用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上水甲寅年中學VS聖公會莫壽增會督中學 ...
發新帖回覆
go

上水甲寅年中學VS聖公會莫壽增會督中學 [複製鏈接]

小朋友北區讀小學, 呈一呈二平均級5

自行本來想誇區去沙田, 但怕跨區次第成績會差左

如果跨大埔, 差別會唔會小D?

另外, 小朋友係男仔, 不過好鍾意家政, 唔知甲寅年 同莫壽增 男仔有無上家政堂, 定男仔要上STEM?

大家知唔知呢? 請指教
   1    0    0    0

tpmon 發表於 23-12-27 18:27

是否讀北區一線小學?

係一線小學

鄧顯未必適合小朋友

又聽今年沙田都唔夠band 1位

諗緊莫壽增會唔會大D機會

回覆 tpmon 的帖子

咁好進取喎! 老師有話過可以試下區外, 唔使個個都揀鄧顯甲寅年

不過話時話間間都同一日面試, 真係趕得切咩? 撞左咪徙左個機會

mrs.so 發表於 23-12-30 13:21
認同!

我可能估到樓主是誰

咁勁咁都估到?

自己心大心細, 怕太進取害左佢,又怕佢唔甘心

小朋友係谷得既, 佢唔太鍾意只讀書,始終是男仔,鍾意參加活動

有同佢傾過,不過佢只想搵間有家政堂  

mrs.so 發表於 23-12-30 20:25
有無問仔仔為何想要家政堂?

仔仔谷得,我唔會揀莫壽增,現任校長感覺一般,或者調任前九龍城區名校網英 ...

佢好鍾意煮野食, 好期待自己做圍裙等

既然佢咁期待,咁盡量都會揀有嘅俾佢(不過唔知男仔有無得上,以前年代男仔無得上)

甲寅年同莫壽增都係自主學習, DSE成績都差唔多

所以有諗誇沙田, 因為北區B1A得鄧顯同甲寅年, 沙田B1A谷得來又有活動,不過就競爭激烈,又係強區

老師有講過可以試區外(如莫壽增或者沙崇),話唔係無機會, 唔好徙左仔仔,所以先心大心細

emmyfok 發表於 23-12-31 09:42
沙田區的中學聯繫不錯,高中開科也有很多合作,例如呂中有日文,星期六上堂,會有沙崇沙官等學校的同學過嚟 ...

琴日去左沙崇升中資訊日, 好吸引

琴日有問過面試時間可以改,話要睇實際情況決定。想問下以往都係全部上午in定會有下午㗎?  競爭好激烈咁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊