用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

littlehipo,

佢好鍾意呀,我回到家佢即刻問我可唔可以拆,我問佢點得來,佢含羞答答 咁話係你囝送俾佢
跟手就睇完才肯默書!多謝哂!!你問吓你仔佢有無講多謝,我估佢唔敢講,但佢話有喎,我想知真唔真!

原帖由 littlehipo 於 09-9-24 21:01 發表
peony2002,

Your girl likes the gift or not?

Littlehipo
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

我都收到喇!! Thanks SW & winny.

winny,
你仲分埋組,好細心呀!!

原帖由 littlehipo 於 09-9-25 17:53 發表
得意媽,

Please PM to me. Thanks!

Littlehipo
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

2A,

知唔知張說話評分紙係評乜野??我見都無說話工作紙,阿女例牌話唔知

winny,

乜你囡都係咁呀?!咁佢嚮學校有無朋友仔??我囡常常話自己一個都無所謂,周圍行吓都好開心.咁我又真係唔覺得佢唔開心喎,唉.....有時性格嘅野都係生出嘅!!

原帖由 winny 於 09-9-25 01:34 發表
我亞囡又係咁, 星期六家長會, 胡老師見到我第一句就話佢好靜, 家長會後問老師有乜建議, 她認為多參加小組活動 e.g. 女童軍可能有幫助, 但今年報左Lego class, 所以我諗住出年試下.

...

得意媽,

少少分享~~
作文對於他們來說確實有些難度,先不要俾XXX字嚇住了.我會教佢好似舊年作四素句咁,想想時間,人物,地點,發生什麼事情.順序寫番出來.當中加點情節,多加運用形容詞,其實百零字不難寫出來.我叫阿女先不要一面寫,一面數作了多少字,只要寫哂四大元素,多用形容詞,100字很容易作到出來,結果,他在不數字的情況下用了一小時多作了約180字,當中當然有很多錯漏,如果不是太離譜的,我都沒有改他.我相信,現階段唔係要佢地交出一篇完美的文章,依家要教佢地諗野嘅方向,訓練佢地嘅組織能力,寫多幾篇應該會有進步的.慢慢來,有些事是急不來的.

原帖由 得意媽 於 09-9-26 17:03 發表
2a 功課

今日要寫記敘文120字.....

莫講什麼文體, 可能什麼叫作文小朋友都未完全清楚!

抖正他們的錯處/缺點時, 總被十萬個"為什麼不可" 問到嘔口無言.

終於用了10公噸口水+3個小時完成1篇作文, 聽聞老帥只用了 ...

得意媽,

不是說完全唔改,大錯處一定要改,只是那內容和用詞就留給老師改,到時派回來,篇文花lee碌,再同佢講番,老師咁寫真係通順d喎,下次可以....
其實我女寫那篇文雖然夠字,但都不是太豐富,其中一段還有少少離題(加插了和外婆的一段對話,都佔了幾十字)但我見佢咁有心機想出來,不忍心叫他擦掉.
其實我幾鍾意學校今年加強了作文訓練,開始時係會辛苦d,都係o個句,慢慢來啦,我地唔可以要求佢地一開始就寫得很好呀!!

原帖由 得意媽 於 09-9-26 18:11 發表

可能突如其來太多作文練習, 令我覺得今年主要會谷作文, 所以急起來, 頭1,2篇我還可以得過且過, 又再來2篇..........
以我囡性格, 起初如不好好認真學習, 佢會問(即你說到唔好改) 點解上次得, 上次你都冇話我錯.... ...

YIYIKO,

我女那本都是很dirty呀!起初我都想叫佢起稿,但佢很不願意,話唔想再抄一次....於是,我叫佢諗哂寫乜,講一次出來才開始寫.我再三提醒佢,不要一邊數字數,因為佢一數夠字數就草草結尾,內容便不完整了.上次在學校作的那篇文便是這樣!!

原帖由 YIYIKO 於 09-9-26 18:58 發表
我們以前作文都會起稿的,是否要叫他們先起草稿呢?他們直接寫在功課上,但可能寫了很多無謂句,加上文筆又不通,到時再執就攪到功課紙好dirty,同埋可能好多都要刷。好似剛剛囝囝就直接寫在功課薄上,一路寫我也有幫幫他,但最後同 ...

死.....真係未做添!!

原帖由 得意媽 於 09-9-26 22:13 發表
呻完作文, 黎個溫馨提示先

2A 星期一交書法功課呀.

Yanma,

一樣呀!!叫佢改佢實唔肯改,起稿更加咪駛旨意,對佢來講最緊要快....靚同正就唔關佢事!!

原帖由 Yanma2002 於 09-9-28 09:31 發表
嘩! 1429,妳好有心機!

我返到屋企時,我囡已經做完作文,結果當然係,我問為什麼無起稿俾我睇先,佢話我一早諗定寫乜,我問佢‘妳一定無錯’,佢話我check過,我問點解無分段,佢話老師無教分段。我 ...

ann,1429,

唔駛驚....都"叉"左半邊腳入來啦!!

原帖由 得意媽 於 09-9-28 09:20 發表
Ann, 1429 > Wow! 話咁快到第2"茗" 進駐kts 預祝成功

2A,

請問你地有無說工(一)??

說工(一)是WS還是TSA??我沒有見過說工(一)

原帖由 得意媽 於 09-9-28 18:33 發表

說工(一1)係星期五做果張, 聽日先交喎!

激c 人!!!!!!

YIYIKO,

一年級時要寫下來??我女從來無寫過喎!!  

原帖由 YIYIKO 於 09-9-28 18:46 發表

請問說工[一]是否口頭講給父母聽就可,他說不用寫,但一年級時他是會寫下內容的。

Littlehipo,

咁究竟說工(一)是不是TSA??我驚我女無左張WS~~

原帖由 littlehipo 於 09-9-28 19:52 發表
peony2002,

Same to me.  My boy wrote nothing to the worksheet in P1.

Littlehipo

得意媽,

明哂!! thank you !!

原帖由 得意媽 於 09-9-28 21:34 發表

2樣都係....根據tsa 既內容說話, 然後家長填ws, 今年1張ws包括4-5個說話報告, 心諗成年溜溜長中途/最後唔見左咁點? 有! 同亞囡影定一份存底先

RE:生長報告

乜有樣咁嘅野?? 我女o個日無返學,連綠豆都無拿回來呀!!有ws嗎??還是自己用紙做??有無guideline o架??

littlehipo,

綠豆我屋企有,只不過唔知要做生長報告,以為老師俾佢地種下玩下啫.唔該哂呀!!咁報告究竟幾時交呢??

原帖由 littlehipo 於 09-9-29 10:16 發表
peony2002,

個生長報告, 沒有指定格式, 自由發揮, 你要唔要綠豆, 我有一包, 如果需要, 明天交收好嗎?

Littlehipo

kachunma,

我女回來都話係講故事,仲話講咩故事都得,但我見其他媽咪話tsa,咁我咪叫佢講tsa囉~~

原帖由 kachunma 於 09-9-29 10:21 發表
死得!說話工作紙我求其找一幅圖畫叫个仔講个故事出來炸....?!原來是跟tsa做!死得啦!死得啦!个衰仔ヌ話無特定提材?! 都唔知佢返咩學......

...

wasabb,

我女張紙無寫到呀!!所以我要好似癲婆咁周圍問人

原帖由 wasabb 於 09-9-29 11:02 發表
我見我阿仔响張說工(一)上面寫住TSA P.xx架喎...

我知我地同wasabb係唔同班 anyway,我唔知係我地班都無寫定係自己個女無寫.家課日誌寫來寫去咪說工(一)囉,無提過tsa=說工(一),所以我先嚮度問來問去,我又唔見其他人有疑問,咪以為只係阿女無寫/聽清楚囉!! anyway, 有得交就算喇   

原帖由 得意媽 於 09-9-29 11:20 發表

我囡張ws 都冇寫, 功課日誌有冇就唔記得喇,
我地同wasabb 唔同班架mouth:" />
‹ 上一主題|下一主題