用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解咁多女仔都會想揀 女校?
樓主: sexymami
go

點解咁多女仔都會想揀 女校?   [複製鏈接]

想問下各位,點解會想囡囡入女校,而唔揀男女校呢?

我本來一心係想搵男女校的,因為覺得人際關係處理各方面,男女校好似會平穩啲,待人接物等都全面。

但見好多人都target 男校或女校,又會有咩特別原因?

當然有部份係因為成績各樣,但除此之外呢?
男女校都有啲成績好的啊?
   6    0    0    0

kirstyau 發表於 17-12-12 10:18
以前就話怕唔識同男仔溝通,依家出去學野補習周圍都有男仔。我女要去參加社區幼童軍,唔會唔識同男仔相處 ...

就係因為讀大學時,覺得好多讀女校上來的,同男仔溝通時好似都怪怪的⋯⋯ 我都講唔出係咩感覺,總之就覺得佢哋欠左啲野

所以依家就唔多想囡讀女校

但又見好多好學校都係女校.... 其實男女校係咪真係差少少?

blueaqua 發表於 17-12-12 16:58
1. 多是非
2. 分黨分派
3. 明爭暗鬥

同意!
正正都係我的想法

asweetmom 發表於 17-12-13 07:16
你的標題重點和內容不符呢,標題的意思是女學生選女校,內容卻是父母選女校。
...

當然係囡揀學校,最終都係佢讀,所以都係佢自己喜歡的。
但選校過程漫漫長路,我作為家長都會參與俾意見,亦會陪佢一同參觀學校開放日之類嘛

所以我想問下各位家長,係咩原因令你/你囡囡想選擇女校啫

又或者以前讀女校的畢業生,俾你再選擇的話,你又會唔會讀女校,或俾小朋友讀女校?

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 04:31
的確單一性別學校 DSE 成績都比較好,女仔有 DGJS、St Mary's、MCS、SPCS、MSS、BPS,能夠有同樣好或更好成 ...

Ruby 咁我想問下你意見,如果俾你再揀,你會想讀男女定女校?

如果我囡係比較男仔頭,大頭蝦,上堂又會發下夢嗰隻,另外比較活潑,唔鐘意成日坐定定,佢冇乜機心,啲同學講咩都信十足,又唔識玩手段,傻下傻下咁

都應該男女校會適合啲,是嗎?

我好希望搵一間開心學校,玩得的,唔好讀死書,但當然都希望成績好啦!好似都唔容易搵...

artroboy 發表於 17-12-13 18:11
都有好多好既男女校,唔講超神校,例如張祝珊⋯,學習氣氛一流,d仔又欺文,DSE 成績又勁。還有林護、聖馬 ...

有朋友林護同張祝珊畢業,都係唔喜歡間學校的
太過專注讀書了,可能因為佢哋都唔係最top嗰一堆同學,所以我喺到諗,係咪應該去啲一線尾2線頭的,如果佢在當中係中上遊的,可能佢發展各方面都會更多機會?

我希望佢中學有多方面發展,咩都可以玩下,人際溝通表達各方面都可以增強。反而學業就睇下佢有冇書緣,哩啲冇得迫,強求唔黎

啲人成日覺得早啲識就等於叻,一早就要迫小朋友花幾倍時間去學哩樣學嗰樣,其實我一啲都唔認同。

反而保持佢學習興趣,令佢喜歡返學,會自主學習,先係長遠之計。

越講越遠添....

總之就係想又玩得叻,又讀得好囉... 好貪心
哈哈

但發覺好似女校會多啲選擇

不過越講就越發覺囡都係應該讀男女校,我估我心底都有答案了

CheungAA    發表於 17-12-14 08:53
YDLFATHER    發表於 17-12-13 23:53

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 18:03
回覆 sexymami 的帖子

同我咁似嘅!不過我畀人欺騙得多,所以學會唔信同學。玩手段學左 12 年都係學藝未精 ...

係呀!就係咁樣!

依家啲女同學,成績好嗰一班都唔多喜歡我囡,唔鐘意同佢玩。

我囡唔明白原因,剩係覺得佢哋講佢是非,唔知點解佢哋唔肯同佢玩。

但我心裏明白,因為佢有少少被標籤做曳人,小小多手大動作,成日漏帶書本欠功課。

我叫佢搵其他同佢差唔多的(即間唔中都被老師話嗰啲)
但佢就話唔知點解感覺又唔想同另外嗰啲人玩。

佢心裏都覺得自己係叻人,但啲叻囡又覺得佢係曳人... 但同男仔玩就冇哩啲顧慮... 通常都會同佢玩,我估以佢性格應該都係男女校會適應啲?

fionaytwong 發表於 17-12-14 15:03
問題係好嘅男女校比好嘅女校難搵.

係呀!
似乎好的男女校比較少...
‹ 上一主題|下一主題