用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

hi!您好,我兒子也是今年小一生,1A班,其實由家長日嗰日開始,我發現其實自己也在適應中,我和我老公都想兒子有一個愉快的童年,所以我哋除了返幼稚園(半日),就沒有迫他學其他嘢,上了小一,我發現有d小朋友(不是他同校同學)真係另外學好野,我也問自己是否做錯了呢?我老公

昨日派了�張灰色的表,A3size的,頂頭有�句  1 st Term ELW.的那張表,在Unit 1內的1至10內的字,Monday至March,每個字打橫寫四次,並於紅線外寫上該字的No.即1.Monday.  2. Tuesday.
另我在私人傳訊給您我的電話 :

yes,
我囝囝今年讀小一,但我囝囝是讀普通嗰d屋村幼稚園,而且他三年的幼稚園生活我是完全冇讓他於課餘時間學其他嘢嘅.

hi.hi.我囝囝也是1A班,
昨日咁多項活動我暫時不讓我囝囝参加.因為開學尚未夠�個月,囝囝和我兩公婆尚在適應階段,我就會俾佢参加游泳班,不過是遲三個月的事,.

hi.LV
昨晚我囝囝的功課也不多,四樣.但我和我d妹妹也覺得他學的英文深, 我也怕他吸收唔到,已返全日,回到家小睡一小時,做功課,又要温習,又話上網每日一篇英文(我還未讓他開始) 對一個一年級小學生來說,着實太太太緊迫,所以通常他識做好所有功課我就放佢一馬 (暫時來講),我始終覺得將來出到社會做事,大把壓力你受,可必在童年時期就逼得他太緊要呢 我個人一直覺得,讀書不是人生的全部,讀幾多識幾多就算,唔會特別 谷,在香港現時人的價值觀,品格及良好的人生觀和實踐自己的信仰(我哋是基督徒),才真正重要呢

Hi.fling:
我老公話記得上綱看英文不是硬性規定要睇,只不過是看得多嗰十個小朋友月尾有獎.
雖然我不返工,但我也覺得時間不夠用,每日完成基本功課便算,我老公都話佢重細,�下子由輕鬆愉快嘅(半天)幼稚園生活 一升升上咁嚴嘅全日小學,又咁早起身 佢都會好辛苦,慢慢來.

請check 私人傳訊給了您我個聯絡電話  

我囝囝也是上午不太願起床和吃好少早餐,佢以前8點才吃早餐,但他話好鐘意間學校和同學仔(可能他在家是獨生子),所以好鍾意返学,不過,他放學回來一定要小睡一小時,否則 佢會好忟憎,瞓醒就會乖乖地做家課

hi. fling:
我囝囝從出世到依家,都好鍾意瞓覺,幼稚園放學回家飯後即飲支奶奶才肯瞓覺,一瞓就3至4小時,
後來在k.3減至瞓個半小時,我見佢咁早起身,都想佢有足夠精神做功課和温晝,唉,所以一至四就時間緊迫d,星期五就俾佢瞓耐d囉  
慢慢嚟啦,我諗佢哋再大d,瞓得較易控制.
咁你小朋友要去幾耐補習社?
我諗我囝囝p.2可能也要放學去公文式學英文,現在我正找有関資料

hi hi sitmanwai:
           我仔仔也是1a,alex,
        我仔仔也是吃好少早餐,可能太早未開胃ロ啦,我也好擔心他,因他偏瘦,BB時好肥架.
        長d肉,一咳就瘦噃, 所以下午回家飲完奶奶瞓一小時,對佢好重要囉
        明日默書前天我老公己同佢温,每日再覆温,加深佢印象.    放鬆d啦

Hi,fling:你是否講緊G.S默書?我教個仔做功課好多時都好勞氣, 我係要要求個仔寫字整齊,但小朋友隻手肌肉尚在發育,(係幼稚園老師話俾我知,)我才放鬆返自己對佢要求,同樣,同佢温英文一樣,我老公係重覆又重覆温習,
真㗎架, 你講得無錯,温完好快會唔記得,所以咪要重覆去温囉
唉,所以而家一放假,我整個人就好輕鬆,可斗下氣

.fling:放鬆d啦,
G.S默書我個仔也是默到100分,但唔好開心住.....我前日居然唔記得同佢温old dog tom,卒之,佢昨日0蛋
我也覺得好大壓力,我自己英文唔係太好,唯有靠我老公及我三個妹妹, 重辛苦過自己讀書,面對前面日子.小學中學大學.嘩!有排我煩,唯有都係耶穌講嗰句:
        一天的難處.一天當就夠   

Hi, fling:
有,請給詳細資料
今日派了中默,我個仔得40分 我都有d唔開心和自貢,是否放得他太鬆呢 明日又要默英文 嘩!好鬼驚呀..............
追唔到,咪要轉枚

LV 77:
請問您sent 了去邊? 我找不到

HI,LV77:
        找到了,多謝您鼓勵. 一齊加油

HI,fling:
            請check pm

唔緊要了啦,可能今日會在學校找番.
咁你囝囝以後會更小心自已d課本
雖然交不功課,但我諗老師會俾機會嘅

Hi fling and 各位:
              我都係前日睇手冊,睇幾時有假期,同囝囝去玩下,輕鬆吓, 係呀.11月3日教師發展日,放假一目.再睇..............下.......11月上旬測驗 當堂心中一沉 咁而家咪要準備
今次又唔知會否食蛋       

今日家長日,給我感覺是学校教嘢好快,小朋友未必個個咁醒跟得上.
我個囝囝係1A班,但感到有d媽咪已為十一月五日測驗頭痕,其實我也不太明白d分係點計,加上近日病了,精神情緒也不在狀態,
今日嗰一個小時教家長IPA,簡直攞我命,我個人甚至覺得無需要攞家長假期中一小時教我IPA,咁短咁急我邊入到腦,留多d時間同班主任溝通重好啦,所以我今日都幾嬲咁嘅安排. 開學兩個月,我己身心俱疲,需要休息.
壓力大,我也不知可否支持下去,太多功裸太多温習,我也怕我囝囝遲早唔鐘意返學,(而家佢仍然話好鍾意呢間學校,但佢已話做功課.温書好辛苦)
我聽後,我實在好肉赤,好心痛,     
我個仔重瘦咗成5磅 唉...........都唔知點好.
再講我d眼唳又嚟

請check pm
‹ 上一主題|下一主題