用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

荃灣/葵涌區中學一問

請問大家可否比意見/資料,我個仔明年升中學,佢好易受人影響,好擔心佢變壞,我地又要返工,佢都係依家放學後去補習班做功課,但成績就唔係幾好....
荃灣/葵涌區區中學邊間較好,最重要是校風,學生品行,成績比較係其次,因為好怕仔仔學壞,另外邊間係唔放出去午餐(因為最易認識壞人),謝謝!

[email protected]  

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

唉!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

fionayan,

你要看你阿仔係邊個banding既學生, 頭/中/尾? 你咁樣講係好難話到比你知, 你可以請教下你阿仔學校老師.

你阿仔係讀邊間小學架?

fionayan
仲有,依家大部份嘅F.1 都要留校午膳,有DF.1-F.3都要留校午膳.
學rclamlam 話,要知你仔仔嘅banding ?

Nymph_,

我女間學校F.1~F.7都可以出街食飯, 婆婆尋日同阿女度校服交訂金個陣, 見到學校入面既$15飯合, 飯又少, 送更加少, 所以都好多學生出去食架.

rclamlam
我個女果間,F.1 要留校午膳,F.2以上就唔需要.如果阿女要出去食,我都驚佢唔知識埋D乜野人,因為我地呢區有新屋邨,大部份都係新移民(唔係要岐視佢地),我覺得佢地都比較.......總之唔係乖果類.
所以,F.2 時,我諗我會要阿女都係留校午膳.

Nymph,

你女間學校幾時一個飯合呀? 要唔要預先訂定架? 我女個間唔駛架, 可以即場買都得.

我女間學校個邊你都知架啦, 可能個屋企都耐, 而且校長話佢對自己學校既學生有信心, 而且街坊既評價都好好, 唔擔心會有你擔心既問題, 我都問我媽, 除左隔離間學校學生差o的之外, 阿女個間學生食晏同放學表現都好乖.

rclamlam
阿女間學校要預訂飯盒,即場買都有,但唔多,好似得十盒咁上吓.

其實我係幫朋友問,如果方便可否send e-mail幫吓佢比d意見?謝謝!

fionayan30,

你一定要知個小朋友係學校全級第幾, 熟band 1/2/3邊個組別, 因為唔同組別都有好唔好既學校, 當然band 1既通常都唔會差, 如果你講唔出真係答唔到你, 荃灣區有13間中學, 葵青區有33(34)間中學, 真係話唔到你知架.

Hi Rclamlam,

可以推介一些band 1尾, band 2 頭的中學嗎?  校風要好的.

另有無合這程度的直資中學可以推介一下.

Thanks.

NancyFelix,

Band 1尾band 2頭既中學只有中中, 英中都係band 1頭至中架.
荃灣/葵青區既band 1尾band 2頭中中有 - 王少清/陳兆民/伍若瑜/保良局八三總理/全完.
其他既band 2都有幾間唔差, 好似吳祥川/梁省德/李城壁/顧超文/李賢堯等.....

如果直資大部份都係新校, 聽小學老師講, 沙田會比較好, 一下子忘記左個名, 搵到再話你知.

rclamlam

Thanks for your info.
其實我住李城壁附近, 有唸過比個仔報呢間, 但有時見到佢地有d女學生成日呢起附近間麥當當到抄功課, 我就覺得校風好唔妥.

沙田的直資, 我只聽過德信.  我嫂嫂推介我仔報呢間, 佢話d老師好盡責,  其實我唔清楚呢間學校d情況, 有無資料?

你記起你講嗰間直資個名就話我知啦.  Thanks.

NancyFelix,

抄功課都唔算係咩校風有問題既.....校風主要係講學生係學校以外既行為, 有無食煙, 周圍搞事之類既野.

荃/葵青都有好多中學既, 你諗下先決定比你小朋友報讀邊間啦, 亦問下你小學老師意見.

沙田個間直資叫培基/培僑書院, 你可以考慮下, 不過小學老師唔贊成讀呢類直資中學, 因為無咩過往成績出來, 相比下傳統中學反而好o的.

rclamlam,

多謝你d資料.

我當然會問下老師嘅意見, 只係宜家到處搵定d資料, 唸定幾間心水的, 到時再聽/問埋老師的意見再決定, 唔駛到時先臨急抱佛腳.  因為我仔間學校近幾年派位都係唔太好,而且加埋今年行新制, 驚會影響更大, 怕到時失預算,  所以盡量事前功夫做足d囉, 搵多d料啫.  有備無患.

Dear rclamlam,

我個女上次呈分試趺

TikTik,
可以大家分享下,的兒子舊年選校,也是選葵青區,同樣在第二次呈分試中跌左D!每間學校Banding1有幾多位是視符在當區的學生成績而定.例如:仁立-若考全級40內應可以選英中了, 另類名氣低的就另計啦! 我有實地視察過,您女如果勤奮的可以選善德,次選陳兆民,這無論在校風或成績上都好好.

Hello, Flyer66,

那請問你的兒子是屬於荃灣區或葵青區? 因小兒是荃灣區但我知道葵青區較多好學校, 想跨區報名, 想請教一下意見, 謝謝

Flyer66,

Thank you.   我有想過陳兆民唔知陳兆民而家band1定2.  
個女讀青衣呂明才(以前阿仔年代就band1而家唔知).     

TikTikmum

按正常BANDING分係BAND 1/2/3各1/3, 除非學校成績BAND 1生達標很少, 唔係都會以呢個數來做計算單位, 例如: 全級150名學生, 以1/3來分別, 就會首50名係BAND 1, 次50名係BAND 2, 最後50名就係BAND 3.

如果你阿女係BAND 1學生, 你可以第一志願揀一間英中, 比較無咁多人揀既, 葵青區就保祿六世/李兆基咁, 第二志願就最好揀BAND 1中中, 好似八三總理/陳兆民/伍若瑜, 第三都係揀BAND 1中中次選既, 之後可以揀全完/吳祥川等.
‹ 上一主題|下一主題