用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生零用錢點比好
樓主: 細細粒媽咪
go

中學生零用錢點比好   [複製鏈接]

細細粒媽咪 發表於 19-8-3 21:01
小女來緊升中一, 將坐校車又係學校食飯, 咁應該比幾多零用錢好呢? 我諗住每日比少少佢係小食部買下野食咁 ...

中學,車費另計,每日:飯錢30蚊(在校食),零用20蚊。
星期六,日冇。

回覆樓主:

依家學校飯餐貴左,成39 ,最後費時煩300一星期,8達通另計,但女要過海又巴士,10月竟然攞30幾蚊交津

b3410 發表於 19-11-5 10:47
39 蚊一餐學校餐,都算貴!不過好唔好食先?如果好高質素,我覺得okay。中學生長身體,情願貴D,食的健康有 ...

話即場煮好食,食唔慳得發育時期,總之比夠錢佢當佢餐餐食最貴。有D餐30頭既。

IloveJJ 發表於 19-11-5 11:40
我仔一日車錢都22元,點攞交津架?

之前係自己電話(8達通apps)登記左家姐張8達通, 開初純諗住check佢用過咩,因為有排好快又話要入錢。
之後有日 彈個訊息話可以攞 “交津”

跟住係我電話拍佢張就攞到 (電話要有NFC)

b3410 發表於 19-11-5 18:05
平均每日幾錢車費可以有交通津貼?我仔車費都好貴

#42 有 calculation

conniecheung 發表於 19-11-5 21:43
中一女,我比$200一日,好近所以行路返學。

$200 (早餐,午餐,放學下午茶),每日都有錢剩。

200蚊,考多喎。    ,咪成4k一個月。我地過埋海連交通先$1800。不過早餐屋企食, 冇預佢下午茶,最多放學買個包。
‹ 上一主題|下一主題