, 小朋友就更沒有面對環境的挑戰,我們返建議...家長在外面, 真的好嚴重才去陪, 這樣小朋友才有成長空間......
‹ 上一主題|下一主題