用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 美國CS 人工
發新帖回覆
go

美國CS 人工 [複製鏈接]

CS在美國非常受歡迎。學士學位入職-般是E3/E4 level. 5年有機會是E5/E6.

https://www.levels.fyi/?compare=Google,Facebook,Salesforce&track=Software%20Engineer

5    0    0    0

ANChan59 發表於 23-7-30 12:35
E3 E4不會是所有畢業生吧?我點入去看不少公司要5-8年工作經驗,BSc/MSc。

我肯定美國CS人工比香港高很多 ...

應該係FANG相類似的公司,不容易考取

ANChan59 發表於 23-7-31 08:01
你兒子的答覆合理,個別電腦及科技公司起薪點高係有嘅,不是所有,特別係剛剛畢業的。

到有經驗之後就可 ...

以google 為例子

Levels.fyi estimates that a Level 3 at Google, or an entry-level engineer who likely just graduated from college, should make $189,000

ANChan59 發表於 23-7-31 09:04
實際啲,香港讀 CS的畢業生如何在海外申請非Google, Meta, 這些頂尖電腦公司?起薪點如何?機會如何?申請 ...

實際要怎樣做我唔知,機會的高低亦都唔知。我知道國內和印度都有不少人成功入到。

同埋我只係分享,冇想實際怎做。覺得如有興趣的人,應該自己努力找資料

CS 這科大部份大學都有得讀,programming language,network architecture 等等相關的technology 亦是世界通行, 如果有興趣,在香港讀亦都沒有問題。因為你的skills 世界通行。至於能行或者願意行得幾遠,覺得好看個人能力,例如英文能力,communication skills,technical knowledge等等。

我舊鄰居國內來的在香港工作咗7,8年左右。後來去左矽谷Google 做。香港畢業的是否都可以呢?

stillgood20 發表於 23-7-31 14:06
嗯.我覺得要緊要切合自己需要和適應.
美國的高薪和科技背景,是極之吸引.
英國也有自己優越的地方.

同意,如果望遠些。這些機會是全球性的。

ANChan59 發表於 23-7-31 08:56
Entry level 係指fresh graduate?

其他公司呢?

在另外一個post 見過,可以參考下。

https://topick.hket.com/article/2577420?r=cpsdlc

Snap fresh graduates 入職: L3 (大約200k per year)

L4 (大約270k, 應該幾年可以升到)

ANChan59 發表於 23-9-3 04:16
看似特殊例子,不是中位數,可以參考,但有偏向性,不是個個入Snap。

等於網友之前講,英國大學工程畢業 ...

可能我比較鼓勵年輕人aim high, 唔似之前某位朋友只講中下IT工作,其實沒有什麼意思。另外美國的科技市場比較大和熱,這樣的工作都唔算什麼特殊例子,其實美國Top 50的大學都唔少讀CS人可以入到。

反而華為才是特殊例子

ANChan59 發表於 23-9-3 09:23
明白你的想法及假設。

阿仔分享在倫敦,電腦工程師人工也是拍住他們金融分析師,個別起薪點更高。 ...

之前Tech 比較好景,請人比較氾濫請得過多。所以這-年layoff不少人,因為通漲嚴重,人工反而跌得唔多。Finance 的layoff 比較輕微。

Tech始終都係未來嘅大勢所趨,主要亦都是中美之間,是此消彼長。如果美國繼續主導大部份tech 公司(現在Microsoft, Google, Amazon, Adobe, Oracle 等等主導咗大部份公司的Software ),始終都會繼續請好多人。反之可能中國tech公司開始慢慢情況好多人。

情況=請

stillgood20 發表於 23-9-12 14:17
感謝你的回應.

由於, 兩個都係Fresh, 而作為父母, 都沒有門路.

國內和印度都唔少人用leetcode去準備北美科技公司的入職考試。

國內有些有心的985本科的畢業生,會試報北美大學master,完成master後用3年opt和瘋狂操練leetcode考入美國大的科技公司。按他們所講升到senior software engineer 有近500K US per year
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊