用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-2011 K2J ^0^ 同學仔報到~~
樓主: Bebichhichi
go

2010-2011 K2J ^0^ 同學仔報到~~ [複製鏈接]

原來我地都係catholic,
parco妹妹聖名同英文名一樣hilary,
而parco就唔同, 聖名係gabriel,
咁妳囡囡英文名係咩呀?

hilary有冇同你講parco坐佢隔離?
parco話之前個毛巾盒太緊,
有幾次都係hilary幫佢開架, thanks hilary!

原帖由 miumiu723 於 10-9-19 01:20 發表
Hi Parco mami,
Hilary係綽謙個聖名, 我都聽過有女仔叫同一個名. 同Parco一樣綽謙都都有個妹妹.  
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

ms lam話屋企有薄都可以做練習簿, 唔須要刻意買!
用意係要小朋友多溫習, 所以本簿寫d咩冇限制,
可以係英文, 中文, 數字, 圖畫, 每日做d就可以!

原帖由 SHeiB 於 10-9-20 13:16 發表
++埋埋各位小朋友所講的說話...都可以有80%~90%知道要做d咩!!   

但真係要全本簿寫晒A, draw "apple" & "aeroplane"??  冇其他字要寫呀??  等我之前以為亞仔講笑..!!

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

係wor, 係咪隨時開始默書架? 我都未幫parco溫呀!

原帖由 SHeiB 於 10-9-28 13:40 發表
亞仔派左中文星簿, 知唔知幾時開始默書呀??

thank you!

Parco話今日默書, 默左星簿頭5個字享紙上面,
你地小朋友有冇講呀? 唔知係咪真!
我一直以為未咁快默書, 都冇同佢溫, 唔知佢默成點呢...

今日派左中默英默紙,
parco中默4/5, 因為個"口"字有補筆,
英默就5/5, 老師比左2個印仔!

另外parco完成左1本練習簿(A5 size薄簿)
ms lam送左本thomas記事簿比佢, 佢好開心呀!

今日收到parco妹妹嘅k1報名表,
有冇k2J同學仔細佬妹都係今年考K1呀?

係呀, 今年轉左最細收到oct 31...
咁你攞唔攞到報名表呀?

原帖由 salai 於 10-10-8 19:08 發表

My small girl will apply K1 for next year, KV just receive children whose born in 10/2007 to 10/2008.  My girl born in 11/2008, so the chance to study in KV is quiet small.

你地23號幾點去家長會呀?
係咪同埋baba一齊去架?
我係10:45am, 未知baba攞唔攞到假!

原帖由 salai 於 10-10-9 11:18 發表
I will try...

arthur mama & jason mama,

我問parco有冇其他同學仔已經完成練習簿有禮物?
佢話冇因為其他同學用好大本簿, 有排都未寫哂ooo
我話ms lam有冇話下次要用大本d嘅簿?
佢話冇, 仲叫我不如用本再細d, 等佢快d寫哂ooo
oh my god...我個仔真係越來越古惑!
當然我唔會聽佢講, 第2本簿比第1本大d又厚d添!

原帖由 Bebichhichi 於 10-10-11 16:33 發表
haha 死囉......我發覺買比阿仔本練習簿成吋厚呀, 我估佢有排都唔可以拎gift lu !!

咁等我叫parco baba攞假先得!

原帖由 Bebichhichi 於 10-10-11 11:51 發表
我10:15AM 到呀, 我K1既parent's day 我一樣同daddy 一齊去, 而且次次都帶埋jason, 雖然邁唔水小朋友去, 不過去到老師見到佢地都會比野佢地玩既.

家長日係咪大部份都父母一齊去架?
我老公未必去到, 會唔會唔係幾好?

即係話1個/2個家長去, 帶小朋友或者唔帶都可以,
咁就好, 彈性d!
今個星期尾會打風, 星期六有狂風大雨,
係咪除非8號或者黑雨, otherwise家長日如常舉行?

原來K2J有2個hilary, 1男1女!
我個仔同呢個名嘅人都幾有緣,
妹妹, 同班女同學, 同班坐隔離位男同學!

原帖由 sunphoto88 於 10-10-20 01:01 發表
hi all

Hello, my daughter Chui Hei, Hillary.
多多指教.

問左校務處, 3號風球家長會照常舉行,
如果8號風球就會延期到11月20日。

原帖由 BabyHilary 於 10-10-19 23:41 發表
今個星期尾會打風, 星期六有狂風大雨,
係咪除非8號或者黑雨, otherwise家長日如常舉行? ...

我都享手冊問左ms lam,
同jason mama問校務處答覆一樣!
今年10月係近10年最凍, 但仲有3wks先可以著冬季...
係呢, 幾多度以下先可以著運動服代替校服?

原帖由 Bebichhichi 於 10-10-25 13:31 發表
問左校務處, 今個星期轉涼學生要繼續著夏季校服+冬季既運動服外套OR冬季既冷衫.

有冇家長已經收到show & tell notice?
聽隔離班家長講今日收到!

thanks jason mama!

原帖由 Bebichhichi 於 10-10-27 13:17 發表
15度以下可以著sport uniform, 12度以下可以著自己jacket.

parco之前都同我講過jason no 9,
因為parco係no 10架!

原帖由 Bebichhichi 於 10-10-27 13:19 發表
show & tell 應該係跟學號排次序, 所以最快收到既應該會係頭幾個NO 果D, Jason 仔no. 9,不過都仲未收到

聽日係生日會, 唔知會有咩玩呢?
parco係9月b, 佢好期待kv同佢開嘅生日party呀!

你地嘅小朋友有冇食淨茶點?
parco之前試過2-3次食淨,
佢話唔夠時間食, 老師話夠鐘就要收埋。
近期又試過2-3次係咁,
我問佢係咪茶點時間掛住傾計佢話唔係,
都有其他小朋友同佢一樣唔夠時間食wor!
大家知唔知茶點時間係咪around 10mins?

hi denise mama,

已經做左show & tell? 問我個仔又話未,
我仲未收到notice呀!

jason mama, assessment會做d咩架?

原帖由 akinasin 於 10-11-8 00:19 發表
Hello 各位K.2J家長及同學!!

我個女叫Denise(音:delete 個"del"+niece), 泳妍, 來自K.1E, 上星期未調位前是香蕉組, 坐在面向門口最近的位置,唔知有無聽你地小朋提起佢呢?

Denise是19號, 已做了show and tell, 題目 ...
‹ 上一主題|下一主題