用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

ec822:
冇錯. 是last那張, 最右面那個.
仲有一張醒目照片, 做 presentation架, 可在 <成就表現> 一欄內第八張找到.  他在介紹自己親手畫的圖畫.   
估唔到佢又幾大膽.   

ec822:
原來你仔仔係梁老師教的.
粱老師好好架.  我個仔話梁老師係佢既 <心肝寶貝> 喎. :wink:

ec822:
你仔仔幅相好醒神喎.

ec822:
放假冇咩做.  都係在家繼續操fit佢今年9月考小一. 做人呀媽真辛苦.   
你地呢, 去那裡玩呀 ?
你仔仔玩層層叠好醒喎.  見佢好enjoy咁.

ec822 :
我個仔今早都唔係好想返學.  不過好快比我攪掂佢出門口.

我心水的私小是: 聖芳濟各小學.
因為我鍾意佢係考paper, 唔洗面見.  比較公平.
k2要準備係唔早架啦.  今年9月就要考小一啦.

你想你仔仔讀那所小學 ?  
你選定了那所幼稚園比仔仔讀 k1未 ?

ec822:
你滿唔滿意你囝囝的成績呀.
你有冇問過幾多分係A, B...呀.  我咁多年來都唔記得問.
梁老師真係好好, 佢簡直當d小朋友係佢自己的仔女.

ec822:
拿B已唔錯, 老實說, 讀NURSERY冇咩書好溫喎.
你唔係已經幫仔報左K1嗎 ?  

ec822
咩處境呀.
咁即是轉校定唔轉校呀.

ec822 寫道:
christy
我覺得b係ok架.

報左啦.但始終未到9月.
我怕第時的老師無咁有愛心.又似是工廠式教學生.
但想到自己的處境,的確要仔仔自己學好自理.

billysim :
照寫話轉間英文程度破高的幼稚園.  等佢地檢討下都好ma.     

hellokm:
其實, 學校真係不斷有檢討. 只要你肯提出意見.
例如: 今年已改晒用程度深一些英文書啦 (包括phonics & oral); 又每日有個西人同小朋友上課啦.  最近, 我地家長更要求學校在教英文認字時, 要同小朋友一起串埋字啦, 校長話會照做.  我地青衣分校的校長其實真係好好架.

Sumyinmama:
你囡囡幾好嗎 ?  在st. cat. 一定讀得好開心.  pls check PM.

ec822:
我冇去呀.
那日的情況如何. 可否講來聽.
點解你會去既.

昊霖是否你個小朋友 ?  表演D咩呀.  青衣分校有幾多人表演 ?

k3小朋友, 平日兩樣功課啦, 星期五大概六樣啦.
k3開始寫中英文句子 (詞語當然照寫). 我地青衣分校, k2&k3小朋友, 在早會前, 要個別讀英文故事書給老師聽. 因此, 小朋友認到唔少額外的英文生字.....現在k3有好多野已銜接緊小一, 你地想知d咩, 我先再講.

akycheung 寫道:
雜費$900 half year,課程唔深,功課量幾多, k1 had 1-2 homework per day

‹ 上一主題|下一主題