用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

littlehipo,

thanks!! 我眼都花埋
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

咁算啦!!費事麻煩
re:溫習
咁你家老爺幫唔幫到手啊??

原帖由 sac.wen 於 09-10-21 12:49 發表
查實我都唔太清楚... ops:" />ops:" />

若你發現有漏簽全人發展紀錄, 之前有家長提過可以寫紙仔通知老師補簽, 但追溯期有幾耐就唔知o勒 :p
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

littlehipo,
係咩....咁筍... 我女無提呀!!

原帖由 littlehipo 於 09-10-21 22:33 發表
Dear 2A parents,

乜G.S.堂有估遊戲咩?

問題係:「誰發明電池?」Ms YIP話答中有一本「喜羊羊和大灰狼」

Littlehipo

1429,
佢老師提佢地好多次
原帖由 1429 於 09-10-21 17:17 發表
peony2002,

阿囡好醒喎, 知道自己有乜要做!

sac.wen,

唔水擔心, OO自理能力掂嘅, 重有老爺坐鎮麻!

嘩....情信?!好堅喎...
我女從來無同我講呢d~~等我試探吓佢先!!

原帖由 AnnKwok 於 09-10-22 07:05 發表
YIYIKO
暫時呀仔無講呢啲, 可能未太熟全班同學, 不過去年佢都收過兩次情信.... 第一次時我真係嚇親, 重諗住搵學校社工傾下, 不過, 同啲朋友傾, 原來香港啲小學生係咁, 其他學校都有呢啲情況, 好普通, 小朋友可能睇得 ...

得意媽,
你女都收到情信?!
p.s. 原來我地數漏左中文tsa模卷,仲有作文呀....

原帖由 得意媽 於 09-10-22 10:29 發表
littlehipo > 我問左亞囡gs 問題>>> 係有, 佢仲要我即刻答佢, 我鬼知咩  答案係咩呀?

情書>>>> 真有其事, 不過封信內容真係笑爆咀, 嚴格來說不是一封情書

可能呢排較忙, 亞囡都唔得閒同我分享校園趣事.:si ...

sca.wen,

咁oo無咩大礙嘛??皮外傷還是扭親呀??

原帖由 sac.wen 於 09-10-22 11:26 發表
早晨各位靚媽 !!!

尋日oo 響班房跌親手, 佢話自己有喊, 仲喊得好大聲 ops:" />ops:" />

ANYWAY, 多謝哂有份安慰佢既小朋友~

得意媽,

即係2a班o架??男女主角係邊個??
我地之前咪估tsa有4篇作文,一開學就做哂,遲下可能唔駛做,點知原來仲有模卷要作

原帖由 得意媽 於 09-10-22 11:39 發表

唔係我囡收到, 係佢睇過果封

咩數漏中文tsa 模卷??!!??

sac.wen,
如果是扭親,要留意下,我女暑假時扭親腳,有少少腫,見佢照跑照跳我無為意,點知幾日後游完水見佢拮吓拮吓,結果睇左幾次跌打先好番呀!!

原帖由 sac.wen 於 09-10-22 12:17 發表
Hi peony2002,

佢扭親下, 應該無乜野, 多謝關心 !

尋日嬸嬸已經響醫療室幫佢用冰敷過. 返屋企後, 公公又幫佢用跌打酒捽左 + 貼左塊膏布 (成個阿伯咁... ).  今早我再睇都無腫, 應該好快會好番 :l ...

等我今晚套吓料先

原帖由 得意媽 於 09-10-22 11:56 發表

哦! 咁都比你醒起
都估到唔會咁快玩完架啦

男女主角.......哈哈! 無謂公開, 不是你囡別緊張

套唔到呀女添...佢話佢唔知喎~~
反而2C班就知邊兩個

2a,
請問VWS P.1是否不用做??

littlehipo,

Thanks!!
佢好番哂喇,有心. o個陣嚇死我,成3星期才好番哂呀!!因為見佢跑跑跳跳,以為佢無事,仲去游水,點知原來佢忍住痛唔出聲,可能無就住,就嚴重左,到去睇跌打時,師父話如果一整親就睇,會快D好,DUM耐左就難好D,結果幾個星期先完全唔痛,佢自己又唔就住,成日跳... 好彩依家無事咋!!

原帖由 littlehipo 於 09-10-22 20:19 發表
peony2002,

你囡囡隻腳仲有冇事呀! 記得我自己細個果時, 睇咗好耐跌打, 依家嗅到會跌打D味,    記住要戒口!

Littlehipo

得意媽,1429,

我女都係....提都無提過要測驗呀
但凡手冊無寫,呢度又無人講嘅野,我都唔會知o架!!

我剛問阿女,佢先話"係呀!!"

原帖由 1429 於 09-10-28 17:00 發表
得意媽,

都好吖, 阿囡有話比你知上面定下面那首, 阿囝乜都冇話, 我又唔知, 所以都冇理啦....算數!

LITTLEHIPO,

囝囝有無唔舒服呀?!定係琴晚夜瞓呢??

原帖由 littlehipo 於 09-10-28 18:35 發表
Dear all,

你哋都問到答案, 我囝已經  , 可能再一次証明佢體力透支, 弊! 功課都未做!

Littlehipo

我估~~係所有測驗範圍

原帖由 bluesky999 於 09-10-29 17:21 發表
請問明天2A小默中文邊課呀.唔該

1429,
我女都係呀,我同佢解開第一粒鈕咋

原帖由 1429 於 09-11-3 09:02 發表
zzss,

囡囡昨天已派了新冬季校服啦?  阿囝未派呀!  今天原本想穿住舊那件先, 但係頸位都扣唔埋, 跟本就打唔到tie, 所以唯有著住另外一件白shirt(without sch badge)先, 希望冇比人捉啦...

...

littlehipo,
嘩....咁又係幾驚嘅

原帖由 littlehipo 於 09-11-3 08:48 發表
Dear all,

學校趣事
今早返學打了個白鴿轉, 見到一位同學驚驚青青返入班房, 放底書包後, 立即回報俾同學聽, 話今早搭校車, 有位老師突然上咗嚟搭校車, 攪到要扮得好乖, 真係俾個同學仔笑死!

各位家長不用太緊張,  ...

得意媽,
[高] 直頭未掂過<-----me2 呀,但求佢基本o個d攪得掂我都願喇.我地8點收左工喇,費事佢唔夠瞓,今日懵吓懵吓仲大鑊

原帖由 得意媽 於 09-11-5 22:34 發表
我現在才可以埋位, [高] 直頭未掂過

科研功課我都未開始做
因為我怕亞囡日日"hou"住盆實驗品冇心機溫書,
我都係計過前7後7 / 前4後6......哈哈2個都唔係...講笑
應該係當日聽完亞囡講觀察7 ...

winny,

What's PLE workbook ?? Is it = GP ??

原帖由 winny 於 09-11-5 11:22 發表
I've uploaded whole PLE workbook to server before, but file size is very big, not sure if this is useful to you.  So pls voice out if you need it, then I'll upload again.
‹ 上一主題|下一主題