用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網選校問題
go

40校網選校問題   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-14 11:23
其實想要英文"溝通"能力好, 官津學校只有傳統名校, 或者收取較多NCS既學校可以做到.

地區名校可以做到, 係 ...
好正確的意見.
見好多地區名校谷到d初小學生個個英文 8x, 9x分, 但連一d好基本的英文打招呼都唔敢講.
好傳統的香港學校模式, 呢個模式, 廿幾年來都冇變過.

cecnl 發表於 17-9-14 12:50
回覆 hkpapa852 的帖子

true. 我對學習英文的要求係為"生活", 但弊在無能力供IS又無分讀傳統名校 ...
好多本地香港父母都係呢兩難.但入傳統名校雖然提供左外語語境, 但同樣要付出唔少.
讀普通學校都唔緊要, 可以諗方法自己提供這境.

hkpapa852 發表於 17-9-14 13:10
其實唔駛諗得太複雜, 只要訓練到小朋友唔抗拒外語同有番咁上下膽量同面皮唔可以太薄 (唔怕講得唔好俾人笑) ...
同意, 千奇唔好怕比人笑而唔講, 因為好多歐洲人d英文一樣屎, 但人地夠膽講, 慢慢改善到.唔敢講, 英文幾好都冇用

我做 business, 咁多年都係外資公司, 日日都要講同寫. 對香港的本地英文敎育, 好深感受. 特別見到近年d fresh grad

一個閒人 發表於 17-9-14 13:12
香港小朋友一日真係有幾多時間會講英文。小朋友周邊朋友真幾多係英文native。
學speaking,真係要有語境。
...
父母有心, 都可以多d帶佢地去英文人多的地方. 貴有貴去, 平有平去.最緊要夠膽先

一個閒人 發表於 17-9-14 14:03
我未去外國讀書時,會考英文得E,外國人搵我問路,我都會避則吉。去到外國讀書,人大膽左,買野食野侷住要 ...
我自己見到d英文同事寫得好的, 都會記住佢.初初出來做嘢時, 重會將人地d 寫得好同地道的 emails print 出來 tim

貓頭雀 發表於 17-9-14 18:03
呢個學習態度好好。新一代少有了。
拎住人地張 email 來欣賞同背,我個代 (80s)都唔多
‹ 上一主題|下一主題