用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

exam要pass其實唔難(我覺得),分紙上可表現出強弱的地方而作改善,如未改善前又要考試,未免太無謂。120以上都可能會有項目fail,當然分數愈高愈能証名實力。
但要知考官既評分準則都有影响,不同考官,分數有時會相差成個grade[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
Yanni,

你提及過考試 only pass 就不太好, 甘係咪起碼

第59屆香港學校音樂節: 2007年2月26日至2007年3月31日 。10月接受報名。曲目未出,for Grade3可參加:piano solo grade2/3, junior duet
winniehk 寫道:
Dear Yanni,

Thank you for your professional advise.

I would like to know when is the SCHOOL FESTIVAL begin?  and what is the content of joining the contest for Grade 3 student?

AmyWonglo
John W. Schaum Piano Course B (約一級中期)。
10歲開始一定快D(初期),練習亦是關鍵。學2年考grade3可以接受。書去得快之外,當中佢有無學到其他技巧,我們當然唔知啦。但grade3之後,我相信無可能太快。
另外你女兒應該要學45mins,我學生4、5歲已要上45mins。

係指彈得歌多,1、2堂就完成
hhma 寫道:
Yanni
書去得快既意思係咪書入面有d歌可以唔洗彈呀?

AmyWonglo

1年1級好合理,書都幾balace。曲目都應該好好聽。

For Grade3 , Garde2/3 standard also ok!
The detail information..... on the festival 's website
winniehk 寫道:
To Yanni,

Thank you again for your advise.

How can I get the Song name for SCHOOL FESTIVA FOR PIANO?

My son is now studying Grade 3 so he perform in Grade 3 in the school Festiva right?

唔一定要足4歲,要坐得定就得。
tom lee好似要讀好長時間,,太detail我唔太清楚,你睇吓其他家長既post可更了解。
yy13 寫道:
yanni,

想請教......

學鋼琴係咪1定要足4歲學先好呢

小兒3歲8個月, 可以開始未 如果初學, 係咪join鋼琴班好d 你對tom lee同柏斯有乜comments

唔好意思, 咁多問題

佢父母係刻意要佢成為演奏家,爸爸唔做嘢陪個女練/學琴,每日練6hrs,學琴比返學重要。父母栽培最重要,然後揾老師配合。
Lyn 寫道:
Yanni,

又想問, 何解有些小孩可以很快完成八級? 聽問張偉晴就約小一、二就達八級了, 我知她非一般小孩, 但, 如果她的老師一視同仁, 以一年一級的速度教她, 咁就埋沒了人才!

當然只係聽,不可睇譜。
part A不是要在第五小節start,而係只要你get到pulse就可以開始拍。
Yanni,

請問考 arual 時, 我係咪全程靠耳仔聽,  睇唔到考官份譜架?
甘咪好難知去到邊度打邊度囉???? 我今日買左本 arual test 既書, 以 part A 為例, 要在第五小節開始打拍子, 如果就甘聽 CD, 我真係分唔到每一個小節, 更枉論第五小節啦

約grade1-2;教材都幾好,可以考吓試吖!
shirleylam111 寫道:
[size=small]Hi Yanni, 我想請問我個小朋友彈緊Czerny.Op.599第50條,J.S.Bach第5條,piano pieces for children P.17,Sight-reading,她未考過試,請問大約是什麼級數?教材配合得好不好呢?謝謝!

各位家長:
你們post上嚟一些曲目問Grade.
1)從來沒有公認的標準介定各級別,一般以皇家考試的程度來分。
2)導師憑好個人甘去介定,當然每個人要求不同。
3)一個剛剛升二級,同一個已升了半年二級的都有分別。
4)如同一時間用緊幾本書,未必全是同一個level,一定有少少高低之分。
5)你們打開本exam書,比較吓平時彈的歌,就知級數上有無大出入。

我本身是以皇家考試做準則,我要求我的學生是輕易去應付考試(真正掌握),而不是去'高擧'考試,所以會有出
入。Grade2,我只是大概。[quote]
hhma 寫道:
Yanni
我都想問問, 我以為以下教材已經係三級, 事實只是二級?
那麼請問三級是什麼教材呢?  tks

書是Grade1-2
明年是否可exam grade3, 好似快左D
kitty 寫道:
HI ,Yanni,
請問我女現在快7歲,佢差不多學了年半..
佢已彈了呢幾本書
everyboby likes the piano
一本啡色同 book 1
john thompsons mooerncoures for the piano (紅色 little fingers to play )
輕鬆學鋼琴1,2..而家彈緊3一半到..
仲有一本幼兒學樂理 1
請問佢現在大約是咩程度呢 ?
每星期學一堂,每堂半小時..
另外,我問過她的 miss ,佢miss 話佢應該出年考3級..
因我唔識,請比意見 , thx ∼

考Aural你是企,考官坐。
你企邊要睇場地,考官會指示你。

越高grade越多嘢考![quote]
Yanni,

甘其實 Aural Test 都有幾多

同時學兩樣樂器,分配時間好重要,通常有分first instrument同second instrument,即重要同次重要。
piano去到4、5級先學violin會好D。另外功課是否同時應付到呢?太勉强就不太好。
Lyn 寫道:
Yanni,

請問你點睇小孩同時學兩樣樂器?

因我都想給我的小孩學埋小提琴. 但又擔心他是否能應付自如, 唔通要等到他鋼琴達八級後才學? 咁又好似太大了. 好矛盾, 請給意見.

都係睇個房既setting,你可以book個room練下琴就知,30mins約$150不等。放鬆D,唔好當有考官喺道。
Yanni,

甘考 scales & pieces 時考官會在邊度「及」實我?  

分"電子"同"上鏈",如彈琴的唔駛調音,可用"上鏈",操作較容易。"電子"function多,較難用。去通利/柏斯是但一款都得。
happyallthetime73 寫道:
yanni,

想買拍子機, 有冇好介紹呀.

thanks.

請問是否只學一本書?
J.T bk1完係差唔多一級,但此書太多指法等提示,學生未必真正認得音的位置,試下塗左D數子check下佢。
bbqueen 寫道:
[quote]
bbqueen 寫道:
Hi Yanni

囡囡 4.5 yrs e家學緊John Thompson moder course for the piano, the First Grade Book, 請问係未識弹哂全本書, 才有一级呢(she start to learn piano since mar)?

[/quote]

要練手指同技巧,其實每首歌都可以練,如scale、arpeggios要彈到音色平均,有速度等,都非常有技巧。

書....ok,都係2、3級
bcmummy 寫道:
HI! Yanni,
我小朋友學佐琴一年半,依家彈緊
John Thompson's Modern Course Grade two
Everybody Book three
First Lessons In Bach
Piano Pieces for Children
Scales, Arpeggios & Broken Chords Grade 3

Yanni, 請問教材配合得好唔好? 需要加D手指或技巧上的練習嗎?因為自己真喺唔識。謝謝

老實講,只係靠好彩,同一間都有好同唔好既老師。
Becky.. 寫道:
Hi, Yanni,

我女就快4yrs, 她很想學琴.  我想請問搵琴行學琴要注意什麼?  最初會學什麼?

thanks
‹ 上一主題|下一主題