用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 收到信派I位,但面試後不合格~是否堅持呢 ...
go

收到信派I位,但面試後不合格~是否堅持呢 [複製鏈接]

今早到I位幼稚園第二次面試, 學校提出意見話小朋友去S位比較好,但會為我保留學位, 比1個星期我考慮, 這樣是否要我知難而退, 自動放棄, 小孩子9月4歲了, 協康都已經沒有這方面的私人教學(現在已經每個月5千元在協康上3天小姐訓練)暑假後小朋友將何去何從, S位...起碼要排到下年9月才有機會呢.......我又聽說政府縮小特殊學校的資源,但既然現在大遂份都覺得融合教育失敗......自閉症的小朋友愈來愈多...他們的路如何走..................
   0    0    0    0

I 位無用架,有S位比你快D話要。如果小朋友進步好多先好出I位或主流幼稚園。不要錯過黃金訓練時間。

I位唔係派左一定收咩? 仲要in? 有晒心理學家評估? 唔可以一路讀一路等s位?

回覆:Samnor 的帖子

你所講的是有提供I位的幼稚園,但你面試的並不是I位,係主流位吧!  I同S位唔可以一齊排的。如已派I或S位就一定收的。

回覆:收到信派I位,但面試後不合格~是否堅持呢

我果時係打電話問cac個社工,幼稚園真係無得唔收你,我個囡件事因校舍問題,社工話醫生都評估咗係I位咁就得,只係家長可以話唔要,佢似大你!

是I位來的。學校沒權拒絕嗎?小朋友坐唔定,指令要聽幾次才做,唔比佢做想做既,佢會好抗拒。老師話最重要係擔心安全問題。認知,學野都ok

回復 Samnor 的帖子

我個女仔 i 位, 我都同左個幼師講佢坐唔定, 但囡囡面試時又坐得好定喎﹗我多口問過個老師, 你地可否唔收我個女, 佢話通常係家長唔要, 佢地唔會話唔收的﹗

Idak thanks you

小朋友有咩表現覺得唔適合讀I位????
因為唔聽指示, 周圍走???

指示要重覆先有可能接受...也不是四圍走...早上已打電話去告知學校....小朋友真係需要呢個I位....校長話會和兼收老師再商量....

應該可以讀住 I位睇情況,真的不合適先申請轉S位。

引用:今早到I位幼稚園第二次面試,+學校提出意見

原帖由 Samnor 於 13-06-11 發表
今早到I位幼稚園第二次面試, 學校提出意見話小朋友去S位比較好,但會為我保留學位, 比1個星期我考慮, 這樣是 ...
另外可以和協康傾下,我個仔果班都有小朋友5歲仲讀喎,有咩hold住個位好d

引用:指示要重覆先有可能接受...也不是四圍走...

原帖由 Samnor 於 13-06-13 發表
指示要重覆先有可能接受...也不是四圍走...早上已打電話去告知學校....小朋友真係需要呢個I位....校長話會 ...
學校拒收,建議你讀s位既,佢地有責任出信轉介你過去。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

其實小朋友由評估到..等到學位..這段時間..真的會轉變很大..所以有些收到S位信,去面試時..已經不需要了!他們就會轉介去I位,有些就是評了I位,怎知道到了面試,I位完全不適合.又要再等S位,政治野就係咁..既然你是收到信派I位的..那就問他們能否先讀I位再等S位吧?(小朋友問題不大,再跟他們談一下)應該還可以吧?

學校主要考慮是安全問題和沒有這麼多人手, 如果ok, 誰想去讀I位, 上年9月已經讀左K1喇, 今天再次和學校聯絡, 經過醫務社工的幫忙, 學校會考慮免強收, 但需要我們隨時支授, 開頭仲講要我們家長先陪1~2小時.但如果一陪, 小朋友就更沒有面對環境的挑戰,我們返建議...家長在外面, 真的好嚴重才去陪, 這樣小朋友才有成長空間......

加油。我深信你仔仔係l位可以做得到。

學校要填返份form 俾cac 答覆收唔收個小朋友,因學校俾左個copy 我,上面有4項俾學校選擇,學校可以唔收反建議讀s位。我無留意張form 係學校嘅定係cac嘅,有人想知我先搵返黎睇。

‹ 上一主題|下一主題