用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

Re:

matthewbb

你仔仔讀邊班,我仔仔今年都係讀k1喎. 佢返學好開心呀,我話唔返啟思小學好唔好呀. 佢一定答我唔好. 佢好鍾意間學校, 上個月佢推行禮貌大使,我仔仔返到屋企真係有禮貌好多,佢仲問我,媽咪點解我朝早無叫佢"早晨" , 佢又識同我講唔該,多謝,真係好開心.

英文佢地好似每星期有3堂喎.

各位家長:

啟思小學就係有呢樣好. 小朋友學會禮貌,仲有table manner. 呢o的真係除了學生字外,公民教育啟思小學真係都比到小朋友,仲有佢地唔會死記字入腦. 佢地會去了解個字,同埋運用個字. 如果死記而唔知點用真係讀完都無. 我係好喜歡呢間學校既教學理念先比我仔仔入呢間幼稚園.

maggie3493

我都係住mos 佢地係一架校車專去mos, 唔兜其他區, 所以都好快,我仔仔係頭站都係8:00 上車.

[quote]
matthewbb 寫道:
Hello  munepen :
我個bb 就係讀

Re:

Maggie3493

學費,茶點; 書費同校服唔係好貴. 佢地係基督教學校,有宗教課,食茶點時要祈禱.

lloyy

佢地學字唔算小,不過佢地唔主張死記,死記而唔知點用係無用,佢地會教小朋友點樣用字同寫作.所以佢地o的小朋友多數每事問,同埋善於表達.

Re:

llooyy

Of course kinder.

Re:

Isis

嘩,你真係好彩,你有多小分呀? 不過我都唸住仔仔派唔到好學校都會直上啟小. 佢地中學派位唔差,同埋而家佢地有埋中學都唔洗傷腦筋,佢地中學都可能會有IB課程,唔係好多私中有IB課程.

我仔仔讀

Re:

Maggie

啟小令我最欣賞佢係,唔會嫌棄每一個小朋友,因為佢地覺得每個小朋友一定有佢地長處. 每個小朋友係佢地心目中都有一定既地位. 佢地反而好識鼓勵o的學生,咁小朋友自信心自然會大, 會主動去發問,有時可能你自己要求高,火柴公仔都有美既一面喎. 我仔仔而家讀緊k1,都唔算多功課做. 佢係啟思返

Re:

Isis

我都以為只係friday 有功課,而家每星期二就有(只係畫線). 但神奇在,尋日都有,等我今朝睇佢書包先發現到. 咁都係要等下星期先交得.

我想問佢地有無親子旅行呀,因為通常幼稚園係10-11月會,但我唔見佢地有.

Maggie

我都係會叫我仔仔自己做佢o的功課,我唔會幫佢做,只會從旁指導,我覺得如果我地同佢做同佢唸小朋友發揮唔到佢個創意. 每次佢做完我都會鼓勵佢.

Re:

isis

咁佢地k1 會唔會有得去去呀,佢地上次都係係學校模擬bbq.  其實佢地比我想像中早

Re:

Babyalexander

This is unusual.  They want to give you a chance for your child. Is your child is not perform well during the first interview?

Re:

mimimo

佢地每班一個英文導師教英文,有問題可以打電話問,佢地好歡,佢地自己編制

Re:

luibb

K1係未有正式普通話課,但校長上次家長會講話係普通話老師隋時會到佢地班房同佢地溝通. 她就讓學生早適應普通話,k2上課時唔會咁到迫生.  k1 學好了中文,到k2學普通話反而會易o的.  我自己覺得除非小朋友係屋企都會講3種語言. 否則應應付一樣才去另一樣,咁唔會咁易混淆.

Re:

mimimo

啟思,就中英普都有, SC 主要教學語言係英文. 所以學生會以英文型式為多,而啟思三個型式都有.

我o個時都無報pre-school 同靈糧,因為啟思比到我囝囝既需要,就無唸其他.  好多選啟思既家長都係Buy佢地教學理唸才選.

我都唔知佢地係咪成日有好大畫紙比佢畫,但我成日都見我囝囝對手同o的衫都有水彩.  不過我囝囝對畫畫都好有興趣. 我見佢地o的功課好多時係學校做. 返屋企我地同佢做小小, 唔係太多,有些國際學校feel. 但佢又學到野. 佢地o的中文認字,係堂上自己做,每個月派回來一次,都學到好多生字.

Re:

isis

唔緊要啦!不過直到現時都無,但有個模擬bbq. 係學校舉行.

Re:

catma

而家k1一星期係有3堂英文. 活動型式,又會有英文功課,數數配對都有. 佢地話o的miss 唔係上課都會入課室同o的小朋友溝通,佢地話多溝通,等佢地唔會對英語抗拒. 同埋真係好過只學ABC 呢o的咁簡單既野.

各位
將來會係通式教學,全人發展係好重要o的. 大家要留意, 填鴨式教育會不在. IP 課程會普及.

catma 寫道:
dear wawa,
請問k1會否有5至6節/一星期的外籍老師教英文.
thank you

catma :

Re:

catma

我唔係全識媽媽.佢都都重視親子活動,當然透過親子活動了解到多些自己小朋友既發展,語言能力又高

Re: 啟思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

catma

其中一個原因,小人選佢地幼稚園都係怕佢地小學學費貴,就算到時唔選佢地小學,佢地幼稚園個課真係啟發到小朋友好多,同埋佢地小朋友好有自信, 可能係每個月生日會佢地都會有表演啦.

尋日我問仔仔,佢鍾意我乜野,佢話鍾意我身體健康. 呢樣我唸佢都係係學校學返來.

十月MA

啟小校監係方俠, 陸趙以前係呢間做過,出

十月ma

其實兩間教學方式都係活動教學,  主要原因我只選啟思,因為校舍大, 教學理念好,同埋師生比1:10, 幼稚園同小學一齊,可直升,同一校舍, 唔洗再適應, 佢地有英文phonics學, K2 有埋普通話. 老師有愛心, 每個小朋友係老師心目中都有一定既地位. 這樣可增加小朋友既自信.

我沒有選多分校啟思,係怕多分校質數保證.

十月ma

佢地係有3個老師,同埋一個英文外籍老師,k2 會有普通話老師(native),但佢地話佢地o的普通話水準上到小學係完全無問題. 所以都唔洗擔心. 直唔直升上啟小都唔係問題,最緊要小朋友開心, 同埋鍾意返學. 佢地教德育都有一手,我每次見仔仔離開坐位都會拍埋張椅. 我自己都無做到咁好.

我個仔o個時都係In 得最開心係啟小.

2galma

審查乜野呀? 你囡囡讀k1邊班呀?

2galma 寫道:
Hi,

我個大女今年k1, 個細女出年又k1, 二個都讀啟思, 聽講可以唔使審查就平d, 係唔係真架?

catma

佢地每班一個外籍老師,而家佢地一,三, 五上堂 都有教phonic.  我仔仔有的簡單字都識拼.

catma 寫道:
HI, WA WA,
請問外籍英語老師分配節數是否每天也有, PHONIC 是K1開始嗎?  
THANK YOU VERY MUCH!
CATMA :
‹ 上一主題|下一主題