用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

jumbo_mandy,

oh..really, 佢地未call 我wor? 總之係Sat我都ok 架. 不果其實我唔知間centre 係邊
原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-4 15:10 發表
雙子媽媽, fatbabyfat,

English Centre 剛來電, 問如果Sat.開班join 唔 join, 我叫佢問其它客先, 我11月應該冇計喇, 無論Fri. or Sat.最快要12月先會join.

明目野我唔使食, 因為我無眼睇. 每朝對住佢真係爆血管
原帖由 stliu 於 08-11-4 15:22 發表
fatbabyfat,

唔使咁客氣...

哈, 我都覺得雙子媽媽好搞笑!
唉, 不過意外就係意外!
我老公都試過同阿仔去樓下玩, 開門時, 俾樓下玻璃門夾倒腳指公流晒血呀! 真係, 父母都有睇漏眼的時候, 唯有大家都小心啦!

明目野, ...

fatbabyfat,

佢呢幾朝直情話"我一d唔鍾意返學. 我淨係想瞓覺". 每朝都夾硬係佢房度拖佢出黎, 真係人都顛
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-4 16:56 發表
雙子媽媽,

我都有同感, 朝朝搞佢起身返學真係人都 dean, 可以爆血管, 大家繼續努力, 希望佢地大d 會好d.

morning stliu,

唉......我都唔知點攪好. 好似妳講咁, 我曾經諗過由佢, 唔起身返學就算. 但怕佢試過一日, 第二日又唔肯起, 咪死.

不果我尋晚我第一晚去上浸大校外ge course, 講兒童心理學的. 個course 好好, 個講師好有experience, 而且上堂一d都唔悶, 唔係focus無theory上, 紙上談兵. d父母個個都好肯share, 2個鐘頭完左都無人肯走.  如果妳地有時間, 我都recommend妳地下次呢個講師再開班時去上吓. 佢講到成日換工人對小朋友的impact同情緒上的影響, 叫大人唔好忽視. 我即刻諗起妳晉晉
原帖由 stliu 於 08-11-5 09:04 發表
雙子媽媽,

咁又真係幾惡搞喎... 佢咁細, 又冇理由由得佢自己遲到... 小學/中學就話佢自己遲係佢的事.
通常果朝如果阿仔超唔合作, 我都係話要收左佢某樣好鍾意的玩具... 例如佢成箱玩具車, 或者成箱火車... 呢個方 ...

fatbabyfat,

唔知呢?我下個星期返學時幫妳問下. 我就係灣仔胡忠上ge. 我個班, 有大約20人, 其中2個係daddy. 大部份同學都有小朋友, 但佢地個小朋友好多都below 3歲. 當中亦有無小朋友的, 去上係職業需要, 好似我地班有個言語治療師, 又有個係做兒童玩具/教材ge. 有又個係辨兒童興趣班ge. 好得意.

一上堂, 講師叫我地同隔離位傾2分鐘計, 了解下佢點解要去上堂. 其實有幾個媽咪都話因為工作關係, 同小朋友相處時間比較小, 令小朋友只愛工人姐姐, 唔要媽咪. d媽咪好傷心. 講師都有教佢地點improve佢地的關係(佢話即係點樣由工人手中搶返個女, 堂堂都有人問 .) 其實妳女女d關係有時都好緊張, 上下呢d course睇下幫唔幫到妳.
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-5 09:55 發表
雙子媽媽,

你呢個 coruse 幾時再開班呀, 如果你有資料話聲我知, 我都好想去上下呢 d course 呀.

thanks

fatbabyfat & Mon-to-be-2005

妳去呢條link scroll 落d睇吓, 我依家上緊的PSC2100. 已經開左班, 妳地可能要報09春季, 如果唔係打電話去問可唔可以插班, 因為尋晚先係第一堂. 要留意, 有d course只係註明由大學講師, 無講由邊個講. 而我尋晚個講師係brian kwan. 佢日頭係教署都做, 好似幫手評估d小朋友係咪有讀寫障礙, 自閉証等等問題ge.
http://www.sce.hkbu.edu.hk/pgm/by_pgm/short/cat.php?cat=psc

原帖由 Mom-to-be2005 於 08-11-5 10:33 發表
我都好想上呢個course, 可否 pm info 給我.  Many thanks.

fatbabyfat,

我唔知下次開course佢會唔會係同一個centre, 因為唔同course, centre係唔同. 好似早前我想報埋EQ父母, 不果上堂個centre 係沙田, 所以去唔到.

其實我唔知完左呢個 course, 自己最後會有咩得著, 不果當sharing 都好, 因為個講師係用case study教學. 等自己知道自己有的問題可能其他人/家庭都有. 放鬆自己, 唔好將自己的問題放到咁大.

下星期見到面, 可以再share吓.
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-5 10:52 發表
雙子媽媽

原來係灣仔上堂, 咁真係太好啦, 我係灣仔中環廣場返工, 放工去好近喎, 咁你真係同我留意下幾時再有班開, 我同肥妹的關係真係時好時壞嫁.

...

rayvonne,

因為係第一堂, 所以唔係太多具體野講左. 個講師成日重申, 因為我地唔係為考cert, 所以大家上呢個course係無壓力ge.我欣賞佢亙動教學模式, 佢比時間我地同身邊同學discuss 某d野. 令我地係discuss過程中反思到有時問題唔一定出現係小朋友度, 可能係大人有問題而令小朋友作出某種舉動, 而大人見到呢d舉動, 會認定佢地係曳, 但其實未必係. 我同意, 應該多d從小朋友角度去睇, 會包容d. 其實呢d野, 唔上course都知, 不果自己做唔到或者唔知點去做. 跟住黎緊o個d堂, 會講小朋友同大人的EQ, 大人同小朋友溝通ge技巧. 小朋友言語發展的重要等等.......
原帖由 rayvonne 於 08-11-5 10:34 發表
雙子媽媽,

可唔可以分享吓尋晚個course D 內容?有咩得著?

好多時我聽完D seminar, 都會令我對教小朋友既方法有所改觀. 多咗去從小朋友的角度去睇件事. 覺得包容咗好多, EQ又高咗!

係呀!照顧者影響小朋友對別人的 ...

stliu,

係, 我上完第一堂都好大感觸, 今時今日做父母都係好難. 有d未有小朋友而預備有ge, 已經去上定堂取經. 班中有9.5成的父母ge小朋友係below3歲, 甚至below 1歲. 大家都不約而同已發覺有d攪唔掂佢地(其實可能係父母有問題多d )

至於換工人, 有個媽咪尋日都不停追問呢樣野, 因為佢正正要換, 而又係因為個工人要返鄉下湊自己的小朋友. 講師話好多時, 換工人真係無開避免, 因為大人都唔想搵野黎煩. 不果我地唔好忽視呢樣野對小朋友ge影響, 尤其between 2-4歲小朋友. 佢講吓點樣事前做多d準備功夫, 等小朋友容易接受.
原帖由 stliu 於 08-11-5 11:22 發表
雙子媽媽 & all,

多謝雙子媽媽的分享同個course的介紹呀! 睇完, 我自己有感而發, 覺得呢一代做人阿媽真係唔容易, 大部份都係職業婦女, 回家又有一個咁重要的身份 -- 媽媽! 要兼顧的事物真係好多好多...

有時真係 ...

fatbabyfat,

其實第一堂完左有個同學仔走去問講師話佢有個朋友都想報呢個course, 不果miss左deadline, 問可唔可以依家報返, 下星期先開始返都ok架. 當時, 講師話唔得, 因為d野已經入晒電腦(?). 不果我覺得問返學校的staff會好d. 個人覺得其實問題唔大, 不果可能行政上佢地要做多d野, 可能佢地會唔多願意law.

我都好希望見吓肥妹呀. 唔使擔心啦. 去玩, 應該無問題ge
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-6 12:15 發表
雙子媽媽,

我呢兩日會知道有無得插班呀, 希望有啦, 因為我打過去問, 問左兩次, 一個一口拒絕我, 一個試下話幫我問下, 所以而家係等緊通知.

我都好期待16號的旅行呀, 不過希望 "小器" 肥妹唔好到時又病啦, 佢好鬼黑 ...

嘩.........恭喜晒. 生多個陪晉晉係好事呀. 不果, 如果比我再'簡', 我真係想塞返亞囝入肚 .
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-6 12:37 發表
stliu,

喂喂, 恭喜您呀, 無意中入晉晉個blog 先知你有左喎, 幾時係預產期呀, 晉晉就好啦, 好快就有個弟弟或妹妹同佢做伴啦.

stliu,

我唔係安慰妳, 不果真係唔使太擔心. 我當年陀Cyrus時, 做個oscar test result仲嚇死妳, 頸皮厚到3.2, 醫生叫either 抽胎水or 抽絨毛. 因為抽胎水要等夠週數先可以抽, 而抽絨毛可以即做. 所以雖然小產風險比抽胎水高, 我都選擇左做. 不果唔使擔心, 依家科學昌明, 基本上係唔會有危險ge. 不果, 抽ge時候真係有d痛(可能因為我怕痛). 之後result出左話無事, 點知個醫生又話唔好開心住, 佢頸皮唔會無端靖咁厚, 絨毛結果只顯示染色體無事, 即無先天問題, 但佢好可能個心有問題, 叫我等滿唔記得幾多10週再照結構超聲波. 好難, 終於等到去照嘞, 結果都係ok. 個醫生仲insist唔會無問題, 仲話到時出世如果真係無問題, 叫我打返電話比佢, 佢要mark地呢做statistic.我於是顫顫驚驚咁陀左10個月, 其間一d都唔enjoy, 唔開心. 我成日都覺得因為自己個時的心情, 影響咩Cyrus, 令佢依家都好似我咁, 咁客易發嬲, 脾氣暴躁. 所以唔好擔心, 放鬆心情. 下星期見到面再同妳分享
原帖由 stliu 於 08-11-7 10:52 發表
All,

多謝晒大家呀, 我尋日晏晝去左威爾斯做oscar呀. 唉, 不過結果唔理想, 所以禮拜一要返醫院抽絨毛, 希望最終個胎無事啦, 抽絨毛亦有風險! 預產期係5月中... 下星期會有快速測試報告...

...

stliu,

係呀. 威院都應該follow得幾好. 抽完個之後, 記得係診所休息一陣先好走. 因為啱啱抽完, 會有d宮縮的感覺, 唔係太舒服. 不果妳第二日放假都好, 休息多d.

其實, 我生Cyrus前2年, 啱啱係沙士個年我都有個bb, 不果陀到4個幾月, 係一次例行產前時發現佢有問題, 即時去照結構超聲波, 最後個b都唔要得. 個時未有oscar呢d野tim 呢? 到陀Cyrus, 又話有問題, 我真係差d顛架. 不果stliu妳信教ge, 妳會明白一切都係神安排ge, right?
原帖由 stliu 於 08-11-7 13:24 發表
All,

多謝你地的關心同回應呀! 真係好感激!

我都會自己爭取時間休息. 禮拜一病假, 而禮拜二自己都攞左一天假休息. 其實就係知道oscar係個ratio, 唔係百份之一百準, 所以當聽倒係高危時, 我自己都算鎮定 ...

stliu,

我Cyrus 真係'得來不易'架. 不果我尋晚同佢講晉晉就黎有個細佬/妹, 佢話"係呀, 我都想有", 仲問daddy好唔好. 佢 daddy 竟然答好.其實我估真係無咩可能架啦. 除左教同養呢2個問題, to me, 我真係承受唔到陀仔時的壓力.

fatbabyfat,

所以stliu 成日話係我地大人想出黎多d. 我都係咁諗架, 我諗我地d媽咪負責講囝女經, 而daddy負責同小朋友玩, 如果唔係做咩要帶咩佢地出黎呀(子謙daddy唔好睇 )
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 14:39 發表
雙子媽媽 :

我突然覺得16號個秋季旅行變左媽媽交流團, 我估到時 d 爸爸好唔得閒, 可能個個媽咪都掛住自己傾計交流心得, 唔得閒理d 小朋友.

fatbabyfat,

妳捨得掉底肥妹咩? 我地2公婆係亞囝1歲幾時去日本旅行, 晚晚打電話返屋企, 亞囝都喊住叫我地快d返屋企. 我老公次次收線都眼紅紅. 之後o個2日, 我地直頭唔敢再打電話返去. 怕聽到亞囝喊, 自己又喊埋一份. 自此後, 我老公話以後無論去邊都一定要帶埋亞囝, 死未 .
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 14:54 發表
stliu,

都唔會話 side 左, 無拿拿我同愛女號有個甜蜜的二人世界都不失為一件好事

stliu,

Cyrus都食過好幾次buffet, 因為我之前咪講過ge, 佢daddy係酒店度做, 所以都試過帶埋佢去食免費buffet. 不果佢食飯好差, 就好似妳之前講要追住餵, 或者有時會四圍走. 除左朝早要剷起身, 食飯係另一個令我想死的issue. 其實我都唔明, 佢6個月我已經買定左high chair 比佢. 都唔知點解end up會攪成咁. 希望佢16號唔好失禮人啦.

fatbabyfat,

妳真係超變態 (因為肥妹一向對我都係麻麻, 個時我幾心涼). 不過, 講真, 帶埋佢去旅行真係仲慘過無得去. 我so far 同佢去過2次長隆, 1次泰國(布吉). 仲要係大熱天時, 我最怕曬同熱, 偏偏佢2仔爺鬼咁鍾意呢d outdoor activity, 我真係超想死.
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 15:31 發表
雙子媽媽

我係呢方面真係幾強嫁, 咁當然會好掛住佢, 但係我又會諗, 放自己幾日假係ok, 同埋我真係想一年都比番幾日愛女號日休息下, 佢真係比肥妹咬到死咁濟嫁, 肥妹而家 3 歲半, 我同愛女號去左4 次旅行, 次次都無 ...

stliu,

我都係講吓姐, 大家都有小朋友, 都明白佢地幾咁難攪, 我估妳地唔會笑我無家教卦

我記得我做完第2日就返工, 其實無咩野架咋, 比抽血嚴重d. 如果妳係唔怕痛/頂得痛ge人, 基本上做抽完休息一陣就無野架啦.  唔使擔心.

原帖由 stliu 於 08-11-7 16:04 發表
雙子媽媽,

唔好驚Cyrus失禮啦, 小朋友食飯個個都係咁. 我仔出街食飯都一時時, 但求佢食飽左, 俾我地大人都食D野先話要落地就好了... 試過有時佢係都要落地, 我同我老公輪流同佢週圍行, 另外果個自己響度食飯, 好似 ...

benben,

我o個時個ratio 係1:74.

我都係好怕打針. 仲超級怕痛, 30幾歲人連血都未抽過, 都係因為怕痛. 到抽絨毛o個日, 未開始做我已經10隻手指爪緊張床. 到開始, 醫生插支針入去, 我大叫好痛呀, 好痛呀. 點知醫生話, "痛? 無理由, 我啱啱係同妳打麻醉針咋wor?". 我即時shut up啦. 到完左都唔敢再出一句聲. 其實都無咩傷口ge, 不果係個針頭比較大, 呢個窿, 好幾個月都清楚睇見.

stliu,

真係唔使擔心架. 一定無問題架, 放心.
原帖由 benben 於 08-11-7 17:28 發表
stliu
re : 抽絨毛
我生亞仔時去威院都係check到 high risk.
1:52 嚇到半 C!!

抽絨毛先要打支麻醉針, 再抽, 老公全程可以陪住. 唔使驚.

不過, 我好怕打針, 做完, 太緊張, 係休息室暈倒了, 醒來時已係病床, rest a ...

stliu,

抽胎水應該快d同無咁痛架, 我有幾朋友抽過, 佢地真係話同抽血差唔多. 不果要再等, 妳的心情難免會唔好, 但係有時真係無辦法羅. 亞Q d都唔係唔好呀, 尤其當有d事情並唔係我地控制範圍之內.
原帖由 stliu 於 08-11-10 13:58 發表
All,

我返左公司呀! 唉, 本來今朝係去抽絨毛架, 點知去到, 照超聲波時, 醫生話個絨毛的位置係好落, 支針抽倒, 因為唔可以經胎盤落針, 所以只好約期12月頭等我到17週時抽羊水!
要等多一個月, 當場我都眼濕濕呀! 但 ...

stliu,

其實我估完部都係咁窄.

喂喂.......妳地有無見有thread話今日係第一次評估, 連k1生都係. 唔知係唔係真呢? 我有d擔心我隻仔ge表現.
原帖由 stliu 於 08-11-11 17:32 發表
fatbabyfat,

唔該晒你的資料呀! 但因為我想睇下佢件運動上衣個袖口係咪都係咁窄, 所以想親身去呀. 原來係剛過左果個禮拜六計劃去的,但佢地係面試日, 冇得賣校服, 所以我叫我老公另外搵時間去囉...

...
‹ 上一主題|下一主題