用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
go

Kindle 適合小一生嗎?   [複製鏈接]

Cheeselover 發表於 19-4-10 20:25
我自己比較喜歡實體書,因為有厚薄,版面有大小,當我花一番氣力從圖書館扛書回家,我會更小心挑書和回家細 ...

我同呀女都鍾意實體書,屋企部kindle得老公用

MrBeast 發表於 19-4-11 16:49
個d是enpsychlopedia級數
去到那級數的確kindle 會make sense 好多,in fact,probably b4 that
...

應該係Harry Potter咁厚果d novel, 唔算junior novel for P1。我諗去旅行做乜要帶encyclopedia ?!

MrBeast 發表於 19-4-11 16:47
試過一次過入左十幾本同一series,掂都唔掂,所以e加有時貪方便一次借好多,我都只會放兩三本出來,其餘的 ...

我女都有個圖書閣,乜類型書都有d,好似食buffet咁,佢先會睇得過癮。至於我買書俾佢前,多數帶佢去打書釘先,試水溫後先入貨。

MrBeast 發表於 19-4-11 17:05
個次有試水溫ga,一時貪方便就lai 野

我都lar過嘢,我上年暑假買左3箱小兵快樂讀本,起初佢好鍾意睇,但好快就已經嫌故事唔夠刺激(尤其係識多左字可自行閱讀後)。好辛苦KO了1箱半,仲有一半即40幾本 。好後悔同類型/level嘅書真後唔好一次買咁多, 現在要用小兵來交換睇英文書(1本小兵換2本英文)

Cheeselover 發表於 19-4-12 23:42
我家地方小,不能"任性"買書,只好去圖書館借,不過有些經典故事,家(emoji)不能沒有。美國有硏究,家中 ...

有咩經典故事值得珍藏呀? 可以分享一下嗎?

我只有紅樓夢和郁達夫仲有幾套漫畫我係搬幾次屋都要keep的,其他書我都陸續捐/賣了,實在冇位放。

我女有一套fairytale & hairdresser由K睇到而家,佢當係寶,唔肯俾我賣。其他書通常睇完就放2手。

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:13
其實唔一定咩經典先可以珍藏架!總之一本書,佢睇一次之後仲會想翻睇,咪值得留囉!如果睇完就放二手,我寧 ...

我見大家係愛書之人,我有興趣想知有乜經典珍藏推介,我d珍藏係我自己睇,唔關呀女事呀,你誤會了。

我女都有佢自己鍾意嘅書佢會睇完又睇,所以我多數會買,佢想keep就keep, 唔keep就trade左佢。圖書館d童書太污糟(尤其係熱門多人借果d),亦有d系列係唔齊或冇得借,所有我prefer買(當然會去圖書館/書局試水溫先)。

Cheeselover 發表於 19-4-14 22:53
所以我說中國人愛說教,jack & bs主題是奇遇和驚險,如果我要說教,我便拿伊索寓言;阿里巴巴做"賊阿巴" ...

我都想知阿里巴巴與四十大盜嘅深層意義,點同呀女解釋用滾油殺人? 究竟係惡有惡報定係以惡報惡? 何為正義?

cal@wicked 發表於 19-4-15 01:01
其實係咪要解釋?我細個非常鍾意一千零一夜,由聽婆婆口述,到睇唔同中英譯本,甚至大個之後走去中東爲咗睇 ...

因為我女問,所以我想知點樣解釋先啱

bobbob 發表於 19-4-15 08:48
叫佢自己諗啦,由細到大我都唔會點講解個故事有咩含意,由佢自己諗下意會下,反正我小時候都唔會有人講解, ...

佢就係問「惡有惡報」定係「以惡報惡」? 即係你覺得家長只需回答「你自己諗啦」、「大個就明白」?

bobbob 發表於 19-4-15 08:48
叫佢自己諗啦,由細到大我都唔會點講解個故事有咩含意,由佢自己諗下意會下,反正我小時候都唔會有人講解, ...

我冇主動講解故事含意,但想知你地小朋友問你地會點答? 定係你仔唔會問?

bobbob 發表於 19-4-15 08:56
你女每次聽完故事都會問個故事含意?我反而覺得有啲不可思議

佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?!

Elenalan 發表於 19-4-15 09:03
佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?! :sur ...

例如呢份閱讀理解功課,文章開首第一句係「天晚了,媽媽還未下班回家,冬冬坐在門口等媽媽」。

然後問題1) 冬冬為什麼坐在門口等媽媽?

個個同學都答啱老師嘅標準答案(「因為媽媽還未下班回家」),而我女唔明點解佢答錯,佢覺得老師個答案錯,根本冇解釋冬冬坐在門口嘅原因。

cal@wicked 發表於 19-4-15 09:38
我女都會問,通常我問佢覺得點,拋返個波比佢,之後加多句:哦,原來你咁諗。就完。但就阿里巴巴例子(佢都 ...

你呢個解釋幾好喎

haihaimom 發表於 19-4-15 09:45
回覆 Elenalan 的帖子

我覺得點都應該要有一分。不過你女手字真係幾靚

我女唔會接受老師只俾1分,佢根本覺得老師錯,佢話全篇文章係講冬冬有幾愛媽媽,如果唔係想念媽媽又點會坐在門口等媽媽下班回家? 如果係其他人下班回家,冬冬唔會咁做。又如果冬冬唔鍾意媽媽,亦唔會咁做....blablabla...下删N個字,佢每次遇到呢d扣分都好唔憤氣

cal@wicked 發表於 19-4-15 09:48
你女梗係冇錯。我女都成日因為答案短而精而被扣分。有一次我問佢講覺得點,佢話:你唔洗理啦,老師有老師諗 ...

係架,唔知係咪初小先咁樣,學校d閱讀理解係只要求「閱讀、配對」或「供詞」、「供句」咁樣做,總之要以原文用句用字作答,唔好理解和反思背後意思,除非講明係「思考題」 ,諗多左就做錯了。

picamama 發表於 19-4-15 16:17
我覺得你女的答案很好,無奈本地DSE之下產物就只有一個標準答案,而及本地老師的mindset亦不夠open。
認真 ...

我女從來都唔用直式計數,佢又係計完先補番條橫式,再補番條直式,所以d功課成日漏直式。好彩係考試佢又會小心d嘅因為怕扣分。

冇經濟條件去IS, 但有認真留意其他學校,不過轉校都有好多考慮

retriever 發表於 19-4-15 16:37
呢題明顯係罐頭答案既問題...

似乎標準答案係想大家習慣"對字仔"

我想知其他學校d閱讀理解係咪咁?

retriever 發表於 19-4-15 16:44
好難完全比較到, 因為題題唔同.

我印象中, 我細路有試過 "都岩既" 答案, 但無可否認, 老師既答印係 BETTE ...

即係其他學校會接受多過一個答案?

MNIF 發表於 19-4-15 18:07
我咁睇,你女兒可能閲讀故事書太多啦。語文為各學科之母,原因之一係語文好比數學,亦都是包含著如何學習邏 ...

依你所講,天未晚就坐在門口等媽媽,可以係思念。
咁天晚了,坐在門口等媽媽,原因係乜? 只係為左等媽媽? 沒有原因?

兩個情況都係媽媽未下班回家,都係等媽媽喎,點解第一個情況有原因,第二個冇原因?

何況,全篇文章冇提及第一個情況,冇得比較哪個情況用「思念」更合理。

又例如,小明成日冇食過嘢,一回家就衝入廚房打開雪櫃找東西吃。

咁為什麽「小明一回家就衝入廚房打開雪櫃找東西吃」? 你會答因為「小明成日冇食過嘢」?

我相信呀女會答「因為小明餓了」,不過因為没有跟原文叙述嘅資料作答,咁樣答應該不會是標準答案。

MNIF 發表於 19-4-15 18:32
我會答「小明知道㕑房入靣個雪櫃有東西吃」。

知道有東西吃就係找東西吃嘅原因? 通街都有食店超市都有東西吃,所以路過就要入去食嘢? 不論有冇需要?
‹ 上一主題|下一主題