用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

littlehipo,

我女除左數學考得差之外,其他都算keep到,係d數頭痛d囉 .你琴日就見左?!我聽日先見呀!!其實我唔想阿女在場,因為我想講佢壞話

原帖由 littlehipo 於 09-11-20 08:55 發表
Peony2002,

Hey girl, welcome back! Good morning!

How's your girl result?

I met the teacher yesterday.

Littlehipo
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

thanks!!

原帖由 littlehipo 於 09-11-20 08:56 發表
peony2002,

The chinese composition worksheet should be submitted next monday.
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

Re: 視藝功課

我女通常在校已經完成大部份,就算幾核突都咩再改嘅餘地 ,琴日我見佢返來已經黐左幾隻動物在化寶盤上 ,但我好似唔見有塊墊底的大卡紙喎

另外,我女上星期五在校跳繩時扭傷右腳,睇了兩次跌打,星期一無上體育堂呀!!

請問2A:是不是沒有派閱讀冊呢??

RE:視藝功課
我女都話已俾分,唔駛再交

1429,
你就好,6:30就收得工,雖然我女都係8:15上床,但我仲要勞氣埋餐飯呀!!我o個個一日用得最多時間,除左瞓,就係食喇!!

原帖由 1429 於 09-12-1 12:41 發表
得意媽,

咁我好你小小, 6:30pm我一定收工, 因為夠鐘吃飯+抖下就8:15pm上床啦....

我女都話係自己揀一首背喎!!

原帖由 jc_mom 於 09-12-4 16:17 發表
For 2B class,my daughter said the music teacher let them choose which one to memorize ar.  Is that true?

原來你地約埋一起去玩....
我地都係昨日才回港,今天起要收拾心情做吓功課,仲要開始溫書添喇~~

原帖由 bluesky999 於 09-12-28 11:03 發表
Hi,
    聖誕假已過佐一星期.多謝2年級家長安排大埔小白鷺旅行和燒烤,環境和食物衛生都好好,下次有機會一定再去,小兒和每個同學玩得非常開心,今日開始要收拾心情開始要溫習但sofa打唔開,請問你地是否一樣.

...

我真係玩到個心創哂,我連網上CHECK通告的密碼都唔記得左 ,有無2A班同學仔可以PM俾我,唔該哂

Thanks Littlehipo & 得意媽

原帖由 得意媽 於 10-1-4 22:30 發表

PLS CHECK PM!

得意媽,
乜上次默過2次咩??我只知一次,派回來簽名都只得一張 我女話今次小默什麼都要默,未教過嘅字都會默喎 不過,唔計分我都無理咁多lu
原帖由 得意媽 於 10-1-7 23:57 發表

我地上次黙過2次,
第1次係所有,
第2次係有張紙約2x 個,
其實基本亞囡都係溫晒,
但........... 一言難盡!

請問有無人可SEND數學書10B給我呢??唔該哂先!!

yiyiko,1429,

收到喇....唔該哂!!

原帖由 YIYIKO 於 10-3-14 00:16 發表

已電郵給妳

kachunma,
是抄補充課文(一)<<遊子吟>>一次
一尾魚<---阿女連材料都唔見埋,我都唔知要做咩~~
原帖由 kachunma 於 10-3-15 18:02 發表
2A
請問今天中文詞(一)是做什麽詞語??我仔今天病左無上學,唔知做什麼......
和視藝的一尾魚?是做什麽的呢??謝謝!

我囡今個禮拜要返喎!!可能唔同樂器唔一樣呀!!

原帖由 littlehipo 於 10-3-15 09:36 發表
Dear all,

早晨, 今個禮拜音樂樂器培訓班暫停, 敬請留意! 報告完畢!

Littlehipo,
唔該哂呀!!你真細心 .我聽日唔去運動會呀!!我星期六先同你計數啦!!

2A,

有無人知今日係咪要帶對襪返去??阿女今朝臨出門突然醒起話要帶,都問唔切佢用來做咩

得意媽,

睇完你message之後,我走去摷我囡書包睇吓張ws....
咦....係喎,做錯哂喎....
如果你唔講,我都唔知....咁....我咪仲過份...

原帖由 得意媽 於 10-3-29 21:07 發表
2a >
gews9
我囡講完全冇教過, 尤其p.1, 答過去式complete sentence, 試問點識做? 如果由得我囡正常地錯晒返去係米好過份(我)

另外,高18,唔知第幾題(好似係#4),係數幾對平行和垂直線,我數極都數唔到呀  ,偷睇答案 ,係5對平行線...但睇完都係唔知點解,我叫阿囡空左佢算:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題