用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: J'smama
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

lulu:

唔駛咁 ,我都係覺得你個細女係我個女,我先咁問,我個女問左佢,佢話唔著就唔著架,就算之前話著,但返來唔鍾意都係迫佢唔到,真係頂唔順。

原文章由 Lulu0820 於 07-11-21 09:38 硐表
heilai,

佢都唔知有依張通告,只係個大囡係訓之前同老豆講話媽咪買比細妹唔買比佢(+個眼圈有d紅紅地),咁佢老豆就即刻同我講話買啦買啦! 係物佢都未知!話佢聽無位掛衫喇,佢就話唔緊要啦!掛我地 ...
小蕎媽媽

老師同我女班講買大一個碼著3年。
小蕎媽媽

Susanna:

我地都有去,沖涼時見到你個囡,佢同個同學係到玩,重玩到d野全部濕晒。不過你唔好話佢呀,佢真係自己攪掂晒d野,重話唔駛人幫,好叻女。

原文章由 SUSANNA 於 07-11-22 16:57 硐表
佢見人玩又話想試下,咪比佢試下羅,但入出都煩,因我無工人去接囡,功課又吾知跟吾跟得到,所以都係比佢玩下,無真係諗入隊.
小蕎媽媽

lulu:

多謝關心,真係好多叻人,亦都有人完成唔到。

我個女叫個游晒全程啦。

原文章由 Lulu0820 於 07-11-23 09:19 硐表
早晨,

Susanna, 小蕎媽, 兩位千金游成點呀?d人係咪好勁?

Lulu

[ 本文章最後由 小蕎媽媽 於 07-11-23 16:04 編輯 ]
小蕎媽媽

heilai:

今朝響OU見到你地屋企一家三口,係見唔到你,我個女好醒,一眼就認到你個女。你返左工呀?
小蕎媽媽

pizzahut:

佢地好似朝早交功課架,不如見工人早d攞去,響學校門口交比你個小朋友囉。

原文章由 pizzahut 於 07-11-23 14:38 硐表
請問星期一要交個份環保創作手工, 可唔可以lunch 叫工人攞去學校小朋友架? 因為都幾大份下, 驚佢未坐完校車都已經爛哂lu.

thanks!
小蕎媽媽

重要係佢地係D座門口入架。
小蕎媽媽

唔係呀,校車係另一個門口,係側邊架。

原文章由 pizzahut 於 07-11-23 17:58 硐表
即係紅閘個到呀?
小蕎媽媽

Susanna:

我都唔知幾時有結果呀,不過個course 由12月3日開始,咁我估下星期應該知。

原文章由 SUSANNA 於 07-11-23 19:14 硐表
小蕎媽媽
多謝你報料.

其實無大人係到,我都知佢會作反,這就是無工人煩惱.

另你知吾知幾時有結果呀?
小蕎媽媽

good morning!

一定要交架,好似要計分。我地今朝交左了。

原文章由 SUSANNA 於 07-11-26 09:14 硐表
早呀
大家有無交”環保”功課呀?
小蕎媽媽

份功課唔係比細路做,係比我地做架。

原文章由 SUSANNA 於 07-11-26 09:31 硐表
我地都交左,但這個功課都好難做吓.
小蕎媽媽

填顔色同寫名都係我呀,不過前期工作就由呀女做。

原文章由 J'smama 於 07-11-26 10:00 硐表
我都係甘話,份功課我女剩係負責填顔色同寫番d小朋友字,其餘就由我同老公一手包辨。  

以前讀書邊洗家長參與嫁,自己可以攪掂晒!

...

[ 本文章最後由 小蕎媽媽 於 07-11-26 10:11 編輯 ]
小蕎媽媽

我都想有10分,係咪加係常識科

原文章由 Lulu0820 於 07-11-26 11:12 硐表
早晨呀,各位,

我囡個個都係我做既,不過d個project成10分喎!我又覺得幾第做喎!要係測驗果陣教識佢攞10分,一定難過我自己攞依10分! 不過,我想問係咪交左就有10分嫁?

Lulu ...
小蕎媽媽

我諗住買迷你腸仔飽。重有比佢帶$10或$20。
小蕎媽媽

我係幫佢地拿左2對鞋出去,因為已經裝滿水,我有問過你個女駛唔駛幫佢拿個袋落嚟,佢話唔駛。唔知係咪你講嗰個,因為當日都有人話幫佢手,佢都話唔駛。

原文章由 SUSANNA 於 07-11-26 15:02 硐表
小蕎媽媽
我想問下當日選拔時,在更衣室係咪你問我女洗吾洗幫手個位姨姨呀?
小蕎媽媽

你個女對鞋好d,冇裝水,係因為佢另一邊冇人沖涼,不過佢應該都係濕的,可能你返到去的時候已經幹左。另外嗰個同學就濕晒。其實係咁的情況,在場的都會幫忙的,唔駛”吾該”。

原文章由 SUSANNA 於 07-11-26 15:38 硐表
咁就奇怪,因我見佢D野無顯,所以咪問佢係咪有人幫佢羅,佢只係話有人問佢,但佢話吾吏,但佢就話同佢一齊個小朋友D野顯晒,所以我咪多口問下你,順便講聲”吾該”

**p.s. 另多謝一位四年班同學幫我女解裙鈕,謝謝** ...
小蕎媽媽

培幼都幾淺,不過個個小朋友都係咁追,咁有d爭,有d又真係好掂的。我都係唔係好識答你。

原文章由 dorame 於 07-11-26 15:41 硐表
請問培小家長 ,由培幼上培小後,有無覺得培幼太淺,接唔到培小的課程呀?要唔要在k3時額外比多d 練習佢做會好d,我怕佢讀完k3跟唔上小一,因現在k3太淺,又無咩功課。 ...
小蕎媽媽

我自己就覺得測驗d題目唔算特別深,但老師唔會讀題目,咁個題目要求什麼,小朋友就未必一定知道。例如:小朋友未必知道「填充題」這三個是什麼字。選擇題要圈出英文字母等,小朋友可能就會圈晒成個答案,咁就要小心d。

其實每班唔係好多人唔合格,又或者冇,不過睇你expect小朋友的係乜野,如果你想佢係top 10 or top 3,咁你都要自己花多d時間睇吓。

原文章由 dorame 於 07-11-26 16:37 硐表

小蕎媽媽,是否小一深好多,同培幼的程度比,有好大分別,是否特然要追得好辛苦呢? ,lee  過係我好想清楚d,出年小兒上培小,我而家要額外比多d ,亦或跟住k3咁輕輕鬆鬆好呢?作為父母又想佢讀得開心,又怕佢追不上,如果 ...
小蕎媽媽

lulu:

小心d,

原文章由 Lulu0820 於 07-11-26 16:55 硐表
唉...我都唔知佢物事,不過佢試過一次又係話肚仔唔舒服(K3個陣),一落校車又係咁嘔!所以佢今次一講唔舒服我即刻湊埋佢返屋企,好彩而家無燒,驚佢今晚先黎燒,所以一陣要睇醫生!

大家都要小心,今晚開始凍,小心保 ...
小蕎媽媽

lulu:

希望囡囡快d好番,星期五重要去旅行呀。

原文章由 Lulu0820 於 07-11-27 09:48 硐表
Susanna,

多謝你關心!佢好d,昨晚燒,今朝退左,不過唔肯食野,只肯飲水,今朝又肚瀉 ,而家訓緊覺...睇怕又再瘦d...

多謝其他媽咪既關心!!希望佢明天可以返學!

Lulu

...
小蕎媽媽
‹ 上一主題|下一主題