用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道second in
樓主: testher
go

真道second in   [複製鏈接]

wongszehang 發表於 19-8-20 13:50
入大學唔係決定一間學校好唔好的指標,真道著重激發小朋友的求知慾,幾多錢都買唔到
再者,35%入大學呢個 ...

其實亦冇計MS 1-3已去overseas嗰d,數字唔係咁大代表性

sisbro 發表於 19-9-19 20:18
所以,我真係唔明點解要讀11年!
成績上,反映唔到11年嘅優勝之處!

都唔係曹校設計,佢當然冇咁熟啦。
但佢11嘅課程,真係有心思,同創校校長用過係自己兩個仔身上,而apply落課程。當年簡介會真係講得好清楚。
我也在等結果中,希望有好消息

wongszehang 發表於 19-9-22 13:52

多謝您的資料

科學科係,所以一部份佢好熟,但成個概念冇邱校講得咁正

sisbro 發表於 19-9-22 14:30
咁可唔可以咁講呢,創校校長嘅真傳,已經失傳了!
得其形,失其意

其實又要咁諗,好多已去咗外國,移民啦,留學啦,亦都有人覺得唔適合走咗,但出到去,一樣入到勁大學,所以唔可以只睇dse,IB.
個底做好咗,去邊都係掂
佢地班子真係換咗好多,但當日有幸in我的老師係冇走到的,我地也認同,無論學校點教,也要睇小朋友點理解及發力,唔可能單方面搞得掂。家校合作嘛

hkpapa852 發表於 19-9-22 15:22
創校校長兩個仔係資優兒童,用為資優兒童設計既課程apply去普羅大眾......

資優係一個優勢,但冇人培育都冇用。
假如使用正確方法而又可幫助到小朋友發揮,相信這才是背後理念。
佢地唔會你唔得就放棄你,佢地會多方面栽培小朋友,比機會尋找興趣。
‹ 上一主題|下一主題