用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上水甲寅年中學VS聖公會莫壽增會督中學 ...
go

上水甲寅年中學VS聖公會莫壽增會督中學 [複製鏈接]

小朋友北區讀小學, 呈一呈二平均級5

自行本來想誇區去沙田, 但怕跨區次第成績會差左

如果跨大埔, 差別會唔會小D?

另外, 小朋友係男仔, 不過好鍾意家政, 唔知甲寅年 同莫壽增 男仔有無上家政堂, 定男仔要上STEM?

大家知唔知呢? 請指教
   1    0    0    0

elaineli1110 發表於 23-12-27 18:17

是否讀北區一線小學?

北區的鄧顯和甲寅年成績強過同等級的大埔中學。

我係你會自行博一間沙田的中學,因為很多間沙田中學的STEM 攪得幾好。

elaineli1110 發表於 23-12-27 18:17

莫壽增2023年整體5+ 30.2%
較沙培29%沙蘇22.0%林裘謀22.6%佳

莫壽增2023年聯招取錄
--------------------------------------------------------
三大學位 41 (38.0%)
其他 53
--------------------------------------------------------
取錄 94 (87.0%)
無取錄 13
申請 107 (99.1%)
無申請 1 (0.9%)
考生 108人 (100%)

甲寅年2023年畢業生派位
本地 96 (78.7%)
非本地 6 (4.9%)
學位 102 (83.6%)
其他課程 18 (14.8%)
其他 2 (1.6%)
總數 122人 (100%)

考獲八大^
港大 10
中大 15
科大 19
三大 44 (36.1%)
理大 11
城大 8
五大 63 (51.6%)
浸大 3
嶺大 5
教大 1
八大 72 (59.0%)

^ 無學位/副學位明細

tpmon 發表於 23-12-27 18:27

是否讀北區一線小學?

係一線小學

鄧顯未必適合小朋友

又聽今年沙田都唔夠band 1位

諗緊莫壽增會唔會大D機會

elaineli1110 發表於 23-12-28 10:01
係一線小學

鄧顯未必適合小朋友

沙田區B1位情況較大埔區佳?
DSE 迦密柏雨>莫壽增>王肇枝
莫在中間 自行上有1A選 下有1C博

elaineli1110 發表於 23-12-28 10:01
係一線小學

鄧顯未必適合小朋友

北區一線小學級5內。

我係你會選 (根據中學概覽有家政):
自1: 曾肇添
自2: 呂明才

(大抽獎填乙一甲寅年)

回覆 tpmon 的帖子

咁好進取喎! 老師有話過可以試下區外, 唔使個個都揀鄧顯甲寅年

不過話時話間間都同一日面試, 真係趕得切咩? 撞左咪徙左個機會

elaineli1110 發表於 23-12-28 16:08
回覆 tpmon 的帖子

咁好進取喎! 老師有話過可以試下區外, 唔使個個都揀鄧顯甲寅年

北區一線小學級5內是B1A生吧。

曾肇添/呂明才自行面試撞日期,可自一在這兩間2選1吧!

B1A生,看你甘不甘心孩子讀B1B-C (hkpap852 評的Banding)的甲寅年和莫壽增吧?

回覆樓主:

B1A生選最好的B1A-B 男女校,當然要從hkpapa852 推介的12間男女校內選。另外,在這些最top 的男女校,可參看《中學概覽》該校有沒有開家政科。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873653

tpmon 發表於 23-12-27 18:27

是否讀北區一線小學?

認同!

我可能估到樓主是誰
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 23-12-30 13:21
認同!

我可能估到樓主是誰

咁勁咁都估到?

自己心大心細, 怕太進取害左佢,又怕佢唔甘心

小朋友係谷得既, 佢唔太鍾意只讀書,始終是男仔,鍾意參加活動

有同佢傾過,不過佢只想搵間有家政堂  

莫壽增DSE成續好過甲寅年

morningsun 發表於 23-12-30 18:50
莫壽增DSE成續好過甲寅年

請教莫壽增DSE成績好過甲寅,何以見得?

elaineli1110 發表於 23-12-30 18:38

咁勁咁都估到?

有無問仔仔為何想要家政堂?

仔仔谷得,我唔會揀莫壽增,現任校長感覺一般,或者調任前九龍城區名校網英中,所以有點自視過高。

mrs.so 發表於 23-12-30 20:25
有無問仔仔為何想要家政堂?

仔仔谷得,我唔會揀莫壽增,現任校長感覺一般,或者調任前九龍城區名校網英 ...

佢好鍾意煮野食, 好期待自己做圍裙等

既然佢咁期待,咁盡量都會揀有嘅俾佢(不過唔知男仔有無得上,以前年代男仔無得上)

甲寅年同莫壽增都係自主學習, DSE成績都差唔多

所以有諗誇沙田, 因為北區B1A得鄧顯同甲寅年, 沙田B1A谷得來又有活動,不過就競爭激烈,又係強區

老師有講過可以試區外(如莫壽增或者沙崇),話唔係無機會, 唔好徙左仔仔,所以先心大心細

mrs.so 發表於 23-12-30 20:20
請教莫壽增DSE成績好過甲寅,何以見得?

此消彼長

甲寅年
2022年主科4+/5+ ~60/21%
2023年主科4+ ~58% 無公布5+

莫壽增
2022年人均5+/4+ 1.57/4.14
2023年整體/人均5+ 30.2%/2.03

甲寅年2023年文憑試成績 #19
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3878382&pid=49274877

莫壽增
https://www.mst.edu.hk/mst-online/school-plans-and-reports

https://drive.google.com/file/d/1oQEiYCGSwV7GtgRg3EjTXniY4lEKJ7Yb/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/12sD8d39rlPLgONOQzqiV2DHfyfS-6m25/view?usp=share_link

elaineli1110 發表於 23-12-30 22:31

佢好鍾意煮野食, 好期待自己做圍裙等

我好欣賞為鍾意煮食,所以揀有家政科中學。

不過現實難以為一科取捨選校,即使初中有家政,高中無家政選修科,那中三選修科時再次失落?你還是與仔仔解釋清楚現況,為一棵樹放棄整個森林!?

Poyau 發表於 23-12-30 23:15
此消彼長

甲寅年

唔好意思,未想通此消彼長形容甲寅無公佈5人均%還是甲寅或莫壽增 面對衰落

mrs.so 發表於 23-12-31 02:51
唔好意思,未想通此消彼長形容甲寅無公佈5人均%還是甲寅或莫壽增 面對衰落
...

不用唔好意思 集思廣益
意思係今年成績甲寅年↓莫壽增↑
甲寅年今年中文/數學4+向上
為何英文4+由~57%跌至~34%?
莫壽增今年5+躍進又如何達成?

沙田區的中學聯繫不錯,高中開科也有很多合作,例如呂中有日文,星期六上堂,會有沙崇沙官等學校的同學過嚟一齊上,又例如音樂,會去另一間中學 (唔肯定沙崇定培英) 上課,這些共享的資源,令各校同學都有更多選擇。
至於煮嘢食,學校家政最多一星期一次,仲要唔會次次煮嘢食,叫佢喺屋企跟阿媽學仲好啦,日日煮都得。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊