用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站

phylli,

既然你已了解樂頤不開心的原因,我想你不用太擔心。她想黐多些你,才不願上學。不過放完這個年假,最初可能樂頤仍會有情緒不穩的問題,要小心處理才好。祝事事順利、心想事成!

跳跳虎,

我由開學至今都沒有幫烔因帶替換衫褲,我諗如果子豪已經不會尿濕就可以不必帶了。他們的書包都已經幾重,無謂再加重負擔啦!

3kids,

歡迎加入崇真大家庭,相信你的大細孖會好快適應新環境,得閒入來同大家分享下!

phylli,

樂頤好叻呀!

各位家長,

想問下你地平日點教小朋友英文架? 我屋企冇工人(賓賓), 平日自己亦好少同烔因講英文, 只會俾佢自己睇英文的vcd, 所以佢d英文唔係咁好, 只係識一d名詞咁。我亦好懶 , 好少同佢溫書, 功課做完就放入書包, 唔知係咪咁所以烔因學習進度慢呢? 不如大家交流下點樣幫小朋友溫書或者教佢嘢?

估唔到上次嘉年華會, d校園小記者訪問我老公(校友), 居然喺今日派的「崇真號外」內登了出來, 仲有相添!  

K1,

昨日學校派了一張「崇真號外」,我在小女的書包內找到的。

K1 寫道:
wyl,
請問那裏有「崇真號外」睇 ?

3kids,

紙file應可keep 在家,膠的那個才需要帶回校。另外,體溫表幼信班一早已派了並已用緊喎!

內頁左手面中間嗰張, 後面著橙色衫嗰個係我, 前面嗰個係我老公 多謝捧場

3kids 寫道:
wyl, 邊張相係你老公呀, 等我留意睇下.

烔因太矮喇! 佢企喺我前面又背住個鏡頭, 梗係睇唔到佢啦!

跳跳虎 寫道:
wyl,
你講開登左你幅相,我第一時間拿來睇,認得你好清楚,但認唔到烔因。

sally1,

坦白講,如果我經濟能力負擔得起,我都幾有興趣俾囡囡試吓轉班,但問題係,我負擔唔起三千幾學費,所以我不會轉了!

snoopy,

唔駛客氣, 最緊要你做完有好效果!!

snoopy 寫道:
wyl,

成日都唔記得多謝你介紹甘醫生比我, 我雙眼現在全完無問題啦!

Tks!

跳跳虎,

其實我都唔係好明本「悅讀時空」要點做 但我睇佢前頁個說明, 應該係現在開始要記錄, 逢星期五就交返比班主任簽名。但唔明前面兩頁借書記錄要圖書館蓋印, 如果喺市政局圖書館借書, 邊有印蓋? 係咪淨係喺學校借先有?     

我都同意你講法, 運動會如果家長可以一齊參與會更好。  

另外, 想問吓星期五晚個講座講咗d咩? 可否講些來分享吓? 因為我嗰晚要OT, 冇去到!

3kids,

I see. Thanks.

3kids 寫道:
幼稚園學生無須做其他報告,家長只須協助填寫小朋友讀過之書名便可, 而每星期五所閱讀之圖書是不計算在此悅讀時空內o

Justine_Ma,

Welcome! Welcome!

Hazen爸爸,

我同傻妹想法一樣, 我中意崇真活動教學得來又不會太淺, 又嘢學得來又不會很吃力! 又開心又學到嘢! 我覺得自己沒有揀錯給小女。 而且譚校長很有教學理念, 我都相信崇真的將來會越來越優秀。

各位,

明天的運動會到底是否k1都要參加 是否放12pm? 咁仲要唔要上課後活動 係咪唔駛帶書包架?

Thanks a lot, 跳跳虎。

我地今次冇參加到親子賣旗籌款呀!

MatthewMa,

International class is new established this year, so no comment can be submitted at the moment.  I'm not going to switch my daughter to it since its school fee is too expensive ($36xx) for me.

phylli,

我覺得樂頤好叻,好有主見,烔因也三歲半了,但她卻沒有樂頤般會主動要求學習什麼,所以樂頤能主動提出,我覺得是好事,你不用太煩惱啊!

phylli,

最近天氣忽冷忽熱, 要小心d呀!

我地會報名參加4月2日的復活節晚會呀! 你地呢?

phylli,

邊隻奶粉咁好味?
‹ 上一主題|下一主題