用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好搬去41網?
go

好唔好搬去41網? [複製鏈接]

引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

原帖由 Heihomami 於 16-03-02 發表
朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
小朋友會否都target 直資?如果直資收左又accept offer,搬左去都無得抽,仲要心大心細要唔要個offer(朋友試過真道收左,但又覺得唔抽41好嘥,又怕放左抽黄大仙。最後都accept真道offer放棄抽獎) 個opportunity cost都幾大。

hppa    發表於 16-3-2 12:21

引用:工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特

原帖由 rayc716 於 16-03-09 發表
工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特質。如LS 的會是一個很好的執行者,但如工作上須要對客,應對及 ...
有時我都好struggle應該以依家性格去揀相配既學校定係揾間唔同既學校去加強番小朋友不足既地方。

以你所說既舉例:如果小朋友自行入左喇沙,又考到dbspd,咁如果小朋友本身係執行者,應該去喇沙盡展所長定係應該揀dbspd去學習不足既地方?小朋友應該會喜歡自己comfort zone但同時間又因為咁細個,係咪應該盡量同佢開拓佢未有既野?

並唔係要比較兩校長短,想討論既係如何選擇合適既學校。

hppa    發表於 16-3-17 10:11

引用:Quote:GetReal+發表於+16-3-17+11:23+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 16-03-17 發表
DBSPD係直資小學, 只可以考, 亦唔係41網.

DPS係41網, 事實上除咗每年保証有10個男生可入DBS (唔知保証到幾 ...
我意思係自行ls後考到dbspd。係回應上面個post講兩間學校學生不同既character.

‹ 上一主題|下一主題