用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

fionayan
仲有,依家大部份嘅F.1 都要留校午膳,有DF.1-F.3都要留校午膳.
學rclamlam 話,要知你仔仔嘅banding ?

rclamlam
我個女果間,F.1 要留校午膳,F.2以上就唔需要.如果阿女要出去食,我都驚佢唔知識埋D乜野人,因為我地呢區有新屋邨,大部份都係新移民(唔係要岐視佢地),我覺得佢地都比較.......總之唔係乖果類.
所以,F.2 時,我諗我會要阿女都係留校午膳.

rclamlam
阿女間學校要預訂飯盒,即場買都有,但唔多,好似得十盒咁上吓.

李賢堯同全完中學嘅收生程度一樣,要A多B少,有一個c,巳經唔考慮,操行要B+或以上.
另外我覺得淨係睇成績為主,如成績符合要求,先再睇有冇咩獎同有乜野課外活動.

lmkanita 寫道:
因今年可自行考兩間中學, 全完一定會考, 另一間要有把握, 萬一全完唔成功, 都有另一間做後盾, 唔知各位覺得李賢堯好唔好呢 ?

另外想補充一樣野.
如要考全完中學,要全級考頭20名內.自行先有機會約見.
全完係自行收生階段,收生要求收得好緊.
:  :  :

rclamlam
我個小朋友係全完讀F.1,因為學校想升級(band 1 頭),所以今年收band 1 生唔止69%,約有7-8成係band 1 生,其他有1.5%係联繫小學.
依家全中有大部分科目已經用英文上堂,連P.E.堂都係用英文上.

rclamlam
我冇留意佢嘅會考成績喎?
我個女係全中,數學上學期就用中文,下學期轉英文(連課本都係),其他科目,書就中文,但比notes同教都係英文,連P.E.都用英文上課.
所以我諗學校今午收生都會收緊咗,主要收band 1 生,band 2 生我諗佢唔會考慮.

rclamlam
我阿女嘅同學,全級考12名,都係好似sin1216個老師咁講.
但佢阿媽唔信,結果佢頭7個志願都係band 1 學校,都比唔到佢,結果要第8志願,去咗全中嘅精英班.
我阿女個屆,要考到全級頭10名,老師先會建議你揀頭兩間係band 1,另一間係band 1尾2頭.
你可以揀第一間係英中(只係博),第二間係陳兆民/伍若瑜,第三間係全中.
以你女女成績,可以入到全中嘅精英班架.

rclamlam
其實係葵青區,學生係band 1 生,根本頭五個志願都唔會揀全中,因為佢地有好多選擇,全中只係做後備.好多學生都係咁諗.
咁你話佢地會唔會揀全中係頭五位?

rclamlam
全完唔係差.
而我係話,如果學生本身都係band 1 生,佢根本唔會揀全中,將全中做後備,我所識band 1 生嘅家長都係咁講.
可能家長好有信心,萬一入唔到英中,一定入到全完.

rebeccawong01
全完有精英班.
A班係精英班.
C班係最差嗰班
‹ 上一主題|下一主題