用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

hi, olitayuen,

小兒今年插班小二, 你女兒是小一升上的嗎? 希望日後多多交流!

原文章由 olitayuen 於 07-7-18 23:48 發表
我個女讀小二。你是否決定入讀。九月見!

hi, maggie0649

小兒在舊校十分頑皮, 而一班人數又多, 所以不能尊心上堂, 但成績是可以的o 因為聖三一小學小班教學, 老師友善, 校風純潔, 我識的朋友子女讀此校的都給我正面的評價, 都說小朋友讀得很開心, 所以我決定給他們轉往此校o 當然他自己也不想留在舊校, 所以轉新校對他沒有做成壓力, 他在舊校是由幼稚園直上小一的o

課後功補班是小朋友留在學校做功課, 有老師看管, 但不會教或補習o

原文章由 maggie0649 於 07-7-20 14:48 發表
hi 3kids

想問你兒子點解轉去聖三一p.2,我的兒子因留班p.1所以轉去聖三一.但是唔知p.1定p.2好.驚p.1轉英小會好難,p.2右難.(因前校中文用普通話教唔合格)依家15/16 p.1定p.2.

是否放學後有功輔班?

[ 本文章最後由 3kids 於 07-7-20 18:00 編輯 ]

maggie0649,
我住在聖三一附近, 不用坐校車o 你呢?
在另一topic看到你已決定讀聖三一 repeat小一, 我們將來有更多交流機會了o 你會出席8月28日的新生日嗎?

原文章由 maggie0649 於 07-7-24 16:54 發表
hi 3-kids

你住那裡?你有冇聽到九龍灣佛教慈敬小學,是小班和全方位教學,好多outing活動很開心的.小二中文用普通話教學,有功輔班.是政府學校.我巳取錄.

hi, bb2wong,

多謝你的意見, 希望日後多多指教o

原文章由 BB2WONG 於 07-8-1 13:52 發表

我大仔係此小學升小五,細仔亦會9月升小一,8月28日亦會出席新生日!
我大概講下我對學校既意見,此校可以實實在在做到愉快學習,我2個仔之前在聖三一中心幼稚園,而我住荃灣,每天帶他們上學要50min車程以 ...

BB2WONG,

我都想要profile format, 可否email 我呢?

另我已收到你的資料, 真的好有用, 睇得出你對囝囝學業都好細心o
非常多謝你的幫忙o  好希望在28號可約見你呢!!
相信你是全職媽媽, 是嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-8-14 13:40 發表

PROFILE 我自己有做,你想要個FORMAT睇下可以比個E-MAIL我,我SEND比你睇下!我2個仔都有做,大仔我就KEEP住UPDATE做,因為佢都升小五,到升中也有用!細仔那份我特別著重係個親子關係,因為我細仔唔係好醒 ...

BB2WONG,

請check pm my email.

你真是一個superwoman, 內外兼顧, 又可安排得咁好, 好佩服你呀o

原文章由 BB2WONG 於 07-8-15 13:36 發表

----你比個E-MAIL,我SEND比你!不過只是靠我自已感覺去做!因為有D MUMMY會著重小朋友既成績,有D著重獎項,我就比較著重親子關係!呢樣亦係我之前選學校既要求之一!

個個媽咪都想幫多D小朋友,而且我 ...

BB2WONG,

我都收到喇, 做得好詳細, 內容好豐富o

jade,
請問你的小朋友都是讀聖三一嗎? 幾年班 ?

原文章由 BB2WONG 於 07-8-15 15:23 發表
jade, 3kids,

其實我識好多mummy都係咁樣!不過講開又講,我以前剛結婚真係什麼都唔識!生左大仔連bathing都唔敢幫佢,因為怕整到佢,大便完都唔肯幫佢clean怕弄污自己,而家物鬼都要做!最緊要係2位公子可 ...

今日正式上堂喇, 各位小朋友心情如何呢? 我的小朋友就十分興奮, 須然是插班生, 但校長和老師親切的態度, 令他們沒有感到一點陌生o 現在他們等待的是參加活動的通告, 不知何時可派呢?

Hi Leopa,
我的小朋友是插班小四及小二, 須然不同級, 但仍希望日後交流, 因大家都是新加入這個大家庭o

昨天他們回來說午餐很好吃, 你小朋友喜歡嗎?

原文章由 leopa 於 07-9-4 23:33 硐表
Hi 3kids,

我的小孩也是插班的, 是 3A, 他也像很喜歡這學校.  您的小朋友是那一班呢! 日後可交流一下.

leopa

hi, bb2wong,

你估錯了, 我不是那個媽咪, 但好巧合, 我的小朋友都是同樣插這兩級o  我是坐在高校長企的那邊的中間位置o

你說得對, 在其他學校真的很難有這樣機會給家長們有那麼多發問機會, 好像我大囝的舊校, 由他讀小一到小三, 除了第一天家長會見到她講話外, 之後沒有在校內踫見過她了o 現在每天送他們到學校, 都會見到高校長站在門口看著學生們回校, 正如他說, 不需要設立家教會, 因他隨時都在學校, 有問題隨時可找到他, 這點我感到很難得呢o

我小朋友不單喜歡學校午餐, 而且更喜歡他們的老師, 這點我真的感到很開心, 因為如果他喜歡老師, 自然上課時都特別尊心啦o

想問你星期六是不是有英文班呢? 我見以前是由9:00 - 12:00的, 是 一個course還是分3個course上呢?
畫班是有掃瞄學嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-5 11:24 硐表
[quote]原文章由 3kids 於 07-9-5 10:38 硐表
hi, 3kids

好開心聽到你2位小朋友中意此學校,我不知其他mummy,我自己可能2位公子都係由聖三一中心幼稚園就開始在 ...

多謝你經常給我們的寶貴意見.

你說得對, 有一位好老師真的可影響到小朋友的學習態度和成績, 真的很重要, 幸好你說的MISS TSANG 不是我的小朋友班主任.
關SIR真是我大囝最喜歡的老師, 他亦有教細囝的英文, 他們同樣說關SIR 教書好風趣,  所以上他的課時特別開心.  我大囝在以前學校從未主動對我說喜歡那一位老師, 這是第一次, 我真的感到很開心, 越來越覺得這次轉校沒有選擇錯誤o

和你一樣, 我亦很期待活動通告, 我也要夾時間呢!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-6 11:06 硐表

我的小朋友是小一及小五,老實說現在的小朋友同身刀張張利,如果在學校那麼長時間都不開心,真的很難受!我們大人上班8小時都想開開心心啦,如果老板整天板起面對待也很難捱!

我見小二那2位班主任:羅老師,她很好人,是我大仔當 ...

bb2wong,

我覺得bylth講得好好, 你真的幫了很多像我們新加入的家長, 令我們更了解學校的一切, 這點對我們很重要呢!  我也會效法bylth, 向學校反映你的功勞啊!

在這裡有小朋友讀小一至小五都有呢, 希望有更多家長加入這討論區, 互相交流,可知多些學校課程不斷改變的成效o

原文章由 BB2WONG 於 07-9-7 09:54 硐表
bylth,
咁你都唔係講笑,你真係識講笑啦!

我覺得而家既小朋友,真係好辛苦,以前我地番半天學,放學返屋企邊看tv邊做功課,已經時時叫救命!而家小朋友放左學仲一大堆活動,又要考試又要評估,連參加activities都話要有幫助到升小升 ...

各位家長:

學校網頁有班相睇喇!  真係快手.

我囝囝的班很嚴肅的, 沒有影Q版啊.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-11 14:39 硐表

我剛剛都睇左啦!我細仔1b既班相,好多小朋友都用隻"v"手遮晒塊面,好彩我細仔最中意搶鏡,有理無理企定定整番個"可愛教主"既笑容!

blythe, BB2WONG,

你地d 小朋友都係靚仔靚女, 詩文又醒目o

原文章由 blythe 於 07-9-12 11:08 硐表

是嗎?我們都好老友的
旅行日我會出席的...因好少學校可父母一同參與此活動.
真係好期待這日,到時我點止會向你叩個頭,仲會交流交流吓la!
我女依家好易認...6條Queen得佢帶眼鏡果位就係
都唔 ...

大仔站在阿sir隔離, 最細仔站在前排中間(2b), 二仔站在前排左一(2a).  

原文章由 BB2WONG 於 07-9-12 13:22 硐表

我細仔係好靚女下,佢成日都話自己係:光之美少女

你2位小朋友企什麼位置?等我睇下!

以前在兩所不同學校真的比較辛苦, 但現在好得多了.

想問問你細仔小一轉英小, 課本是否全部都不同呢? 很深嗎?

他們現在每天都有5-6樣功課, 還好每樣的量也不多, 在課後補習大多數可完成才放學.  小一功課多嗎?  

我大仔昨天第一次默中文, 默詞語時沒有寫編號,  老師當他默錯了,
扣了很多分. 他以前學校默詞語是不須要寫編號的, 所以他全都漏寫, 以後要加倍努力才可追回分數了.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-12 16:38 硐表
[quote]原文章由 3kids 於 07-9-12 15:04 硐表
大仔站在阿sir隔離, 最細仔站在前排中間(2b), 二仔站在前排左一(2a).  

睇到啦!你二仔好正經!你幾那2個是孖生 ...

不是標點符號, 而是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, 所以老師不知他默的次序, 那個是第二, 第三, 第四......, 所以就全部當默錯了.

原來除了星期五多元知能課有乒乓球, 昨天的活動班也有乒乓球, 我兩樣也幫大仔報了, 其實是不是一樣的呢?  星期五的是不是只給他們玩耍而不是訓練班? 昨天的活動班是不是只選一樣, 因我見他報名表上也有一,二,三 志願的.

我兩個細仔小一時也是讀英小, 常識真的很深, 由其是課文的生字, 真係要死記.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-13 09:20 硐表

--你是說標點符號?係要計分,因為如果唔多用跟本以後唔識用,考試都會有一part 考標點符號!26週那本補充都有很多exercise用practise 標點!

------所有課本都跟我大仔以前既既都不同。中文而家有普通話併音在旁,就易學好多 ...

我記得新生日老師有同我們講平時默書都會計分, 但比重會比考默少.  我沒有介懷他的分數, 因我都知他雖要時間適應的.

原來多能智能課不是訓練班, 那我搞錯了, 就當給他多些練習機會吧.

原文章由 blythe 於 07-9-13 11:37 硐表

這方面不要太介懷.可能插班生,老師忘記要特別提點.
下次唔好錯番就得la,默書分不記在成績表內!
好多時插班生會miss左好多初班已經要知既行程.
我們再逐步適應la.
多元智能都不是什麼特訓練課程,只係順遂學習及 ...

你大仔幾高呀? 我都想大仔入校隊架, 希望佢抽到訓練班啦.
我們在外面也有學乒乓球喎, 你在那裡學呢?  是訓練班還是個別?
佢地上年是參加訓練班的, 見他們打了一年好像沒有多大進步, 所以由今個月開始就轉打私人即個別教授.  班制(6人)學費$150/1小時, 私人教 $220/45分鐘. 你覺得價錢是否合理?  打了一堂, 效果都幾好, 因為打足45分鐘.  可操到佢地手勢和反應.  正板最多連續打69下. 不知這樣是不是很差呢?  你大仔打到什麼程度呢?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-13 13:27 硐表

是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, -----呢樣我就無留意,不過平時的分數佔比率好低,你放心啦!實在機會追得番!

另外昨天派既活動,除左團契唔洗抽籤外,其他如乒 ...
‹ 上一主題|下一主題