用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

咁d assessment paper會唔會派返比家長架? 唉 .....點解妳地ge小朋友識講咁多野比妳地聽, 尤其++好叻, 好醒. 我個仔, 咩都唔同我講
原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-12 09:46 發表

wasyinyin,

我見呢輪老師都有同佢地溫得幾密下, 唔係衰衝動嘅話, 應該d小朋友o.k.嘅, 我同++仲星期五玩到星期一, 日日都玩到癲哂添, 希望佢冇心散啦。 ...

gotgot,

妳係唔係confirm 會食buffet? 因為我打算今日book table. 如果+埋妳一家3口(I assume), 會有8個family去食. 我地會12:15分係Hollywood Hotel的大堂集合先.

至於個english course, 係$210一堂, 唔使足3.5歲都可以上. 佢地應該Sat 10:00am會可班, 不果我覺得早左d, 所以未confirm 實會唔會join. 我都會within 呢1-2日覆實佢地.
原帖由 gotgot 於 08-11-12 15:54 發表
原來開始o左做assessment啦?咁就死啦!我呢排好忙都冇幫阿囡認真溫過書,琴日仲帶埋阿囡去o左飲添!唉! 仲有原來佢o地有學配詞我都唔知,請問係邊道睇到o架?

++媽,

上次同你傾開果個英文pg同埋數學p ...

Confirmation 16 Nov 秋季旅行 - Lunch Buffet @ Disney Hollywood Hotel (米奇廚師餐廳)

Dear all,

我啱啱打左去book 檯, 我book 左16個大人, 8個小朋友, 12:15分under the name of Ms. Yuen. 麻煩double check 吓個list, 我怕有錯溜

(1) stliu (2大1小)
(2) fatbabyfat (2大1小)
(3) amymitpro (2大1小)
(4) kanahose (2大1小)
(5) gotgot (2大1小)
(6) jocola (2大1小)
(7) cavey (2大1小)
(8) 雙子媽媽 (2大1小)

Parking: 我問左, 如果我地係酒店消費, 係eligible free parking ge. 我問有無消費limit同有無限park幾多架車. 佢地話基本上係無, 不果後尾又話其實係1張單1架車. 不果佢話如果車多, 我地一入坐同佢地講, 到時可能安排我地分單. 總之佢地會幫我地攪掂.

rayvonne,

我個囝都唔好得過妳個囝好多. 唔知點解, 佢越黎越小同我講學校ge 野? 我尋日問佢學校係唔係要做paper, 係淨係答我"係, 係做大paper tim". 問再問paper有咩做, 佢講唔出. 再問識唔識. 只答'識'. 咁聽日(即今日仲使唔使做), 佢話"要, 不果係做細paper". 唔知咩叫細paper 呢
原帖由 rayvonne 於 08-11-13 09:45 發表
jumbo_mandy,

last night, 我問阿仔有冇做paper之類既野, 佢又答我"I don't know" 睇怕都要靠++報料

你介唔介意post 呢6條常識題呢? 如果唔係, 我怕你個pm會俾人炸爆.

...

係啦, 我book埋妳地一定三口架啦.
原帖由 stliu 於 08-11-13 10:45 發表

唉, 晉晉真係天生"作家"材料呀, 老作果個作呀!

fatbabyfat,

我都希望肥妹可以一齊來啊, 最好可以join埋我地一齊食lunch啦! 好在當天天氣應該幾暖, 唔怕佢冷親!

...

rayvonne,

都好喎. 不果睇黎又要先訂日子啦喎. 但係12月, 又做冬, 又可能有family 會外遊. 日子可能比較難就.
原帖由 rayvonne 於 08-11-13 11:38 發表
All mum,

有冇興趣攪X'mas party 啊! 我可以book 會所function room. I live in TKO.

一個月前可以book, book得黎都差唔多X'mas囉!

Lunch Buffet Arrangement (16 Nov 08, 12:15)

FYI, 我啱啱收到酒店電話, 佢地會安排我地分2張檯坐, 而呢2張檯係痴住隔離ge. 我個人覺得都acceptable ge, 因為我地total 有24人, 一張過ge 檯講野可能仲唔方便. 另外, 佢同我留左4張highchair, 因為唔知我地有幾多個小朋友要坐. 如果去到, 全部小朋友都要(即8張), 佢地可以即時加比我地, 係無問題ge. 因為我唔知大家的小朋友有幾高, 又唔知佢地張檯同highchair的距離, 所以我答左佢ok. 希望大家唔好介意.

仲有, 我多口問左如果唔係住客, 係唔係酒店內所有facilities都可以用, like playroom. 佢答話, strictly speaking playroom 係only for 住客ge. 不果如果有人盲中中入左去, 佢地都會entertain. 至於其他地方, like 大草地, 我地係可以隨便地玩.

報告完畢

rayvonne,

下晝2pm -5/6pm, D時間都幾好呀. 我prefer 13, 14 and 28.  Thanks

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 13:58 發表
唔好話邀請, 鬼叫我16號join唔到picnic, 想快D有另一個gathering. 因為X'mas係旺季, funcation 好快full, 所以要快手fix日期.

因為Sat&Sun上早個function room 有course 上, 所以available時間係2:00pm後. 所以時間 ...

English centre 個度暫時只confirm 10:00am on Sat, 10:00am to me 安排時間有d困難. 所以我會等, 睇係遲d有無10:00am 打後ge 班

原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-13 16:56 發表

Hi sheepmom,

kv d 字咭只係派到15週而己, 妳囡囡冇搞到唔見咗呀!

Christmas Party:
Dec 14 (Sun)
2-6pm

1. mackyfungng
2. keroro_him
3. jumbo_mandy
4. gotgot (TBC)
5. stliu (3人)
6. wasyinyin (3人)
7. 雙子媽媽 (3人)

gotgot,

OK, 無問題, 我晏小小打去改booking. 另外, 我之前都check 過, 不果annual pass 都唔會有discount, 因為依家做緊promotion, 呢個價已經係discounted price. 不果都要唔該妳先.
原帖由 gotgot 於 08-11-13 23:30 發表
cm_pang,

今日返學問o左Ms. Wu,佢話已經分兩日做晒ASSESSMENT,我問佢阿囡知唔知做咩,佢又話OK,明白要點做,但佢話未改到份卷,所以未知成績住??咁可能我o地班唔係一個個小朋友一題一題講,可能係大圍講,又唔會即時改?? ...

rayvonne,

唔該晒. 妳真係有效率, 尋日先提議, 今日已book 埋房tim.
原帖由 rayvonne 於 08-11-14 09:45 發表
Hi All,

X’mas Party己book 房. Details as below:-

日期: 14.12.2008 (Sun)
時間: 2:00pm to 6:00pm
地點: 將軍澳中心會所宴會室
費用: TBC (待11月尾定大約人數, 再定費用)

1. mackyfungng
2. keroro_him
...

rayvonne,

想問吓呢個收費係唔係已經包左食物? 使唔使另外再arrange?  唔該晒.
原帖由 rayvonne 於 08-11-18 11:08 發表
updated list & 收費

日期: 14.12.2008 (Sun)
時間: 2:00pm to 6:00pm
地點: 將軍澳中心會所宴會室
費用: 大人每位$100, 小朋友每位$80 (11月尾收錢, I will e-mail my account to you later)
自備: 一份禮物交換 ( ...

rayvonne,

哦......唔係, 我擔心緊要自己帶食物, 因為我係無飯煮婦, 我連洗米都唔can, 如果妳要我地自備, 我地一家三口實c梗.
嘩.........好豐富, 聽到已經流晒口水啦. 妳真係有心思, 諗到咁多野.
原帖由 rayvonne 於 08-11-18 13:54 發表
雙子媽媽,

點解你咁問嘅?莫非收得太平?

係呀!包左食物! 種有好多小禮物俾小朋友, 又有得做手工. 食物方面, 當然唔係D好豪, 因為食嘢時間係3點幾, 大家當食Tea, 暫定有pizza, sandwich, 鹵水拼盆, salad,  ...

fatbabyfat,

Good morning ar . 多謝妳尋日請我食夾餅, 真係超級正

我啱啱都係k1F 個thread度問緊d媽咪知唔知邊度有得買. 華豐係邊樹呀?
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-19 10:07 發表
雙子媽媽

今朝我送肥妹上校車, 同另一位K3的媽咪講我買唔到咁細件灰色冷背心, 佢都叫我去裕華試下, 我突然諗起, 你話你係QUARRY BAY 返工, 咁你LUNCH 都可以去NORTH POINT 華豐LOOK LOOK, 我估都可能有呀.

...

All,

尋晚fatbabyfat比肥妹細過時d相我睇. 今次我証實佢無講大話, 因為肥妹細個時真係幾肥, 好得意, 2邊面珠d肉dum dum 吓, 超可愛. 仲有, 佢影相都幾識擺post, 又叉腰, 又3/4面, 成個電眼美人咁. 難怪愛女號當佢如珠如寶, 唔捨得鬧ge.

fatbabyfat,

我頭先lunch time極速走左落北角華豐百貨公司, 睇下以下資料啱唔啱用:

(1) 雪花牌, 中國製造, 比較軟身, 不果只可手洗, 千萬唔可以機洗. 會縮小小水.
價錢: 背心$92 (原價$115), 長袖開胸$129 (原價錢162), 長衫過頭笠, exactly幾$唔記得, 大約係$110左右

(2) Willy(威利)牌, 美國製造, 比較硬身, 可以機洗, 都係會縮小小水.
價錢: 背心$87 (原價$104), 至於長袖的價錢我無問, 因為唔打算買.

(3) 金羊牌, 中國製造, 三隻牌子最硬. 因為無打算買, 所以無進一步研究

最後, 我買左2件雪花牌, 1件背心, 1件長袖開胸. sales姐姐話有40+幾年歷史, 係品質的保證. 要注意最細size係4碼, 我都係買4碼, 因為大一個碼係6碼, 我咁啱見到個婆婆買比佢個孫, 佢話佢小一都係著6碼. 我覺得如果妳end up 都係會買雪花牌, 咁妳唔使專登走去北角啦, 睇吓中藝同裕華有無仲好, 費時side車錢, side時間ma.

報告完畢
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-19 10:51 發表
雙子媽媽

你坐mtr 坐到north point station, 跟住出英皇道就見到嫁啦.

stliu,

我亞媽呢幾日都keep住煲蘋果雪梨水比Cyrus飲. 早排佢咳得太犀利, 去左藥房諗住買d川具'鄧'比佢食, 藥房老板介紹左隻湯包比我地, 我亞囝同我一齊飲, 各飲左一次已止咳, 真係好work. 我都幫d同事買過, 可惜妳地太遠.

另, Cyrus 都食過d類似ge氣管藥, 係唔係白色, 有d字係上面架. 我亞囝1歲幾就開始食, 初時食半粒, 依家食1粒. 佢唔係就咁趙, 醫生叫佢同d藥水一齊食. 細個d時就叫我地low落d飯/粥一齊食.
原帖由 stliu 於 08-11-19 13:24 發表
fatbabyfat,

好丫, 一張張的相都好呀.
咳真係好難斷尾的. 希望肥妹快D好返啦! 同埋係咪而家咁乾燥, 要煲D滋潤野佢飲呀? 我成日都想煲俾阿仔飲, 但都唔記得.

我老公尋日都帶左仔仔去睇另一個醫生, 佢話呢個醫生睇 ...

Mankeimama,

Thanks a lot for your information but I have just brought it today (see above).

原帖由 ManKeimama 於 08-11-19 18:02 發表

雙子媽媽

我最近買咗件灰色冷背心同灰色冷外套, bought from Jusco the smallest size is 4 (can fit K1 kid) not so expensive, about $80-90 each, you may go and take a look, the Jusco I went is Whampoa. ...

stliu,

不果如果晉晉有咳, 最好唔好煲雪梨水, 因為唔知佢係寒咳定熱咳, 怕太涼, 會咳得仲犀利. 其實溫和d ge可以淨蘋果或者飲蜜糖水, 雖然係甜小小, 但人地話靚ge蜜糖係唔野痰ge.

原帖由 stliu 於 08-11-20 08:53 發表
雙子媽媽,

我成日都話要煲雪梨水俾我仔飲, 但呢排真係好忙, 都冇時間, 或者我weekend試下煲... 天氣咁乾, 真係飲下潤下囉.

我仔果粒藥係橙色的, 好細粒, 唔知要食幾多日,一個療程咁. 其實真係唔想佢食咁多西藥,  ...
‹ 上一主題|下一主題