用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 ...
樓主: man15110
go

小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 [複製鏈接]

Re: 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾

MirandaLFY,

亞女在健康院普check眼時,因看不清,基本要求都不達,所以他們建議去視光師check眼,他們說可以自己出外找or在中心排期. 當時,我心想排期先及後可以自己在外一起進行作比較. 在政府開左個file有事可以跟進及或者會全面D?!

它們要排期約二,三個月. 但當天只是check不有否近遠視,散光,即走及唔洗覆診..我心想一般眼鏡舖都做到啦,冇需要等兩個月做這一般驗查..

那麼,"理工"和眼鏡舖checking,除了專業些外,有甚麼好服務要occupied等這麼久呢????

AM,

你好得呀..

請大家為佢鼓掌

4/6 中默 單元十一(二)、(三)

星期三英默 2B p.28-29 and numbers (1-20) spellings ??
(我家小姐寫唔哂呀..)

KristyMum 寫道:
cheukmom,

下星期三英默. 下星期一無中默, 幾時默就未通知.

Re: 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾? !

BCMAMA,

Thanks you very much. (如果唔係就石沉大海)

BCMAMA 寫道:
hi catthinmom,
please check pm.

KwiMum,

未提及幾時要交?

KiwiMum 寫道:
Dear 1C parents,

關於book report及閱書報告, 我女話考完試先交, 請問有冇咁o既事呀?!   

Dear all,

好大雨呀!若果..我話若果exam dated遇著大雨,不用返學..那麼第日跟時間表考該日科目,而日後後補缺課日科目.OR全部順延

fionwong2707,

pls write the words as these format: & answer them

B.    Present Tense
1.    She can ______(dance) very well.
2.    He_____(drive) a bus every day.
3.    I like to ____(eat) sanwiches.
4.    The whiskers_____(be) black.
5.    We_____(have) got some crayons.
6.    She _____(wear) a blouse every day.

C.    Change the following sentences into negative   
        sentense.
1.     He likes oranges.

2.     We have twenty stamps.

3.     They like hamsters very much.

4.     Mr. Lee can drive a taxi.

5.     We are hungry.

KiwiMum,

亞女配左副眼鏡,不過只係睇野時用 :

上次評估中文科時,老師係黑板寫"鸚鵡",佢都抄錯要扣分..
這時,我知道她要有"武器"旁身

KiwiMum 寫道:
catthinmom,
你囡囡寫得好快呀!

fionwong2707,
我o地囡囡又編番一齊坐了  唉~我女本note book又係抄到唔湯唔水......

囡囡諗住聽日返學校抄番, 當我話"有救"喇! 佢即刻話"好o野"呀! 唔該晒catthinmom!

MirandaLFY,

首先,你問清楚女女發生的過程.自己了解清楚後,打電話給自己班主任幫忙.我相信都是一些小誤會,不用寫信掛.又或者明天個小朋友發現多左比返你女女呢.

MirandaLFY 寫道:
女女說今天在放學時,給一位朋友是1A班的馮xx拿了她的手工袋, 手工袋是老師派回家做的, 她不肯比返女女, 當時女女又沒有同老師講, 現在沒有手工袋做, 我想寫信說給老師聽, 究竟發生什麼事. 女女說是因為要穿雨衣, 所以叫前面的朋友幫好拿手工袋, 之後那位朋友說手工袋是佢的, 不是女女的. 我想寫信問老師, 這是否會小事化大.....?

舉腳贊成

cheukmom 寫道:
我都贊成下學年開另一標題   

Dear all,

坐言起行.大家快D諗一諗我地新標題. 等以前的,自動流失,費時人地好似追小說咁

有誰自動請"嬰"

GHS2007/08P.2家長請進....

各位,

我自作主張,請諒......請移玉步..
‹ 上一主題|下一主題