用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

焯媽媽
學琴不一定要去大琴行,其實老師是個体,如覺得唔妥、轉吓無妨。
當然用鋼琴練習好。

大陸,係貴既大陸琴,質素不高。
Maryahwan 寫道:
yanni

想請教TOYAMA鋼琴出自哪裡.個琴好吾好.

女仔-3.5歲,男仔4歲可開始學琴。
先學琴再學其他樂器係好些。至於potential,每個人都有,聰明既小朋友學得快D, 無咁聰明更加要學琴令佢聰明D。
marywmf 寫道:
Hi Yanni,

From your experience, how to tell if a child has potential in playing piano / musical instruments?  My friend said my son should learn piano before he learns any other instrument.  Is that true?    At what age should i let him learn piano then?

Thank you so much!   

呢個牌子唔會好值錢,實際唔清楚
12312 寫道:
請問"德國--波雲"鋼琴, 2001年3月買入, 當時 $48,000. 請問現在約值幾多錢 ????????   

YamahaLU90--印尼assemble,咁Kawai K-18係原廠日本會好D,新琴約$25000
369 寫道:
Yanni,

I want to buy a new piano for my sons.  Can you give your comments of the following model :

1.  LU90 (Yamaha)
2. K-18E(BT) (Kawai)
3. UP108M (Richmann)

369, 12312:
Actually, Kawai is cheaper than Yamaha.Yamaha LU90 is better than China's Piano(sure), but the price is more expensive. Kawai KX-21, is the cheapest of Kawai piano, it is assemble  in China (Japan design and Material), below $20000.

(數日)問題不大。
Lyn 寫道:

Yanni,

請問, 小兒會在9月中考琴, 如七月底或八月初去旅行數日, 會有影響嗎?

電子琴唔熟,如學鋼琴、建議你買'鋼琴'。
DOUGLASMAMA 寫道:
Yanni,

請問如買新琴,YAMAHA - CLP230/CM 或 ROLAND - DP-970 或 ROLAND HPi-7 邊一個好D,或 有其他介紹??

呢個model現在無得賣嗎?我手上無info。
hhma 寫道:
Yanni
幫朋友問
Kawai BL61 三年琴, 大概幾多錢?

tks

Tom Lee大陸新琴,好以做緊$9900, 可以考慮。
Yanni,

請問有沒有介紹給初學,價格吳太貴.

這一定不是德國琴,好以係US。聽調音師講,質素麻麻,請問你朋友收你幾錢?
12312 寫道:
yanni:
朋友比了正式的名稱我是 : baldwin 德國牌子 2001年買入, 現值多小, 因琴行估價最小$300.00先肯上黎看

Richmann up108m,其實tom lee既大陸琴雖然牌子不同,但都是同一間廠製造(珠江琴廠)。
Yanni,

請問系什麼牌子,等我可以去Tom Lee睇,可以學到什麼級呢?
另是否電子鋼琴不可以當鋼琴用來學琴??

12312:
當然唔值$24000,我想只可幾千。你考慮下我介紹過的tom lee大陸琴richmann $9900,起碼包搬同2次調音。

咁要知你點教佢認C音。
1)先教佢分辨2個黑鍵和3個黑鍵
2)可先教2個黑鍵中間既D音先,後教C音
pangpuiyee 寫道:
我囡囡2.5歲多d, 但教了成個月都未認到個middle C位(piano), 係唔係冇天份, 唔洗再教? thx

這只是玩具,不可作練習用。如想用電子琴,一定要用和鋼琴琴鍵一樣size的電子琴。
AMY 寫道:
Yanni:
我囡囡係通利上jmc, 老師話要買琴係屋企練, 話可以先買電子琴, 我見市面有種係(卷埋), 唔知得唔得呢?
請指教

每個小朋友既情況都唔同,3歲學琴唔係唔得,但老師一定要夠經驗(我認為比教演奏級更考功夫)。家長亦不可介意進度慢。如家長懂琴更好。
karechung 寫道:
Hi,Yanni

如小朋友只得3 歲, 但可以座定30 min 或以上, 可否嘗試比他開始學琴(基本巧技) ? 伯不伯他太細什麼都不明白 ?

Kare

我覺得,如不是要成為演奏家,甚麼人都適合彈琴,只在於喜歡那種樂器的聲音。
AMY 寫道:
Yanni,pangpuiyee:
多謝你們意見!
我想先買個電子琴俾佢練,老師話jmc要上2年,主要比佢學聽音, 彈歌仔, 從旁觀察小朋友有無天份, 唔係個個小朋友都適合彈琴, 可能適合玩其他樂器, 你們有否同意????

唔駛太擔心,如囝囝跟得上進度快無問題,但當學習加深就可慢番D,呢D老師會配合,千萬唔好令佢有挫敗感。
至於(拎起手彈落個KEY到還是連音彈),我唔太明白你意思。但大致上,手指要主動(抬高少少),不可全完不離開琴鍵,聲音好似說話時,一個字連一個字,我們唔會逐個字分開講。
ArgusMum 寫道:
Hi Yanni
我囝囝而家4歲4個月..剛完成左柏思既兒童鋼琴班..
而家私人上門既老師教左佢3堂..
我覺得進度都幾快..
如:已用兩手一齊彈....一首歌仔裡面,又高音又低音..左右手要好協調,而有一本書就訓練佢一齊彈左右手,好似右手彈D,左手彈F....
其實會唔會太快??
我見囝囝暫時跟得上..但我怕遲兩堂再教佢彈半音..會好辛苦...
另.我想問下...小朋友彈琴既手仔.係應該拎起手彈落個KEY到還是連音彈??之前柏思要佢拎起手仔彈落每一個KEY中.而而家既老師就用連音教佢..
我自己以前只學過一年多鋼琴...唔太識教個仔...唔知咩方法好..請指教

cutebabybaby
呢個問題好多家長都有問過,1)先解決認音問題,要明白五線譜的結構(五條線四個空間),學睇音程"interval",甚麼是2度/3度....,做法相信要老師先幫到佢,家長唔識好難幫,你只有同老師講:唔介意買輔助書本幫助認音,唔介意進度,先攪好基礎為先。相信會令老師心情平和一些。
2)當腦裏有大量錯音,要改真的好難,這都是認音基礎弱的緣故,我做法除非是比賽/考試歌,否則就開過另一首歌罷了,快脆解決認音問題先,唔好令學生有太大的挫敗。

正常係smooth咁彈,可能初學時未可一時間掌握太多,老師先叫他逐粒音彈。
Hi Yanni
我既意思係...囝囝在柏思學琴時..老師會要求佢一個音彈完就要拎起隻手,再彈落另一個音上..
但現在既老師.就會用番大人平時彈琴既手勢,好smooth咁成首歌彈出黎..唔會出現有斷音.
所以我唔明白邊樣彈法先o岩小朋友.
[quote]
Yanni 寫道:
唔駛太擔心,如囝囝跟得上進度快無問題,但當學習加深就可慢番D,呢D老師會配合,千萬唔好令佢有挫敗感。
至於(拎起手彈落個KEY到還是連音彈),我唔太明白你意思。但大致上,手指要主動(抬高少少),不可全完不離開琴鍵,聲音好似說話時,一個字連一個字,我們唔會逐個字分開講。[quote]
Hi Yanni
我囝囝而家4歲4個月..剛完成左柏思既兒童鋼琴班..
而家私人上門既老師教左佢3堂..
我覺得進度都幾快..
如:已用兩手一齊彈....一首歌仔裡面,又高音又低音..左右手要好協調,而有一本書就訓練佢一齊彈左右手,好似右手彈D,左手彈F....
其實會唔會太快??
我見囝囝暫時跟得上..但我怕遲兩堂再教佢彈半音..會好辛苦...
另.我想問下...小朋友彈琴既手仔.係應該拎起手彈落個KEY到還是連音彈??之前柏思要佢拎起手仔彈落每一個KEY中.而而家既老師就用連音教佢..
我自己以前只學過一年多鋼琴...唔太識教個仔...唔知咩方法好..請指教
[/quote][/quote]
‹ 上一主題|下一主題