用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

fatbabyfat,

release la. 我同亞囝尋日朝都炒大'獲', 佢唔知痴左邊條線, 我叫佢起身, 佢as usual 唔肯起. 跟住竟然話唔要mummy, 趕我走, 以後唔想見到我, 佢淨係要daddy同婆婆就得. 個刻, 我真係好傷心. 佢一向好痴我. 咩都要搵我. 佢講完, 我真係開門走左(因有婆婆係度). 到尋晚, 我完全無理佢, 佢亦無走黎'哄'我. 真係全程痴住我老公. 到今朝, 大家態度一樣. 我個囝係好硬頸, 而我亞媽話我無理由嬲個3歲仔. 但我真係好唔開心, 如果當無事, 佢下次又會用咁的態度同我講野. 嬲佢咩, 又嬲得幾多.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 12:25 發表
雙子媽媽,

你知嗎, 我真係比肥妹搞死我咁濟, 自從我生完佢之後, 我真係變得神經質同個人好鬼緊張.

呢隻肥妹又鬼咁難教, 佢老豆又鬼咁縱佢, 所以我同佢關係真係麻麻過麻麻 (因為我成日話佢), 佢鍾意佢老豆多我幾百 ...

stliu, ng360

"我唔要妳" 已經成左佢的口頭禪, 總之做的野唔順佢意, 佢就講呢句. 其實係我自己衰先, 我先前有咁同佢講過, 依家佢可能係學我. 其實星期日佢已經對我講左一次"妳係衰人" 當時一齊玩的daddy, mummy聽到佢咁講, 都嚇一跳, 仲問我點解唔'償'佢咀. . 我都講過, 佢把口, 真係令人.......

至於瞓覺唔肯起身, 我真係好難做, 我媽咪, 有時比佢瞓成2-3個鐘晏覺, 我話唔好比佢瞓咁多. 我媽咪會話唔比佢瞓妳叫佢做咩呀. 好啦....到夜晚10點左右叫亞囝上床, 我亞媽又會話, 咁早, 佢今日瞓左幾個鐘瞓唔著架啦. 對住佢2個我真係好想
原帖由 stliu 於 08-10-28 13:10 發表
雙子媽媽  & jumbo_mandy,

哈哈, 我數口都唔精, 不過都係最叻係discount!

雙子媽媽,
如果我係你都好傷心, 但係又真係"褸"佢唔"褸"佢呢?
可唔可以搵個時間, 大家都心平氣和, 同佢傾下, 話俾佢知, 佢咁樣 ...

fatbabyfat,

我真係想攬住妳喊一餐. 妳講個句 "我咁錫佢, 咩都係為佢, 佢咁對我" 真係好到 .  我個囝真係好硬頸架, 今朝, 我面黑黑同佢準備好早餐, 跟住話"我返工啦, 妳叫婆婆同你食早餐, 換衫同探熱啦", 佢無反應, 只係望住我. 比著以前, 佢實喊住仲攬住我對腳唔比我走. 因為一向係我同佢做晒呢d, 仲送埋佢上褓母車走我先去返工. 可能小朋友真係有情緒啦, 我唔知 . 不果我諗我同妳都要上吓d EQ 班, 依家我嬲起上黎, 真係會'meet'佢同刮佢一巴. 以前我反而唔會咁, 佢駁起咀上黎, 真係令我好想 左佢.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 14:39 發表
雙子媽媽,

今次真係我叫番你轉頭 release & relax 啦.

你囝囝都係第一次咁對你, 同埋佢平時好 chi 你, 咩都要搵你, 我估每個小朋友都有有情緒的時候, 你比一次機會佢啦, 叫daddy 同婆婆同佢解釋清楚, 希望佢會明白 ...

fatbabyfat,

妳肥妹真係..... 好勁, 比著係我, 我都有情緒病. 我同亞囝相比妳地, 真係好小事. 其實我都有同老公講過, 我都唔知為咩要受佢氣, 我自己咩時間, 心機全部比晒佢. 連同人食餐飯都好小, 一放工即時返屋企. 又唔係縱佢, 真唔知佢d脾氣點解會咁.

其實單因為妳惡, 肥妹應該唔會對妳差到咁, 最多都係怕妳姐, 佢的行為, 似憎妳多d (唔好介意我直言 ).
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 15:39 發表
雙子媽媽,

你唔好喊啦, 真心講, 我的情況真係差你好多嫁, 你信我啦, 下次旅行見面我地盡訴心中苦吓.

你知嗎, 肥妹未出世, 真係個個人都就到我不得了, 我媽媽同爸爸, 細佬個個都就我, 我老公真係唔同我 say no嫁,  ...

fatbabyfat,

睇完妳寫的, 我唔識講, 只係好想喊, 母愛真係偉大.

我自己都唔識教仔, 我老公係主張打的, 我係主張講道理, 但講道理佢又會當我唱歌. 妳都好, 妳個愛女號對妳咁好, 咁緊張妳. 我o個個真係不提也吧!

某情度上我同妳教小朋友的方向係幾似, 我都係要有即時效果ge, 小小野都要亞囝做到prefer, 有時連佢食多粒糖都會令我大發脾氣. 我亞媽同老公成日都話我亞囝的脾氣似足我.

我唔識講d咩, 只可以叫大家都加油. 16號見到面再詳談.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 17:39 發表
wasyinyin,

好多謝你明白我的感受, 話你知, 我尋晚同愛女號鬧大交, 真係好大好大個隻, 我重同佢講, 我話我呢輪真係情緒好有問題, 我叫佢唔好迫我, 成日話我唔應該咁話個女, 我真係想死嫁, 嚇到佢死咁濟, 佢話其實都 ...

妳地真係sweet, sweet 架姐 .

我同Cyrus都和好左. 佢daddy尋日同佢傾左一輪, 佢話佢好唔開心, 因為mummy成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢. 我老公話我小朋友係要教, 但講呢d野係無意思. 我認, 我火'姐'眼時真係有講過, 不果估唔到小朋友咁上心, 記住左. anyway, 我尋晚同佢say sorry, 應承佢以後唔再講呢d說話, 而佢亦唔可以再講個d令mummy傷心的說話.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 10:34 發表
各位媽媽早呀,

睇完咁多你地的鼓勵留言, 我的心情真係好左好多啦, 我亦都會試下你地教我的方法去同肥妹相處. 我都同愛女號講, 好彩同好開心因為肥妹考到根德園, 等我無意中發現呢個網站, 識到咁多有愛心的媽咪, 得 ...

stliu,

我依家知道嘞. 妳講得啱, 我地大人講的悔氣說話, 可能唔覺意會傷左小朋友ge心which we didn't aware. 所以當daddy 話比我知亞囝同佢講話自己其實都好唔開心, 我好內疚, 覺得自己好唔啱
原帖由 stliu 於 08-10-29 10:54 發表
雙子媽媽,

小朋友真係弱小心靈架, 意氣說話我自己都忍唔住講, 不過呢, 佢地聽左又真係記響心度... 好得意架... 我成日話, 佢地太take it personal喇!
無法, 佢地係咁, 我地大人有大量, 唯有知分寸D囉!
...

rayvonne,

我知, 其實都真係氣言. 不果我盡量remind 自己唔好再講呢d具傷害性而對件事無幫助的說話. 多謝妳的提議, 我會try.   
原帖由 rayvonne 於 08-10-29 11:31 發表
雙子媽媽,

有D說話e.g "成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢" ,真係對解決件事無幫助.

如果佢naughty時, 你試吓(1)在他耳邊細細同佢講" 依你好似做咗D媽咪唔鍾意嘅嘢,  ...

fatbabyfat,

妳老公個d拼音真係睇死我. yum sen sai hay = 暗聲細氣
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 11:49 發表
rayvonne,

你真係好有一套教細路的方法, 16號秋季旅行真係要好好向你請教, 我又 copy 左比我老公睇, 你知佢講咩 :

Daddy : I like that - yum sen sai hay even when teaching
Daddy : That's what my father did  ...

如果同一set 問題問cyrus, 佢多數會答"哎呀, 唔知呀" 或者 "哎呀, 諗唔到呀"
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 17:21 發表
stliu,

我估我問肥妹同樣問題, 佢都係會亂答我一通.

我之前都問過佢愛唔愛媽媽, 佢都會話愛 (係講緊大家和平相處的時候問的), 不過如果問佢學習方面, 佢一定無++答得咁好, 咁明我問佢咩, 佢一定係亂講一通 ...

唔知大家知唔知, 原來k3 個書包大d架, 高d同闊d(k2就唔知). 我褓母車站多左個小朋友上車, 佢媽咪見到我個囝, 叫佢個囝囝估吓我個囝讀k幾. 佢個囝答k1. 佢媽咪問妳點知, 個小朋友答: 因為佢個書包細d, 仲有佢係用水杯. o個時我先留意到k3小朋友個書包大d同用水壺架.

fatbabyfat,

整咩鬼咁感性啫, (係感性唔係性感, 唔好睇錯) . 我都講吓先 - 我媽咪都好好架, 佢為左幫我湊亞囝, 山長水遠跟我搬入大嶼山, 平時無麻雀打, 又無得同朋友飲茶. 只有我放假佢先可以出'城', 但都要搭3個鐘頭車來回, 仲個個星期'咩'一個禮拜ge餸入去, 整到條腰骨同膝頭哥都傷晒 . 加上我亞囝超曳, 我係亞媽都頂佢唔順. 媽媽..... I love you
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-30 17:34 發表
bc8006,

原來做媽咪真係唔簡單, 我地真係重有排學, 大家一齊努力啦, 希望明天會更好

突然之間好想多謝媽咪 :

我知我媽咪唔識上呢d 網, 不過我都好想係度多謝佢的養育之恩, 其實肥妹咁難搞, 愛囡號話肥妹 ...

jumbo_mandy,

FYI, 妳之前介紹我九龍塘讀英文個間中心星期六打比我話星期五下午1:30左右有班. 唔知佢有無打比妳呢? 時間我唔ok, 我要星期六先得.

原來係咁, 我見妳之前講過想報, 驚妳miss左佢地個course tim. 我同佢地講左只係Sat先得, 佢地話noted, 不果依家未有班. 其實唔係應該多d人prefer Sat架咩, 點解返而sat 開唔到班呢? anyway, 我都無所謂ge, 咪等下羅.
原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-3 11:53 發表

雙子媽媽

佢地都係星期六打比我, 霎時間話星期五下午1:30左右有班, 我話又話3歲半至讀得? 佢就話仲有2個kv差唔多年紀嘅K1生, 所以o.k.喎, 但係我唔o.k.呀, 11月schedule我都plan好哂, 亦比哂學費, 冇得郁, 我就算 ...

jumbo_mandy,

可能係都唔定wor .  不果我唔知我亞囝跟唔跟得上呢d playgroup, 因為佢英文真係麻麻地. 依家老師教左a-e, 佢成日都唔記得, 唔認得. 相反個20+個中文字就記得好快.
原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-3 12:21 發表

雙子媽媽,

聽另一bk媽咪講, 佢地本來Friday都冇班架(好似逢Mon.& Wed.先有), 唔知係咪都係我地早輪係樹討論過, 結果有頗多媽咪pm比我問呢間野資料, 先加開Friday班呢? 如果眞係咁, 咪都係kv傾開d媽咪報? ...

Hi morning,

我地K1F, 係雞-公雞, 羊-羊羊( )

原帖由 AS1210 於 08-11-4 09:30 發表
Hi, all mums,

請問有無人知 雞, 羊 既配詞呀?

謝謝!

係羅係羅....點解會跌到隻眼流血架? 妳個愛女號實心痛死.
原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-4 11:05 發表

fatbabyfat

隻眼流血?! 點跌架? 做乜跌親? 醫生點講呀? 塊面就乜又損埋? 心痛死Auntie Mandy啊! 快d報告!

fatbabyfat,

睇左醫生話隻眼無事都好d, 真係嚇c人呀.
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-4 11:59 發表
Dear All,

其實肥妹尋日已經無返學, 因為佢發燒同咳, 呢頭未好番, 今朝又跌親隻眼同塊面, 真係肉痛死我

今日姐姐要抺window, 所以將個洗袗籃從露台搬左入屋, (個洗袗籃度, 有d 位係broken), 肥妹咁啱就p ...

唔.....我褓母車ee之前同我講過, 如果天氣凍, 而學校未換季. 係可以著夏天校服+冬天的PE外套. 並唔係全set 冬天PE衫.
原帖由 wasyinyin 於 08-11-4 12:11 發表
Hi all,

想問之前有媽媽post過話12月先換季. 但如果之前凍都可以換. 我搵唔返個message. 所以我打去學校問. 學校又話唔換得住. 應該都唔會好凍. 但我見今日校車有K3哥哥著緊件冬季運動衫外套. 我睇唔清楚佢係著成套 ...

stliu,

o個d明目的食物係唔係for fatbabyfat同愛女號, 等佢地食左唔會睇溜眼. 肥妹唔會整親.
原帖由 stliu 於 08-11-4 14:33 發表
fatbabyfat,

哎呀呀, 肥妹好慘呀! 希望佢快D冇事啦! 意外真係好難避免! 我同仔仔今晚為佢祈禱啦! 另外, 有咩食物係明目架? 食D得唔得呢? 希望佢好好保重! ...
‹ 上一主題|下一主題