用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返幼兒園
go

返幼兒園 [複製鏈接]

返幼兒園

我的囝囝比較頑皮,於是8月開始俾佢返幼兒園希望等佢可以早的学吓同人相處同守紀律, 点知第四日佢已經跌倒,隻眼仲瘀咗,真係好鬼心痛。
得2歲人仔, 送佢返学見佢係咁喊又真係好唔忍心! 又驚佢會再次唔小心跌倒! 宜家都唔知仲俾唔俾佢讀好?
想問吓大家点解會俾小朋友返幼兒園?
對小朋友有啲咩期望?

Re: 返幼兒園

多謝兩位意見! 不過就真係幾心痛!
奇實見佢喊是小, 我一直最擔心嘅就係驚老師只得一至兩個但就要睇住成十幾個咁細嘅小朋友, 一吓睇唔住咪好似我囝囝咁, 真係估唔到第4日就發生咗意外。
但都算好彩, 如果撞落啲隻眼咪.........真係好鬼驚呀!
老師話佢隻眼仔係去廁所時企唔穩跌倒撞落條扶手度撞瘀的。所以都諗咗好耐究境返唔返好? 但個心又好想佢可以過多啲群體生活等佢可以同人相處得好D。 因為佢俾工人湊己經成為家中的小霸王, 但工人凑一對一發生意外機會又會細D, 真係唔知点好?15�16!

TongSzeLai,
我啊B都同你BB一樣都係唔肯跟大隊,周圍走冇坐定,搞呢樣搞o個樣,仲fing開老師唔俾佢拖(以前同佢返過playgroup都係咁, 就係哩個reason所以先想早啲俾佢返学学規矩)。我都有同老師講過請佢多啲留意, 但始終2個老師要睇成十個ハ個小朋友, 睇得一又睇唔到二所以先會令佢撞咗落條扶手到救唔切!
現在返到第三星期了,但 我又唔係覺得佢有セ特別進步! 唯一係夜晚早睡了。 老師話佢除咗同我分開時喊一陣外好快就收声, 都好肯玩, 食飯就只係食2啖跟住就唔肯食,又吾肯Sleep。尋晚無端端又發燒又咳 (可能学校有2個小朋友都有咳), 又俾人傳染了, 所以成日都15/16! 好煩!

TongSzeLai,

我BB係讀全日班o架! 不過我只係俾佢返半日咋, 見佢末習慣加上又撞到隻眼都唔想迫佢住。自己同老公當初都冇打算俾佢返幼兒園, 只係諗住返playgroup 到3 歲先讀k1, 所以又miss 咗其他幼兒園的報名時間。但佢同其他全日幼兒園其實分別應不大, 間学校奇實都ok嘅! 揀佢最大原因係佢近屋企加上係本區口俾都不錯! 佢First 3 days 由家長陪返一個鐘, 4, 5 days 家長陪返2個鐘(有分離時間), 第二週開始就小朋友自己跟老師半日咁, 不過我阿B第二週嘅第四日就發生意外了。

我都明白BB應該要早D培訓紀律, 返学會對佢好(因佢實在太頑皮同俾工人和外婆寵壞了)。但有時又心痛佢整親同多病, 加上有時又諗BB學習紀律同讀書嘅路仲有好長係咪咁早迫佢学就係對佢好呢? 自己都好矛盾!

大家的意見都好啱! 我會要堅持, 希望真係沒有做錯!

ヌ想問吓大家覺得返全日好定半日好呢?
‹ 上一主題|下一主題