用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道IB
go

真道IB [複製鏈接]

今天聽了小一簡介會,他們的IB好像不錯。請教各位家長,其他學校的IB又如何呢?謝謝。

17    0    0    0
天助自助者,  別再怨天尤人

引用:我都有聽,感覺佢哋比較重IB多過DSE。 +

原帖由 herman0114 於 16-04-11 發表
我都有聽,感覺佢哋比較重IB多過DSE。
佢地偏重IB唔緊要,但佢地冇清楚解釋如何篩選那些學生適合讀IB, 只説讀IB的學生一定要英文好,要常常做projects⋯⋯

而且中四開始才分流,決定IB或DSE。我先生覺得太遲。

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-04-09+發

原帖由 ozoz 於 16-04-09 發表
我上網揾到呢個,唔知可唔可信,當參考下。

http://topschools.hk/international-baccalaureate-ib-diplom ...
謝謝。我用手機開唔到條link, 我回家再用電腦看

引用:Quote:herman0114+發表於+16-4-11+12:17+我

原帖由 hkpapa852 於 16-04-11 發表
無辦法, 佢DSE既成績, 一年差過一年. 近兩年可以靠DSE成績入到U既學生比例, 應該就TKO四間直資中最低
...
佢地話舊年約60幾%的學生以DSE的成績考到大學。

其他jm, 有錯請指正

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-11+發表

原帖由 JCHANG 於 16-04-11 發表
真道是有呈分試的如果你有需要,佢有通告派問你小朋友是否參加呈分試,如你選參加佢會幫你報,但寫明中學唔 ...
是否如果學生成績好,都不會留位給他升中。

b16a 發表於 16-4-15 14:11
IB學費有冇加到,係咪仲7萬幾一年??
我聽那場簡介會,學校無講,亦無家長問。

AgapePa 發表於 16-4-15 16:40
往年真道話最多49%人, 可讀IB.
今年簡介會改口風, 最多30%人可讀IB.
我聽到佢地話教育局 ( ? ? 有錯請指正)規定不能超過 1/3 的學生讀 IB ?

真有這樣的指引嗎?

引用:回覆+bigboyenzo+的帖子 大家好,路過想和

原帖由 mask2010 於 16-04-16 發表
回覆 bigboyenzo 的帖子

大家好,路過想和各位分享小女在真道學習的情況,她現已畢業,經DSE入讀科大Year  ...
謝謝你的分享。

請教,據你觀察,真道學生的鬥心強不強?

那類學生揀IB?

另外,當年你們有沒有考慮過其他有IB的學校?謝謝。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+16-4-18+22:10

原帖由 littlefaith 於 16-04-18 發表
Hi littlefaith,即使有些家長(包括我)覺得真道十一年教學是「進可攻、退可守」,這未必是貶義;相反,這個strategy 不錯,學生有本事的便可早一年入大學。
.
.
我最大的憂慮是,學生到中四階段才分流,被迫考DSE那批學生已慣於IB的學習模式(而且可能會抗拒DSE)相對地比較蝕底,學生是否需要狂谷,狂補習才能應付?
.
.
請問可分享一下你自己的經驗嗎?
.
抱歉這樣多的問題,我只有一個孩子,沒有經驗。謝謝。

socute 發表於 16-4-19 19:44
路過。在EK不止真道,不少學校都有負面評論,這個是言論自由,各人説話都有拫據,我根據自己的principles  ...
Hi socute,thanks for your feedback.
.
在討論區,常聽人說要揀適合小朋友的學校,但我懷疑一個小小的五歲稚童,各方面的發展未定,憑甚麼判斷那種(或那間)學校適合他?我又聽說有家長會用"小朋友坐唔坐得定" 去判斷他適合傳統教學或活動教學。在我看來,我反而擔心太過坐唔定的孩子,在太過自由的活動教學下,因缺乏自我管束能力而失去學習方向。對於 IB,我從不認為IB可以hea住讀,加上這是一條不歸路,我更持審慎態度。
.
說回真道,可以分享多些學校何篩選學生考IB嗎?謝謝。

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-04-20+發

原帖由 socute 於 16-04-20 發表
我真是路過,不是真道家。大的都是來緊升k1,我只是research下小學,真道有IB又不貴所以我有興趣研究下。我 ...
啊!不好意思唔會了!

看來我要去其他討論區research吓

‹ 上一主題|下一主題