用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 ...
樓主: dwklau
go

原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 [複製鏈接]

無一間學校會講到明收晒佢自己d幼稚園學生㗎, PC唔會, SH唔會, SPN/SPK唔會, 民生唔會, 等等。所以真係唔怪得學校喎。我記得座談會學校都講Ms Chiu都有講過小學部校長都會擇學生, 就算係GH K3, 尤其是今年呢班, 因實在來自四方八面嘅學校, 有d學生質數真係相差好大, 無理由唔合適都要收!?
不過, 就算係waiting, GH K3學生都應該係 1st priority 會收嗰批, 所以不要太勞氣, 俾心機在以後K3學年做出成績, 同kinder校長, Ms Chiu, Sister Pauline多d溝通, 我相信最後都應該收埋嘅。

只開K1-我又好贊成喎!

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-8 08:37 發表

但係大坑果間真光幼稚園收番升小一的

我只覺得如果學校擔心外來幼稚園質素, 倒不如只開K1, 咁會保程D囉

各位,

你哋waiting嘅家長唔好灰心啦, 真係唔好將壞心情轉到阿女到, 俾佢哋開開心心番學啦。我keep住睇呢條thread, 初時無mud感覺, 睇睇下都有d唔開心, 好似我o係你哋當中咁。唉, 睇到你哋咁, 我都開始有d驚, 明年到我阿女, 佢而定本手册個個禮拜梗有一樣表現係"圓圈"(即係只是間中做到), 對年報GH小學實有有影響啦.....

icbb1230

係啦,唔好講d悔氣說話啦,其實個小一interview咁簡單,小朋友無理由應付唔到,一定唔關小朋友嘅學術程度問題,要找出真正嘅原因,對正下藥,例如會唔會小朋友太怕羞呀? 會唔會遇到tricky d嘅問題,佢唔識點答或答案唔夠創意呀?等等。這些都不是學術的問題, 而是考小朋友的創意,創意是書本上學不到,要靠生活上的經驗。

好以之前都有人喺呢度寫GH kinder唔好,K1 interview時,小朋友不被取錄,只是waiting, 那家長在BK寫成不被取錄原因歸咎於因GH interview時安排不妥,咁講唔通嘅。但最後有BK家長發玩佢女兒最終都被GH kinder取錄,你估佢諗返起當初寫GH kinder不是又有沒有一點唔好意思呢?

喺度祝你自行派位成功,咁就唔駛等GH小學消息啦!

原帖由 dwklau 於 10-11-8 18:27 發表
係. 我地呢班要waiting既家長, 真係不對, 學校根本冇講過會收哂幼稚園, 係我地一相情願, 無理取鬧, 再加上小朋友唔夠叻, 唔收都係正常既, 因為學校一定要保持學生既質素, 區區20%落選, 有幾大問題, 最緊要大部份人過 ...

回復 1# siden 的帖子

hi siden,

I have read your post in another topic, I know you choose between PC and GH.  

Don't worry too much, I think PC and GH are both good school.  I choose GH because of it is a traditional girl catholic school, beautiful campus, balanced in Chinese and English learning.  If we are good in time management, the kid can have very high academic under GH primary curriculum.   

My daughter is very active and talkative, too.  She was in SC K1 before, but she can adapt to GH K2 school life very quickly.

Glad to share my thoughts to you.  

cheers
icbb1230

‹ 上一主題|下一主題