用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

話時話CKS都唔係好多默書姐, 同其他學校相比, 兩星期先默書一次中和英, 已經好舒服啦.
正話先係學校個網到download番張測驗通告.
今次中英文都無得讀題啦, 好彩數學和常識重有.
雖然數學不是全部, 可能正係文字體先有啦, 都已經好好啦.

時間真係過得快, 話更快就過完Easter, 聽日又要返學.
功課一早已做完.
我想問下,
係唔係要默中文呀, 但我在網上功課到搵唔到既, 但印象中好似15號默, 想問下究竟幾時默和默那兩課呢? 唔該!

Newfather, 之前無收你message 回覆, 放假哩?   下星期開始測試, 今日開始我又要同囝囝溫書啦.  預左今次成績應該會趺既, 因為開始無得讀題, 囝囝平時又粗心大意, 但都希望同上次更上下就好啦.
原帖由 newfather 於 10-4-12 22:19 發表
4月15日中默 (七) 及 (八) 課, + 趣味默寫 (地點), 手冊有可能小朋友抄漏了

仲有4月14日數學評估呀.

工作紙 - A4 和 F4 都有.  假如平日用既, 最好買四隻色, 分別放中英數常,  另外, 自己也買了兩個唔同顏色B5 size 既拉錬袋比囝囝裝回條和交費用既袋.  其實書本都多架, 但不要買太重既書包和有轆果種.  一年班課室在一樓.
原帖由 Funny 於 10-4-16 10:59 發表
唔好意思咁多位, 我囝9月會讀CSK一年級, 想問吓多唔多書本要帶?? 同埋D工作紙通常係A4定F4 size? 因為我想睇定d書包! 仲有無其他野要注意呢? 勞煩晒咁多位! ...

我依家就同囝囝溫生字啦, 可能今次填充題無詞語提供架, 另外做多D閱讀理解同迫囝囝自己睇題目.
原帖由 newfather 於 10-4-16 23:09 發表

唔係, 一直都係屋企, 不過一時忘了上來睇睇

測驗既野, 盡力啦, 好多時就算佢識, 臨場又可以答錯, 最令人氣餒既係有d填充題, 有詞語照抄都可以抄錯, 咁樣比人扣分真係嘔血. ...

大家有否想同囝囝囡囡報暑期活動, 想問問各位資深家長學校會否安排校內暑期活動呢?
我擔心會撞期, 如果學校無, 我就可以報多幾個啦.

書包既野等小朋友自己選擇啦, 唔一定用SPL or lego, 家下一個好既書包, 動輒也要二三佰元或以上, 通常我會scan過晒, 要輕身和硬硬地比小朋友最後選擇, 佢先係用家。 可以既買定姓名牌和水壺, 舊年因為遲買, 所以買唔到心儀既水壺, 結果用了水樽啦.  順帶一題, 書包內要長期放一盒木顏色架, 加埋視藝堂(留放在學校的)和家裡自己用, 所以要衡量一下買幾多盒啦.

呢兩日同囝囝搏擊左好耐, 威逼利誘, 自己都身心疲累, 先叫溫完書.
但今朝再同佢串英文數字, 都係唉一聲…..唔知佢考成點.

原帖由 newfather 於 10-4-22 23:37 發表
呢幾日測驗, 冇乜人會上來

!!!
問囝囝英文識唔識, 佢好老實話有一部份唔識, 我話我好驚, 個仔先答英文閱讀理解我睇左廿幾次先答, 所以呢部分我識架.
我又問英文閱讀理解講咩?
佢就話講 “ My Toy”.
希望D分啦上補下, 唔好太低分啦.

原帖由 newfather 於 10-4-23 16:59 發表
英文數字好似唔係測驗範圍喎

不過30號都要默, 讀定冇壞

唔會既!  正話問囝囝識唔識數學, 佢話very easy同埋得五張紙, 所以好淺......希望真係啦
原帖由 newfather 於 10-4-26 11:49 發表

我情況同你差不多, 問親都話識, 其實佢話識, 我仲驚 mouth:" />

不過呢 ... 我地成日問呢D問題, 又表現出擔心既樣, 佢地會唔會有壓力? 最驚佢地怕左讀書. ...

終於完成測試啦, 我可以鬆一口氣…….不過尋日又申請左六月第二個星期的大假同囝囝溫書, 準備大考, 生活真係可悲.
原帖由 newfather 於 10-4-26 17:16 發表

咁先至驚

囝囝尋晚同我講, 話今日派中文卷……我開始擔心啦.

派晒考卷啦…..正話囝囝打電話來報分數….我總算鬆一口氣…..希望佢繼續keep 住啦 (話晒今次係無讀題服務), 好多野靠佢自己, 成績都尚算滿意…..但佢錯咩我都要回家睇清楚先..

算啦, 話晒今次無讀題服務, 所以要靠小朋友自己真功夫的理解能力, 我可接受的分數亦向下微調5%, 所以我都好滿意架啦!
不過好多科其實可以再高分D, 如英文漏S已扣了3分啦, 幾唔抵呀.
其實係唔係我地D家長緊張左呢?  

[ quote]原帖由 newfather 於 10-5-9 00:16 發表
仔仔 total mark 低過上學期測驗, oh no ... [/quote]

想問下資深家長, Final Exam 要考聖經嗎?
如要, 那麼其他科目, 如電腦, 視藝和體育需要考嗎?
尋晚, 見阿仔的手冊中, 寫要溫聖經, 所以下此一問!

剛剛見網上post話簽打針通告?  無哪哪打咩針?
下星期考普通話.......考咩呀?  有無高年班家長知?

時間真係過得好快, 考完試, 好快就派成績表, 暑假後就升上二年級。
由小一開始初期到尾升, 由咩都唔知, 傻下傻下緊返學; 依家好快就要告別小一生活, 告別1D班。  唔知小二生涯如何, 功課會多嗎? 會有密集式默書和背書嗎?
老實講, CKS小一生活實在幾寫意!

所以好快就知阿仔阿女考成點架啦.
我都驚自己情緒到時會好down.

原帖由 wensi 於 10-6-21 10:18 發表

應該係check 卷.

想問下, 升小二是成班同學一齊升同一班定係打散, 或者隨機入隨便一班呢?
小二有無分話邊一班程度深一點, 又或者邊一班是要特別照顧呢?
小二老師是否較小一嚴呢?
我可能想多左…….哈哈!  但眼見升中派位區的家長的擔憂時, 自己又開始替阿仔擔心啦……真係可憐天下父母心!

原帖由 csk家長jj 於 10-6-21 12:17 發表

係呀!7月8日(P.1&P.2)早上
到時會有頒獎儀式,包括服務獎(班長)、學科優異獎、操行獎、學業成績優異獎(各班第1&全級第1)、傑出學生獎...... ...

結果如何?  阿仔原本可以高D分, 但做橫式加減時貪快, 寫少一個step, 扣一分, 睇住題題一分一分緊扣, 我好心痛.  佢唔係唔識, 而係貪快累事.
原帖由 newfather 於 10-6-21 14:19 發表
已經派左數學試卷喇
‹ 上一主題|下一主題