用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 生於亂世,有「谷」的責任。
go

生於亂世,有「谷」的責任。   [複製鏈接]

回覆:生於亂世,有「谷」的責任。

講得好啱!自問自己有預備考小學,但並沒有target入神校,只希望佢考到入一間唔好太谷又有中學既學校,咁我已經心滿意足。。。但呢個年代要預備小一,都唔係易事。。。因為就算你想考入happy school,都要有番咁上下底子至得。。。但就已經比班樓主所講既冇兒女,或啲仔女已上岸既old seafood 既同事話我係怪獸家長。。。其實都幾嬲。。。自問我帶仔仔去玩既時間絕對唔少,佢亦係好多人既開心果(佢好鍾意撩人玩)。。。又另外一個例子,早排同個住柴灣,個女已讀高中既朋友講開好想考入港同,朋友第一反應係,吓,呢間野好難考既咩?想當年我囡嗰屆係比你都冇人會去讀(因為要比錢,又睇唔出好過津校啲咩,因為當年抽心儀津校並唔難)架喎。。。我都唔知應該比咩反應佢

引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+12:31+ 2011年

原帖由 Alange 於 16-10-21 發表
其實數字只是虛數。每年在港爭小一學位的人數都差不多(五萬多人)。除了SARS 期間及龍年之後。
出生人數和 ...
當你今年去過培僑,黃錦輝,圓玄呢啲學校小一面試,你就會明白,數字雖然唔係100%準確,因為始終有雙非番去內地讀,但都唔會少太多。。。冇可能同以前差唔多。。。就算我有朋友,大嗰個2009,細嗰個2011,都話已經差好遠。。。又或者你過隔離幼稚園板睇吓,蛇b馬b考幼稚園係容易咗幾多(家長自己講),你就會明

Binlojai  我覺得好多人同一時間報N間直私, 都係造成小一面試迫爆嘅原因...  發表於 16-10-27 11:47

引用:how+many+primary+1+placement?+if+it+is+c

原帖由 3hearts 於 16-10-21 發表
how many primary 1 placement? if it is consistent like 50k including government, how to fill in 40k  ...
一來,有人會去國際學校,或番內地讀(雙非),二來,呢幾年令好多原本早幾年收唔夠學生差唔多要殺校既官津校留住咗唔洗被殺,三來,呢幾年你唔覺多咗好多新學校架咩(特別係國際學校),四來,係有啲學校會每班收多咗幾個學生,又或者擴建校舍加多一班等。。。都有

3hearts  i see!! thank you for analysis!  發表於 16-10-21 16:02

回覆:生於亂世,有「谷」的責任。

大家心平氣和啲,不如等我演繹吓。。。教育局數據係去到舊年考小一,即2010年出生,當年只有88xxx人。。。咁當中有50xxx人入官津,全港直資有約61間,加埋應該有大概1萬多個學位,另外,亦有接近50間國際學校,嗰度起碼都有5000個位(大家要明白,今時今日入得去讀既,好少數係pure foreigner,大多數係手揸外國護照既香港人而已)。。。咁加加埋埋,都已經接近7萬人,仲有萬幾人可能係番咗內地讀書。。。不過,呢1,2年多咗好新既學校,同埋嗰啲最後係內地讀既,唔代表佢地冇落黎"爭"過,有可能最後決定返上去讀啫。。。無論點,競爭大咗係事實,睇吓呢幾年啲小一派位成功率,同中學派位成功率既對比,就可略知一二。

SingMom  仲有D夭折左或者移左民, 條數就啱.  發表於 16-10-21 22:01

引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+15:54+ 唉!就

原帖由 Alange 於 16-10-21 發表

你講出重點啦,難入或競爭大的只是一些大多數人心儀的學校 ...
多人爭同出生率冇必然關係,但如果我假設每年大約有5%既家長係會考直私,咁出生人數60000人同90000人,都會多咗幾成人出黎爭。。。呢個亦有各大直私報讀人數既數據支持,今年就有好幾間學校臨時要加多1日面試來應付unexpected 既報名人數。。。唔係話啲人有錢咗或識玩咗所以多咗人報直私咁簡單,而係簡單"多隻香爐多隻鬼"而已,如果你計番%其實都係嗰5%左右既家長,只不過個base大咗,計番人數自然會多咗,好正常呀

3hearts    發表於 16-10-21 19:15

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-21+12:36+ 最

原帖由 Vlone778 於 16-10-21 發表
我一路都諗 同一堆人 一直由K1競爭學位到大學 可說有點生不逢時 但又無可奈何 直到2013年出生大幅降低 倒 ...
哈哈,同私家醫院一樣。。。

引用:Quote:原帖由+宏心+於+16-10-21+發表本帖最

原帖由 積奇百事 於 16-10-21 發表
明白你概心情,可能你住係北區,所以對雙非比較吻感。但係41同34都要借位,唔通又係講雙非問題?另外,如果 ...
勁多雙非借用監護人名義用41網地址抽神校。。。你睇年年大抽獎放榜LS門口訪問不乏操流利國語的。。。

‹ 上一主題|下一主題