用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧vs元朗萊恩N班
go

太子明慧vs元朗萊恩N班 [複製鏈接]

Knleung11 發表於 12-12-15 20:20
其實我都係住錦田,亦有小巴經加州花園,但是總是覺得元朗幼稚園與九龍幼稚園競爭力不一樣,因萊恩的教學模 ...

我best fd個女pn 讀完英藝, k1轉咗去萊茵, 佢同york係同一個集團, 同一個校長, 課程大致一樣, k1英文書我睇過, 一d都吾淺.

佢當初又係猛考九龍塘名校, 最後又有多一個小朋友, 大住個肚就留番係元朗讀, 佢反而話好開心, 自己湊返放學, 直接可以同老師/家長溝通, 佢地學校可以視學, 你可以睇埋其他同學上堂, 知道自己小朋友同埋其他小朋友去到咩程度, 我朋友話都幾多小朋友英語能力好好, 其實元朗好多富貴人家, 有識之士係到住, 元朗有net teacher 都係嗰幾間, 學校程度同埋同學仔質素一d都吾差!

我朋友target 津校, 又有2個女, 啱啱搬咗出九龍, 佢可以直接轉去york讀, 吾洗interview就收.  課程涵接.  所以你吾洗担心程度參差問題.  啱啱個女4歲半, 報咗 starters返大6考.  反而又係英普班問題, 一到中文就搞吾掂, 認吾到字, 普通話教, 但屋企講廣東話!  學校課本無電子板, 我朋友 pth又吾掂!

我小朋友讀mw, 但勸你都係返學返近d好, 小朋友有時出門口先話poo poo/vv, 一陣又整濕校服, 搞到我有時都要飛的士返學, 搭吾到校車.  mw所有教材都有dvd 或 on-line 可以温書, 但就無視學.

你pn 試咗萊茵先, k1之後先再考慮!

晞晞爸b 發表於 12-12-15 22:50
請問英藝 and York 邊間好d?感覺上兩間性質差唔多。

其實呢到都好多英藝同york嘅用家comments, 參考指數好高!  

Marco2010 發表於 12-12-16 04:37
Melonsfans, 萊茵今年無NET班主任,校長口話個NET至少都係課室1小時每天以上。不過最後係點無人知。而明慧 ...

萊茵考小一有咩支援呀?

萊茵英文書大致上似UK POPULAR 出版嘅NURSERY BOOKS, I-PEN用得, 大眾有得賣!

出去報YLE好煩咩?  經ESF報, MOVERS/FLYERS 係我屋企對面, 過馬路就係, 1分鐘就到!  係D街坊情報話我知.  STARTERS我就吾知係吾係!

MW個NET TEACHER 上堂全程3個鐘係班房到,  就算中文堂, 運動堂...........都係到維持秩序, 點解你成日話得1.5鐘係到 ?

Marco2010 發表於 12-12-16 13:54
報考YLE唔係煩,去英國文化協會比幾伯就攪點。去學及操paper煩jer。York課程包含了36小時YLE課程,另外星 ...

上年pn同今年k1都無分組上堂, 係今年見到有家長分享先知係分組.  你地pn係分組?

所以都係2個班主任上3小時堂.  

萊茵取消無net teacher, york pn am class 就cut 到2小時, 價錢又一樣, 簡直係試緊市場同家長底線, 不論quality & quantity都削減,  佢好明白家長要需求什麼!  只可以話佢做生意好叻, 用係辦學上, 我有保留.

‹ 上一主題|下一主題